22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge inviterer til faglig fredagsbar for højere lærlingeløn ved OK20

Fredagsbar markerer kampagne-start

Unge inviterer til faglig fredagsbar for højere lærlingeløn ved OK20

Fagligt aktive unge opbygger tværfagligt samarbejde for at få fokus på deres krav ved OK20. På fredag skyder de en fælles kampagne i gang for højere løn til lærlinge.

Ungdommen i Dansk El-Forbund var også aktive under OK17 og fik til den lejlighed produceret skilte med deres krav til den nye overenskomst.
FOTO: DEF Ungdom
1 af 1

Denne gang skal vi ikke spises af med få procenter. Vi kræver reelle lønstigninger, der kan mærkes!

Uanset hvad arbejdsgiverne siger, så går det jo godt i byggebranchen, og det er kun rimeligt, at lærlinge får en større del af kagen.
Casper Steppat, formand Rør & Blik Ungdom

Sådan lyder det fra lærlinge og unge i en række byggefagforeninger. Fredag den 10. januar skyder de en kampagne i gang for den fælles mærkesag med invitation til "et brag af en fredagsbar."

Det er de unge i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), Dansk El-Forbunds kreds københavn, Malernes Fagforening i Storkøbenhavn og Rør & Blik kreds København, der sammen med 3F Ungdoms byggegruppe har taget initiativ til kravet om højere løn til lærlinge. 

– Vi bliver sædvanligvis spist af med nogle få procenter, men det er helt urimeligt, siger Casper Steppat, ungdomsformand i Rør og Blik kreds København, til Arbejderen:

– Flere og flere starter et lærlingeforløb senere i livet end tidligere, og så har man fået nogle udgifter, som kan gøre det svært at få det til at hænge sammen med en lærlingeløn med en startløn på vores område på under 70 kroner i timen, fortæller ungdomsformanden, der personligt blev udlært som VVS- og energispecialist for et års tid siden.

Lærlingenes start- og slutløn varierer fra branche til branche. I 3F BJMF er der tre-fire forskellige lærlingesatser, og forskellen kan svinge mellem 10 og 20 kroner i timen, fortæller Elias Olsen Haack, der er talsperson for fagforeningens unge:

– Nogle lander på omkring 100 kroner i timen, når de står med et svendebrev. Andre slutter på 120. Denne gang er vi lærlinge gået sammen på tværs af fagene i byggebranchen og kræver et kollektivt løft af lønnen, især i bunden men også generelt.

Løn som løftestang for rekruttering

De aktive unge mener, at højere lønninger vil gøre det nemmere at rekruttere til de erhversfaglige uddannelser og imødekomme den efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, som arbejdsgiverne siger, at de mangler. Og der er penge nok til at sikre et løft i lønnen til lærlingene.

– Uanset hvad arbejdsgiverne siger, så går det jo godt i byggebranchen, og det er kun rimeligt, at lærlinge får en større del af kagen, mener således Casper Steppat.

>>LÆS OGSÅ: CO-industri: Der er råd til en god overenskomst

Lønstigningen skal vel at mærke ske i kroner og øre og ikke som hidtil i procenter. Kører man videre med procentvise lønstigninger, så øger man bare hullet mellem grupperne, lyder lærlingenes og de unge svendes logik.

– Det er desværre ikke lærlingenes krav, der ligger øverst i forhandlernes skuffer, så vi ved godt, at vi skal kæmpe ekstra hårdt for at blive hørt. Så vi har da også flere aktiviteter i støbeskeen og vil være synlige under hele overenskomstforløbet, lover Elias Olsen Haack.

>>LÆS OGSÅ: Masser af penge til højere løn ved OK20

Sammenhold giver styrke

Charlotte Eriksen er lærlingeformand og medlem af Malernes Fagforening i Storkøbenhavn. Hun glæder sig til fredagsbaren, som hun håber kan blive starten på flere aktiviteter for at sætte lærlingenes krav i centrum ved OK20.

– Det er første gang, vi laver det her tværfaglige samarbejde. Og jeg håber da, at det vil afspejle sig på overenskomstresultatet, at vi står sammen og viser, at vi bakker hinanden op, siger Charlotte Eriksen til Arbejderen.

Ungdomsrepræsentanterne peger på, at aktiviteterne under overenskomstforhandlingerne skal bruges til at lære hinanden bedre at kende, til at udveksle erfaringer – og ikke mindst til at opbygge et samarbejde, der kan holde, også på den anden side af OK20.

– Vi har meget til fælles, ud over at vi er i lære og har en lav aflønning. Vi går også på de samme skoler og møder hinanden på arbejdspladserne, siger Elias Olsen Haack, der for nylig er blevet udlært stukatør.

Det faglige netværk udbygges

Fredagens arrangement byder på talere og lidt mad og drikke. Navnene på talerne er endnu ikke helt på plads, men det ligger fast, at der kommer en unge-repræsentant fra det offentlige område og en fra den 'voksne' del af fagbevægelsen. Det fortæller Morten Ahrendt, tidligere formand for ungdommen i Dansk El-Forbund og den tredje taler ved arrangementet.

– Jeg ser meget frem til det her tværfaglige samarbejde. Og det er vigtigt at pointere, at det ikke kun er for byggefagene, men for alle der kan se det fornuftige i at støtte hinanden, konkret i det fælles krav om højere løn til lærlinge, siger Morten Ahrendt til Arbejderen:

– Det er da også lykkedes at knytte unge til fra HK og fra industriens område, så det udvikler sig stille og roligt.

Fredagsbaren foregår hos Malernes Fagforening, Lygten 10.

"Tag din unge/lærlingekollega under armen og kom forbi og hyg dig, samtidig med at du bliver klogere på, hvordan vi sammen sikrer en god overenskomst for lærlingene," lyder opfordringen fra arrangørerne.

>>LÆS OGSÅ: Deltagere i faneborg kræver et OK-løft, der kan mærkes

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jan. 2020 - 07:56   09. jan. 2020 - 17:11

OK 2020

noc@arbejderen.dk
OK20 fredagsbar

Fredagsbar for højere lærlingeløn – kick off for en kampagne for reelle lønstigninger til lærlinge ved OK20.

Tid: Fredag den 10. januar klokken 16.30.

Sted: Malernes Fagforening, Lygten 10 i København.

Program: Talere, musik og andet godt. Der serveres øl og sodavand, ligesom der vil være lidt at spise.

Arrangører: 3F BJMF Ungdom, Dansk El-Forbund Ungdom, Malernes Ungdom, Rør og Blik Ungdom og 3F Ungdoms byggegruppe.