19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vigtigt at følge hvad EU har gang i

Ole Nors vil i EU-parlamentet

Vigtigt at følge hvad EU har gang i

Det er et kvantespring fremad, at 3F begynder at tage EU seriøst, mener Ole Nors, som glæder sig over kongressens beslutninger på det spørgsmål.

I det faglige-politiske grundlag, som blev vedtaget på 3F's kongres i går, slås det fast, at "3F skal arbejde for, at de kollektive aftaler og kampskridt ikke undermineres af international lovgivning". Det glæder Ole Nors.
FOTO: pn
1 af 1

Folk ved simpelthen for lidt om EU, og det er et kæmpe problem.

Det mener Ole Nors, som er næstformand i 3F's transportgruppe i Aalborg og valgt til Hovedbestyrelsen i 3F for havnearbejderne.

Han har beskæftiget sig indgående med EU siden 1999, hvor EU forsøgte at få vedtaget et havnedirektiv.

EU har et kæmpe demokratisk underskud.

Ole Nors

- Var det blevet vedtaget var der ikke noget, som hed havnearbejdere længere, fastslår Ole Nors.

Han er enorm glad for det afsnit om EU i det faglige-politiske grundlag, som blev vedtaget på 3F's kongres i går. Her slås det fast, at 3F vil arbejde for "en fornyet tilgang til EU for den samlede danske fagbevægelse", og at "3F skal arbejde for, at de kollektive aftaler og kampskridt ikke undermineres af international lovgivning". 

Kvantespring

- Det er et kvantespring fremad, at 3F begynder at tage EU seriøst, siger han til Arbejderen.

3F skal hele tiden følge med i, hvad EU har gang i, som vil få konsekvenser for danske arbejdere, mener han.

- Det er vigtigt at være på forkant, så vi kan sætte et apparat i gang med at lave høringssvar og aktioner, hvs der er brug for det.

Nogen kaldte det i kongresdebatten for "almindeligt parlamentarisk arbejde i forhold til EU". Det er Ole Nors både enig og uenig i.

- Vi skal selvfølgelig bruge de samme metoder, som vi gør i forhold til Folketinget, med at lave høringssvar og få foretræde og så videre.

- Men vi skal også være klar over, at der ikke er almindelige parlamentariske forhold i EU, som vi kender det fra Folketinget. EU har et kæmpe demokratisk underskud. Love bliver vedtaget på en helt anden måde, og det er jo kun EU-kommissionen, som kan fremsætte lovforslag.

- Vejen er meget lang i EU. Men det er vigtigt at opdage, når lovene er på vej. For mange ting ryger alt for ukritisk igennem, fastslår Ole Nors.

Han undrer sig over, at ved sidste folketingsvalg handlede under to procent af debatten om EU. 

- Og det på trods af at 85 procent af de love, som bliver vedtaget i Folketinget, direkte eller indirekte kommer fra EU.

Kandidat til EU-parlamentet

Ole Nors er også kandidat for Folkebevægelsen mod EU til det kommende valg til EU-parlamentet, som afholdes næste år.

- Hvis ikke der er nogle kritiske røster inden for EU-systemet, vil vi slet ikke opdage, hvad der sker i EU. Hvis ikke der er nogen i parlamentet, som undersøger hvad de vedtager, vil det først gå helt galt, mener den faglige sekretær i 3F.

Han fremhæver også, at Folkebevægelsen mod EU er med til at fastholde debatten om EU i Danmark. Og glæder sig over, at det kan hans eget forbund også fremover være med til.

- Det går op for flere og flere, at mange af de ting, som forringer forholdene for vores medlemmer, kommer fra EU. Både i forhold til at hæve pensionsalderen, sænke dagpengeniveauet og forringe overenskomsterne, som vi også har set det med lærerne. Alt det er en konsekvens af EU's finanspagt.

 

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2013 - 08:45   18. sep. 2013 - 08:45

3F-kongres

bi@arbejderen.dk