I morgen tager Kommunistisk Fællesliste i Aarhus et alternativt middel i brug i kampen om vælgernes stemmer ved kommunalvalget den 19. november.
Byrådskandidaterne på liste R inviterer interesserede borgere med på en guidet bustur - Tour de dumping.
På turen rundt i byen lægger bussen vejen forbi nogle af de steder, hvor kommunale skattekroner er blevet brugt på social dumping. Det drejer sig konkret om Navitas på havnen, Botanisk Have, ældrecentret Bøgeskovhus og en folkeskole.
Skolerne bliver gjort rent om natten af udenlandsk arbejdskraft, der bagefter deler aviser ud.
Jan Sylvest Andersen, spidskandidat Kommunistisk Fællesliste Aarhus
- Betonarbejderne på havnen, SOSU-arbejderne på Bøgeskovhus, de frivillige borgere, der passer Botanisk Have, og personalet, der gør rent på kommunens skoler, har alle det til fælles, at de er blevet ofre for social dumping. Busturen skal bruges til at vise og fortælle om, hvad borgernes penge desværre også bliver brugt til, siger Jan Sylvest Andersen til Arbejderen.
Han er spidskandidat på liste R og sidder selv bag rattet i bussen, når den kører fra Musikhuset klokken 9:00.
Nej til profit på velfærd
Første stop bliver ældrecentret Bøgeskovhus, hvor SOSU-arbejderne forgæves har strittet imod et flertal i byrådets beslutning om, at deres arbejdspladser skal overtages af private firmaer.
- Det vil vi kvittere for ved at overrække en gave til det personale, som er til stede. Kommunistisk Fællesliste går til valg på, at private firmaer ikke skal kunne score profit på at udføre helt nødvendige velfærdsopgaver, fortæller Jan Sylvest Andersen.
Fra Bøgeskovhus går turen til havnen og det prestigefyldte byggeri Navitas, der kommer til at huse mere end 2.300 studerende, undervisere, forskere og iværksættere.
- Byggeriet har desværre været skæmmet af, at bygherrerne brugte udenlandske håndværkere. De pressede byens egne arbejdere ud i arbejdsløshed, og samtidig blev der ikke udlært unge lærlinge på byggeriet, forklarer Jan Sylvest Andersen og tilføjer, at Aarhus Kommune var blandt bygherrerne.
Af samme grund var byggepladsen flere gange udsat for fysiske blokader iværksat af utilfredse bygningsarbejdere, og passagerne på Tour de dumping-bussen får mulighed for at hilse på nogle af de bygningsarbejdere, der ikke havde job, mens havnens byggepladser vrimlede med østeuropæiske kolleger.
Frivillige
Deltagerne i Tour de dumping kommer også i Botanisk Have. Her sørger et korps af frivillige for at holde det værste ukrudt nede, fordi kommunen har sparet de kommunale gartnere væk.
Busturen slutter på Grøntorvet tæt på en af de skoler, hvor den kommunale rengøring er blevet udliciteret. I dag bliver skolerne gjort rent om natten af udenlandsk arbejdskraft, der bagefter deler aviser ud.
- Med udliciteringen af rengøringen har politikerne smadret nogle kommunale arbejdspladser. I dag bliver der klaget over beskidte skoler og arbejdsforholdene for rengøringsassistenterne er horrible. Det er ikke i orden, og vi kræver, at rengøringen skal tilbage til kommunen, siger Jan Sylvest Andersen.
Også kandidaterne på liste R, Kommunisterne, i København aktionerer mod social dumping. Hele denne uge har kandidater delt valgmateriale ud foran henholdsvis metrobyggeriet ved Nørrebro Runddel og ved Nørrebro station.
- Københavns Kommune er direkte involveret i det gigantiske byggeprojekt. Kommunen er bygherre og har skrevet under på en klausul, der forhindrer social dumping. Alligevel er der flere eksempler på underbetaling af de ansatte, ligesom der er tydelige problemer med arbejdsmiljøet, siger Rune Jørgensen, en af 15 kommunister på liste R til Arbejderen.
Dumping i metroen
Han henviser til, at Metroselskabet er blevet idømt 100 strakspåbud, 24 rådgivningspåbud, et forbud og har eller har haft 13 sager til strafferetlig vurdering. Der har været 25 ulykker alene fra januar til juni i år på metrobyggeriets pladser.
- Det er langt over gennemsnittet, og det groteske er, at lige netop Metroselskabet er friholdt for kontrol, så man ikke kan tjekke om de firmaer, der udfører arbejdet, overholder regler og overenskomster. Alle skal kontrolleres. Det er borgernes penge, der smides i det her projekt, og vi vil ikke acceptere, hvis pengene bruges til at undergrave overenskomsterne, lyder det fra Rune Jørgensen.
Social dumping er et spørgsmål, som interesserer vælgerne, viser en ny undersøgelse, som Gallup har udarbejdet for LO.
77 procent af de adspurgte, der vil stemme til kommunalvalget den 19. november, synes, det er vigtigt eller meget vigtigt, at deres kandidat går ind for såkaldte arbejdsklausuler. Det er aftaler, hvor kommunerne forpligter sig til at følge overenskomsterne, når de for eksempel får udført byggearbejde eller rengøring af et firma.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278