Vi vil ikke acceptere en højere pensionsalder. Nu er protesterne startet, og så skal de rulle videre.
Det er på tide, at vi gør utilfredsheden synlig og bringer arbejdskampen ud på gaden.
Bjarne Lykke
Det var det entydige signal fra deltagerne ved lørdagens protest mod højere pensionsalder, som blev holdt i Vejle.
– Det er på tide, vi gør oprør, og et godt oprør kommer fra neden, fra græsrødderne, fra os, sagde initiativtager Bjarne Lykke og kiggede ud over de vinterklædte deltagere.
Omkring 400-500 kvinder og mænd, unge som gamle lyttede opmærksomt til tillidsmandens tale.
– Det er på tide, at vi gør utilfredsheden synlig og bringer arbejdskampen ud på gaden, lød det til lyden af anerkendende klap fra vantebeklædte hænder og høje tilråb:
– Det er hørt!
Solen skinnede ned på torvet, men termometeret viste minusgrader, og vinden fik det til at føle om muligt endnu koldere, så næser og kinder på de fremmødte matchede farven på de blafrende fagforeningsfaner.
Vilje til forandring
3F Vejles formand Martin Jensen så arrangementet som en levendegørelse af Carl Scharnbergs digt: Det nye sker, når den, der altid er tiltænkt tilskuerens rolle, begynder at blande sig.
Han havde ros til Bjarne Lykke for som tillidsmand og helt almindelig borger at være trådt ind på scenen og for at have taget initiativet til protesten mod et længere arbejdsliv.
– En spirende folkebevægelse breder sig. Vi er bare de første, som står her, og jeg håber, at der kommer flere lignende initiativer landet over, lød det fra Martin Jensen.
Indtil nu har mere end 194.000 skrevet under på forbundets kampagne fairpensionsalder.dk. Det ser Martin Jensen som tydeligt bevis på, at modstanden mod regeringens plan om senere pensionsalder er massiv ikke bare fra 3F's medlemmer, men fra brede dele af den danske befolkning.
Nu må vi evaluere på dagen, og jeg vil da ikke afvise, at vi griber stafetten og laver noget i det nordjyske.
Finn Jenne, 3F Frederikshavn
Trods kulden holdt folk stand under det to en halv times lange program - tydeligvis drevet af vreden og en fælles vilje til at rulle det usympatiske politiske projekt tilbage.
Under de otte taler kom der hele tiden tilråb fra pladsen, og når der var musik på scenen, så gik snakken livligt blandt andet om det urimelige i, at nogle Folketingspolitikere kan gå på pension, når de fylder 60 år, mens de kræver, at alle andre skal forlænge deres arbejdsliv, uanset om de har arbejdet på et stillads eller på et kontor.
Uacceptabel skævvridning
Flere talere brugte forskellen i levealder som eksempel på den sociale skævvridning i forslaget om en højere pensionsalder. Den fjerdel af danskerne, som tjener mindst, og som arbejder i de hårdeste og mest nedslidende brancher har i gennemsnit ti års kortere levealder end den fjerdel af danskerne, der tjener mest.
– Og i forvejen er 25 procent af 3F's medlemmer ikke på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år. Derfor er det helt skævt og galimatis at hæve pensionsalderen, kom det med eftertryk fra Martin Jensen.
Bjarne Lykke havde trukket på sit faglige netværk for at udfylde dagens program, og Jane Larsen, der er tillidskvinde i Kastrup Lufthavn, sagde som en af de første ja til at komme og tale. Hun var klar i spyttet:
– En forhøjelse af pensionsalderen er ikke bare blåt - det er kulsort. Defor håber jeg, at den her demonstration bliver den første i en lang række, hvor vi viser politikerne, at vi står sammen fra postnummer til postnummer, opfordrede Jane Larsen.
