19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unges interesse for fagforeninger vokser

Guld på gaden for fagbevægelsen

Unges interesse for fagforeninger vokser

Mere end otte ud af ti lønmodtagere under 30 år mener, at fagforeningerne er nødvendige for at varetage deres interesser, viser ny undersøgelse. Der ligger guld på gaden for fagbevægelsen, siger arbejdsmarkedsforsker.

Unge er blevet mere positiv stemt overfor fagforeningerne, viser undersøgelse fra Aalborg Universitet.
FOTO: Philip Davali
1 af 1

Fagforeninger er nødvendige for at varetage lønmodtagernes interesser. 

Den opfattelse deler et flertal af unge i aldersgruppen 21-30 år, både dem der allerede betaler kontingen ttil en fagforening og dem, der ikke gør.

Når de unge kommer ud på arbejdsmarkedet erfarer de ret hurtigt, at det er vigtigt at stå sammen. Krisen har skubbet de unge i en mere kollektivistisk og solidarisk retning.
Henning Jørgensen, CARMA

Antallet af organiserede unge, som mener, at fagforeninger er nødvendige, er steget fra 69 procent til 82 procent siden 2002. Blandt de ikke organiserede ligger procentdelen på cirka 60 procent, hvilket er en stigning på omkring 18 procent siden 2002. Det viser en undersøgelse, gennemført af Centeret for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet (CARMA). 

Undersøgelsen viser samtidig, at næsten dobbelt så mange unge under 30 år i dag angiver solidaritet som begrundelse for fagforeningsmedlemskab. Det er en stigning på omkring en fjerdedel siden 2002. 

Manden i spidsen for undersøgelsen fra Aalborg Universitet, arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen, betragter de unegs besvarelser som utrolig positive for fagforeningernes fremtid. Nu gælder det blot om at fagforneingerne "samler guldet på gaden op". 

– Når 60 procent, der i dag ikke er organiserede i en fagforening mener, at fagbevægelsen er nødvendig, så er det bare med at komme væk fra skrivebordene og ud på arbejdspladserne og samle guldet op. De unge er ikke fremmede for fagbevægelsen, så man skal ud og se dem i øjnene, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Han mener, at fagforeningerne burde være bedre til at organisere de unge, siden sådan et højt antal unge, som ikke er organiserede, har udviklet en positiv holdning til solidaritet og fagbevægelsen. 

Rykker ved opfattelsen af de unge

Henning Jørgensen bemærker, at undersøgelsen tegner et helt andet billede end det, der generelt fremstiller de unge som selvcentrerede og individualistiske. 

– De unge er ikke individualister, og de har aldrig været asociale og egennyttige. Det er en teori, der er blevet så forbandet udbredt af sociologer og økonomer, der i de sidste ti til femten år har haft travlt med at påstå, at unge kun tænker på sig selv. Men det passer ikke. De unge er ikke en flok egoister men er utroligt socialt indstillede.

Ifølge Henning Jørgensen er den økonomiske krise en af de faktorer, der har fået de unge til at have en mere solidarisk og kollektiv indstilling.

– Når de unge kommer ud på arbejdsmarkedet erfarer de ret hurtigt, at det er vigtigt at stå sammen. Krisen har skubbet de unge i en mere kollektivistisk og solidarisk retning, konstaterer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. okt. 2015 - 12:22   22. okt. 2015 - 10:17

Fagbevægelse

af Sergio Carlos Quiñones Maletti Praktikant