I næste måned er det et år siden, at samtlige partier i Folketinget blev enige om en aftale, der skal sikre, at færre risikerer at blive udsat for asbest, og at ældre bygninger i Danmark bliver fri for asbest på sigt.
Ingen håndværkere skal udsættes for asbest i deres arbejde i Danmark.
Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister (S)
Som en del af den politiske aftale skal der i efteråret tages hul på et serviceeftersyn af reglerne for arbejdet med asbest. Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Fagbladet 3F.
– Vi vil også se på, om grænseværdien for asbest er lav nok og på arbejdet med viden om forebyggelse, udtaler han og tilføjer:
– Ingen håndværkere skal udsættes for asbest i deres arbejde i Danmark.
Styrk Arbejdstilsynet
Søren Schytte, der er forbundssekretær i Blik & Rør og formand for arbejdsmiljøudvalget i Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT), var med i den arbejdsgruppe, der lavede forarbejdet til de 20 anbefalinger, som den politiske aftale bygger på.
>>LÆS OGSÅ: Øget fokus på asbest uden nye penge
Han mener ikke, det er tilstrækkeligt at opstille skrappere regler for grænseværdier for asbestforurening. Til Fagbladet 3F udtaler han, at det i stedet vil have langt større virkning at afsætte flere ressourcer til Arbejdstilsynet og at give tilsynet flere muligheder for at sanktionere, når der sker brud på reglerne om arbejde med asbest.
Udsat for asbest i halvandet år
Han henviser til en konkret sag fra et renoveringsprojekt i Espergærde. Her blev fire VVS'ere igennem halvandet år udsat for asbest, på trods af at bygherre, hovedentreprenør og samtlige involverede firmaer på forhånd vidste, at der var asbest i de game boliger.
Sagen blev meldt til Arbejdstilsynet, men da tilsynet troppede op, var områderne med asbest blevet afspærret, skriver Fagbladet 3F. Arbejdstilsynet kunne derfor ikke gøre andet end at udstede en såkaldt afgørelse uden handlepligt.
Derfor skal der efter Søren Schyttes mening helt andre og langt hårdere metoder til, hvis man vil problemerne med asbest til livs.
>>LÆS OGSÅ: Retssag om asbest udskudt til 2020
Man kan dø af asbest
Årtiers forskning dokumenterer, at arbejde med asbest øger risikoen for i værste fald at få uhelbredelig lungehindekræft eller en anden kræftsygdom. I ni ud af ti tilfælde skyldes lungehindekræft arbejde med asbest, og får man først sygdommen, medfører det typisk døden i løbet af et år.
Ifølge de seneste tal fra Kræftens Bekæmpelse er i alt 1.543 personer døde af lungehindekræft i perioden 2000-2016, skriver Fagbladet 3F.
>>LÆS OGSÅ: 100 VVS'ere udsat for asbest i København
>>LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverne afviser asbest handleplan
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278