21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vismænd taler mod viden om jobsamtaler

LO undrer sig

Vismænd taler mod viden om jobsamtaler

Når det handler om ansvaret for de arbejdsløse, skal de kommunale jobcentre have større ansvar end a-kasserne, er de private og offentlige arbejdsgivere enige om. Vismændene bakker dem op med argument, som ikke holder, mener LO.

De gode erfaringer af tre års samarbejde mellem Jobcenter København og 16 lokale a-kasser ser vismændene og arbejdsgiverne stort på.
FOTO: PJ
1 af 1

LO er meget forundret over dele af den rapport om dansk økonomi, som vismændene offentliggjorde den 26. maj.

Jeg forstår ikke, hvorfor vismændene ikke forholder sig til den viden, der allerede er på området.
Ejner K. Holst, LO-sekretær

I rapporten kan man læse, at ”analyser har påvist positive effekter af samtaler i jobcentre, mens der ikke er foretaget analyser af samtaler hos a-kasser. Det er på denne baggrund ikke oplagt, at det er en god ide at forankre samtalerne i a-kasserne frem for i de kommunale jobcentre”. 

Vismandsrapporten slår direkte ind i forhold til  regeringens jobreform, som på flere områder lægger op til et sporskifte i beskætigelsespolitiken. Blandt andet foreslår regeringen, at hovedansvaret for kontakten til de forsikrede arbejdsløse i det første halve år af arbejdsløshedsforløbet skal ligge i a-kasserne. Et forslag som støttes af a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke.

- Jeg forstår ikke, hvorfor vismændene ikke forholder sig til den viden, der allerede er på området, udtaler LO-sekretær Ejner K. Holst.

Han henviser til erfaringer fra København, der viser, at a-kasserne er gode til at holde samtaler med de arbejdsløse.

Samarbejde siden 2011

I landets største kommune indledte Beskæftigelsesforvaltningen i 2011 et formaliseret samarbejde med lokale a-kasser om at få de arbejdsløse hurtigst muligt tilbage i job. 

A-kasserne gennemfører jobsamtaler og andre jobrettede aktiviteter på vegne af jobcenteret i den første periode af arbejdsløshedsforløbet. Det har betydet, at Jobcenter København har fået frigivet kræfter til at tage sig af de arbejdsløse, der har brug for aktivering for at komme tilbage til arbejdsmarkedet.

Samarbejdet er løbende blevet udbygget med nye a-kasser. I dag deltager16, blandt andet a-kasserne i FOA, 3F, Dansk Metal og også Lærerne, Akademikerne og Socialpædagogerne.

- Det er jo kun fordi, at det flere gange er blevet dokumenteret, at de arbejdsløse i København kommer hurtigere i job takket være samarbejdet, at det har kunnet fortsætte med stor opbakning fra alle parter år efter år, siger Ejner K. Holst.

Effekten af det københavnske samarbejde kan læses i en rapport fra 2013.

Dokumentation

En af tre hovedkonklusioner lyder:

"A-kasserne har tilrettelagt en sammenhængende indsats, hvor CV-, job- og rådighedssamtalerne sammentænkes. Det giver sig udslag i, at de lediges tilfredshed med job-samtalerne er større i a-kasserne end i jobcenteret, selv om vurderingerne af udbyttet af jobsamtalerne er på samme niveau."

>> LÆS RAPPORT HER

De kommunale arbejdsgivere i Kommunernes Landsforening (KL) tilslutter sig vismændenes konklusison. Man har ikke "evidens for, at a-kasserne vil gøre det bedre" end jobcentrene, skriver KL i en pressemeddelelse.

- Vismændene har set rigtigt, når de stiller spørgsmålstegn ved, om a-kasserne skal overtage en større del af ansvaret for de forsikrede ledige, som regeringen lægger op til i sit udspil til en beskæftigelsesreform, udtaler KL’s formand Martin Damm og fortsætter:

- Vismændene ser ud til at være på linje med KL, og det er jeg naturligvis glad for. Kommunerne er det rigtige sted at forankre opgaven med de forsikrede ledige, fordi kommunerne har et klart incitament til at få de ledige i beskæftigelse, og fordi kommunerne kan tilrettelægge en sammenhængende indsats. A-kasserne har ikke det lokale kendskab, alene fordi de er så forskellige og ikke ligger i alle kommuner, men kommuner og a-kasser skal selvfølgelig samarbejde alle de steder, hvor det giver mening.

Dansk Arbejdsgiverforneing (DA) hopper med på vognen og kalder overdragelsen til a-kasserne for et "eksperiment, der savner dokumentation".

DA: Drop reformen

Direktør i DA, Henrik Bach Mortensen, kalder ideen uigennemtænkt og unødvendig.

Også når det gælder regeringens plan om at afsætte omkring en halv milliard kroner til mere ordinær uddannelse, voksenlærlingeordningen og jobrotation af især de ufaglærte, slår arbejdsgiverne sig i tøjret.

Henrik Bach Mortensen mener ligefrem, at regeringens reform vil sætte en kæp i hjulet på det spirende opsving, som arbejdsgiverne ser tegn på, og anbefaler regeringen helt at droppe reformen for at undgå falskehalse.

Spillet om den nye jobreform er i gang. Regeringen satser på et bredt forlig og vil gerne have reformen på plads inden sommerferien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jun. 2014 - 16:05   11. jun. 2014 - 13:42

Vismandsrapport

noc@arbejderen.dk
Reform

Pluk fra reformforslaget "Vejen til varig beskæftigelse - den enkelte i centrum" 

  • Alle arbejdsløse får en samtale i deres a-kasse inden 14 dage, hvor man får afklaret sin situation og muligheder.

  • Herefter fortsætter de i a-kassen i seks måneder, hvor der skal være seks samtaler. Den arbejdsløse booker selv møderne.

  • Hvis den arbejdsløse har risiko for at blive langtidsarbejdsløs, kontakter a-kassen jobcentret, og sammen sætter a-kassen og jobcentret et fælles kontaktforløb i gang.

  • Hvis den arbejdsløse ikke er kommet i arbejde efter seks måneder, overtager jobcentret. 

  • Vurderingen af, om de arbejdsløse står til rådighed for arbejdsmarkedet, skal fortsat ligge i a-kasserne

 Udspillet kan læses her

Kilde: fagbladet3f.dk

"Vejen til varig beskæftigelse"

Regeringens fokus-punkter:

• En individuel og tidlig indsats

• Slut med meningsløs aktivering

• Mere ansvar til den enkelte og styrket rådighed

• Mulighed for et reelt uddannelsesløft

• En bedre brug af virksomhedsrettede tilbud

• En særlig indsats for langtidsarbejdsløse

• Dygtige og kompetente jobkonsulenter

Kilde: Reformforslaget "Vejen til varig beskæftigelse - den enkelte i centrum"