Gennemhullet sikkerhedsnet
Forargelsen over kravet om en højere pensionsalder bliver ikke mindre af, at det lyder samtidig med, at der er sket drastiske reformer af det sociale sikkerhedsnet. Dagpenge-, kontanthjælps- og sygedagpengeområdet er blevet voldsomt forringet og er i dag gennemhullet, så det ikke længere giver tryghed til folk, der bliver fyret fra deres job eller af anden grund ryger ud af arbejdsmarkedet, påpegede både Jane Larsen og Bjarne Lykke.
– Når man som 60-årig stilladsarbejder, lagerarbejder eller murer bliver fyret, så vil de færreste arbejdsgivere ansætte én. På to år kan man så opbruge sin dagpengeret, og så er der i bedste fald kontanthjælp tilbage og udsigt til yderligere skævvridning i alderdommen, sagde Bjarne Lykke og fortsatte:
– Ældrebyrde - nu bander jeg - det er kraftedeme et grimt ord. Tænk sig at bruge et helt arbejdsliv med fysisk arbejde, at opbygge familie, at have været med til at skabe det her samfund for så at blive kaldt en byrde. Det er nedværdigende og mangel på respekt.
Kom så i arbejdstøjet
Tre nuværende og forhenværende politikere fik taletid på demonstrationen: Karina Lorentzen fra SF, Christian Juhl fra Enhedslisten og Peter Hummelgaard Thomsen fra Socialdemokratiet.
For at politikerne på Christiansborg skal forstå, at der ligger alvor bag kravet om at pensionsalder-planen skal tages af bordet, så havde en flok tillidsrepræsentanter fra 3F Frederikshavn medbragt arbejdstøj indsamlet blandt arbejdskammeraterne. Gaven blev overrakt til Peter Hummelgaard Thomsen.
– Tag den her gave med til dine kolleger og opfordre dem til at trække i arbejdstøjet. Og hils dem så og sig, at det ikke er alle, der har råd til sko til 2000 kroner, sagde formand for den nordjyske fagforening Finn Jenne under stor jubel fra demonstranterne.
Selvom alle talere var enige om behovet for et mere retfærdigt tilbagetrækningssystem og talte imod regeringens forslag om at hæve pensionsalderen ud over det, der allerede ligger i reformer fra 2006 og 2011, så pegede løsningerne i flere retninger.
Løsningen?
Peter Hummelgaard Thomsen anfægtede ikke Velfærdsforliget fra 2006, som Socialdemokratiet stemte for, og som betyder, at pensionsalderen sættes i vejret i takt med at den gennemsnitlige levealder stiger.
– Velfærdsforliget fra 2006 smadrede en værdig tilbagetrækningsalder, lød det fra Jan Hoby, der holdt tale på vegne af LFS i København, Landsforeningen for Socialpædagoger.
Chistian Juhl fra Enhedslisten mente, det skulle være muligt for folk, der er slidt, at forlade arbejdsmarkedet inden den vedtagne pensionsalder, og at fagbevægelsen skulle gå forrest i den kamp. Han og flere andre ser desuden en lige linje mellem kampen for en værdig alderdom, forbedringer af arbejdsmiljøet og kortere arbejdstid.
Andre mente, at antal år på arbejdsmarkedet skulle afgøre pensionsalderen.
Selvom løsningen måske ikke ligger lige for, så tog deltagerne i demonstrationen hjem med en vilje og gejst til at fortsætte protesterne. Og næste gang med deltagelse af andre end 3F'ere, som var i klart overtal ved demonstrationen i Vejle.
Stafet på omgang
Bjarne Lykke sendte folk hjem med en tak for en dejlig dag og et magtpåliggende ønske:
– Lad os ikke aflevere et velfærdssystem til vores børn, som er ringere end det, vi overtog.
Viljen til at gribe stafetten og fortsætte protesterne ligger ikke fjern for Finn Jenne.
– Nu må vi evaluere på dagen, og jeg vil da ikke afvise, at vi griber stafetten og laver noget i det nordjyske. Så kan vi jo sende stafetten videre til en ny by, sagde han, da han sad i bussen på vej hjem til Skagen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278