09 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Utilfredse Falck-reddere har stiftet forening

Ny fagforening på vej?

Utilfredse Falck-reddere har stiftet forening

1600 reddere har stiftet Reddernes Forening for at styrke arbejdsforholdene i deres branche. Den nye forening er en udløber af forårets overenskomstforhandlinger.

FOTO: Falck
1 af 1

1600 ambulance-folk holdt i sidste måned stiftende generalforsamling i Reddernes Forening, skriver Avisen.dk.

Rune Elton Rasmussen, som er paramediciner i Hovedstadens Beredskab, blev valgt til formand.

– Vi har dannet foreningen, fordi vi gerne vil styrke faget og forbedre arbejdsforholdene. Der er mange ting, som godt kan blive bedre.
Rune E. Rasmussen, ambulanceredder

 

– Vi har dannet foreningen, fordi vi gerne vil styrke faget og forbedre arbejdsforholdene. Der er mange ting, som godt kan blive bedre, siger Rune E. Rasmussen til Avisen.dk.

Den nye forening er en udløber af forårets overenskomstforhandlinger, hvor 87 procent af de cirka 4000 reddere på landsplan stemte nej. På grund af sammenkædningsreglerne er redderne imidlertid blevet tvunget til at arbejde under den nye overenskomst, som har skabt stor frustration.

>> LÆS OGSÅ: Falckredderne strejker - igen

I kølvandet på overenskomstforhandlingerne var der flere arbejdsnedlæggelser, og der opstod en bevægelse for at få dannet en ny fagforening. Det er imidlertid ikke nævnt i vedtægterne for Reddernes Forening. Ifølge den nye forenings vedtægter er formålet at "tilstræbe en høj grad af videns- og erfaringsdeling mellem ambulance- og sygetransportreddere i Danmark". 

– Vi prøver nu at løbe denne her nye forening i gang, og så må vi se, hvordan den udvikler sig, siger Rune E. Rasmussen, der ikke ønsker at uddybe sit svar overfor Avisen.dk.

Redderne er en del af 3F's Transportgruppe, hvor 63 procent sagde nej til overenskomsterne.

Jacob Jespersen fra Aarhus, som er formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, der løb initiativet 'Nej til 42 timer' i gang, kan godt forstå reddernes vrede, men tror, at ideen om at danne en ny fagforening, vil splitte dem.

– Overenskomsten med deres arbejdsgiver ligger i 3F, og hvordan får en ny forening fingre i den overenskomst? Jeg frygter halvdelen af dem, der melder sig ind i noget nyt, ender med at sive, og så står de med en uorganiseret branche, sagde Jacob Jespersen til Arbejderen i maj måned.

>> LÆS OGSÅ: Falckreddere vil starte ny fagforening

Han understreger, at omdrejningspunktet for stærke faggrupper, klubber og fagforeninger er overenkomsterne. Og dem får man ikke uden at være villig til at sætte sig i bevægelse for at forsvare og forbedre dem, mener den aarhusianske stilladsarbejder.

– Jeg kan selv ind imellem tænke tanken, at det måske var nemmere at melde sig ud og starte noget helt nyt, men jeg når altid frem til, at det er det ikke. Vi har et system og nogle rammer, som gør det muligt at få indflydelse og magt, hvis vi selv er aktive, sagde Jacob Jespersen. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. aug. 2017 - 13:14   08. aug. 2017 - 13:16

OK 2017

bi@arbejderen.dk