13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vognmænd må gerne aflønne chauffører på akkord

Fagbevægelsen rystet over dom

Vognmænd må gerne aflønne chauffører på akkord

Vejen for social dumping står åben, efter at højesteret har givet nordjysk vognmand medhold. Han kører for det offentlige Nordjyllands Trafikselskab, men nægter at betale timeløn til de ansatte.

Hvis denne blinde dame bestiller kørsel ved det offentlige, risikerer hun at blive hentet af en træt og underbetalt chauffør.
FOTO: Bille
1 af 1

En højesteretsdom har givet vognmand Jørn Færch fra Aalborg ret i, at han godt må provisionslønne sine chauffører i stedet for at give dem timeløn.

Chaufførerne kan aflønnes som på en akkord, og det kommer til at gå ud over sikkerheden og borgerne.
Arne Nielsen, 3F

Vognmanden er hyret af det offentlige trafikselskab Nordjyllands Trafikselskab (NT) til at køre med handicappede, syge og ældre borgere - nu med ret til at aflønne sine chauffører som det passer ham og reelt uden nedre grænse, lyder det fra en harm formand for transportgruppen i 3F Aalborg Arne Nielsen.

– Perspektiverne er skræmmende. Chaufførerne kan aflønnes som på en akkord, og det kommer til at gå ud over trafiksikkerheden og behandlingen af borgerne, siger gruppeformanden til Arbejderen. 

Hidtil har Trafikstyrelsen krævet, at vognmændene aflønner deres chauffører med timeløn for at få køretilladelse efter bus- og taxi-loven, men Jørn Færch har slået sig i tøjret.

Han har i årevis ligget i strid med 3F og nægtet at skrive under på den overenskomst, som 3F har med Dansk Erhverv og Atax, en ny organisation for taxi-vognmænd.

Færch har først aflønnet sine ansatte efter en overenskomst indgået mellem vognmandsforeningen Nortra og chaufførforeningen af samme navn, og dernæst Krifas overenskomst med Kristelig Arbejdsgverforening. Ifølge begge overenskomster er det helt i orden at provisionslønne sine chauffører.

Den nu afgjorte sag ved Højestret var anlagt af Færch mod Trafikstyrelsen.

Dumping bliver legalt

De fleste chauffører er medlemmer af 3F og Arne Nielsen frygter, at dommen baner vej for en hidtil uset konkurrence, når det gælder kørsel med pasagerer for det offentlige - også kaldte OST-kørsel (Offentlig Service Trafik, red.). 

– Mange af vores medlemmer, der kører OST-kørsel, har allerede i dag elendige løn og arbejdsforhold. På trods af at vognmændene har underskrevet en kontrakt med NT, hvor de forpligter sig til at overholde gældende overenskomst på området, så kender vi masser af eksempler på, at overenskomsterne ikke bliver overholdt. Reelt finder der løndumping sted, men med dommen bliver det bare legalt, raser Arne Nielsen.

Som nogle af de eksempler, der er havnet hos 3F Aalborgs transportgruppe, nævner han:

Arbejdstider på 12-16 timer om dagen er mere reglen end undtagelsen, men der betales kun løn for 37 timer om ugen. Provisionsafregninger på Krifas overenskomst på helt ned til 28 kroner i timen. Eller en periode på tre måneder med en gennemsnitsløn på 84 kroner i timen.

Ny lovgivning

Arbejderen henvendte sig i sidste uge til Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), der også er formand for NT. Han er endnu ikke vendt tilbage med svar på, hvad NT vil gøre for at forhindre trætte og underbetalte chauffører i at køre med nogle af regionens svage borgere. 

Til Nordjyske Stiftstidende udtaler han, at chauffører, der kører for det offentlige, skal have ordentlige vilkår.

Thomas Kastrup-Larsen mener dog, det er for tidligt at komme med konkrete forslag til, hvordan arbejdsforholdene kan forbedres.

– Jeg vil være meget forsigtig med at komme med helt konkrete forslag nu, for vi skal have en juridisk vurdering, og så skal vi kigge på, hvilke muligheder der kan være, siger borgmesteren til Nordjyske Stiftstidende.

Også i 3F's forbundshus er jurister i fuld sving med at nærlæse Højesteretsdommen, fortæller en rystet forhandlingssekretær i transportgruppen, Allan Andersen, til Arbejderen. 

– Dommen er en bombe under den seriøse del af taxi-branchen og vil lægge et enormt pres på de aftaler, vi har med Dansk Erhverv og Atax. Vi er enige med dem om, at chauffører, der kører OST-kørsel, skal aflønnes med timeløn efter gældende kollektive overenskomster, siger Allan Andersen fra transportgruppen til Arbejderen.

Han er umiddelbart af den opfattelse, at når det nu viser sig, at gældende lovgivning ikke er tilstrækkelig, så må den ændres - jo hurtigere jo bedre.

Tjek leverandøren

Det støtter Arne Nielsen, men han peger samtidig på et andet problem, som udliciteringen af den offentlige kørsel til private vognmænd har afsløret: der bliver ikke ført kontrol med, hvorvidt vognmændene udbetaler korrekt løn.

– Når først vognmanden er godkendt af Trafikstyrelsen til OST-kørsel og har vundet et udbud, så har NT en opfattelse af, at det er et mellemværende mellem Trafikstyrelsen, lønmodtageren og den faglige organisation, forklarer den nordjyske gruppeformand.

Selv er han ikke i tvivl.

– Det er en politisk beslutning, om der skal føres kontrol. Jeg synes, det vil være helt naturligt og på sin plads. Regionspolitikerne er sat til at forvalte borgernes skattekroner og sikre, at de bliver brugt i overensstemmelse med de aftaler, der er indgået med leverandørerne - uanset om det er papir, bleer eller trafik, det handler om. Så må man også tjekke regningerne, mener Arne Nielsen.

Han sidder selv i regionsrådet i Nordjylland, valg for Socialdemokraterne, og forsikrer, at han benytter enhver anledning til at påtale problemet og forslaget til løsning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2015 - 05:54   11. feb. 2015 - 06:00

Dumping

noc@arbejderen.dk