Når forhandlingerne om nye offentlige overenskomster for alvor sætter i gang i 2021, møder Danmarks Lærerforening (DLF) op med ét hovedkrav: Sikring af medlemmernes realløn i overenskomstperioden.
Det er vigtigt, at Forhandlings-fællesskabet er i stand til at sikre, at medlemmerne i hver eneste af organisationerne kan se, at reallønnen bliver forsvaret.
Anders Bondo Christensen, formand DLF
Det vedtog de 300 delegerede på Lærerforeningens kongres, der er blevet holdt på én dag, og som startede og sluttede i dag onsdag den 23. september.
De delegerede var forberedt på, hvor det punkt på dagsorden bar hen, idet hovedstyrelsen forud for kongressen havde peget på netop det krav og argumenteret med, at den økonomiske afmatning som følge af coronakrisen tyder på, at der ved OK21 formodentligt vil være meget begrænsede midler til andet end lønkrav.
– Økonomien er åbenlyst i bakgear, og ingen ved, hvor længe det fortsætter. I den situation har vi fuld fokus på medlemmernes realløn, sagde formand Anders Bondo Christensen, da kongressen tog hul på punktet.
Fællesskabet skal stå sin prøve
Han understregede, at det gjaldt om ikke kun at sikre reallønnen for lærerne, men at sikre reallønnen for medlemmerne af de i alt 51 organisationer i Forhandlingsfællesskabet, som DLF er med i.
– Jeg har altid sagt, at skal vi have en bred opbakning til Forhandlingsfællesskabet, så tror jeg, at det er vigtigt, at Forhandlingsfællesskabet er i stand til at sikre, at medlemmerne i hver eneste af organisationerne kan se, at reallønnen bliver forsvaret.
Anders Bondo Christensen havde tidlig morgen – inden lærerkongressens start – deltaget i et møde i Forhandlingsfællesskabet, og han fortalte, at fællesskabet er udfordret af interne uenigheder. De handler blandt andet om, at der er forskel på lønninger til lærere, pædagoger og sosu'er.
– Men vi skal bibeholde fællesskabet intakt. Efter min bedste overbevisning er fællesskabet vores største styrke, og derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at holde sammen, lød det fra den afgående formand.
Et andet forslag fra hovedstyrelsen gik på at holde fast i den reguleringsordning, der sørger for, at den kommunale og private lønudvikling følges ad. Også det fik opbakning fra de delegerede.
>>LÆS OGSÅ: Danmarks Lærerforening skærer kongres ned til en enkelt dag
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278