11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

VVS-strejke er nu landsdækkende

Overenskomststrejke breder sig

VVS-strejke er nu landsdækkende

Det startede med, at 250 VVS'ere på jyske byggepladser onsdag smed værktøjet, fordi de er utilfredse med arbejdsgivernes krav ved overenskomstforhandlingerne. I dag bredte strejken sig til Fyn og Sjælland.

I dag fik de jyske rørsmede og blikkenslagere følgeskab af kolleger på Fyn og Sjælland. Her er det københavnske VVS'ere, der lige er kommet ud fra et møde i deres fagforening med Blik- og Rørarbejderforbundets formand Max Meyer.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Strejken blandt landets mange blikkenslagere og rørsmede bredte sig i dag til hele landet.

Mens omkring 250 VVS'ere i en stribe jyske byer onsdag smed værktøjet, så valgte kollegerne i store og mellemstore firmaer i resten af landet her til morgen at følge trop.

De vil ikke udsættes for den sociale dumping, som andre grupper i byggebranchen oplever. Michael Jessen, tillidsmand

De strejkende er stiktossede over arbejdsgivernes krav ved overenskomstforhandlingerne, som de opfatter som et direkte angreb på det værn mod social dumping, de har haft i overenskomsterne i 90 år.

I formiddags var den københavnske kreds i Blik- og Rørarbejderforbundet ved at blive rendt over ende af utilfredse VVS-ansatte. Fagforeningen havde bedt forbundsformand, Max Meyer, om at komme og svare på medlemmernes spørgsmål om forhandlingerne med arbejdsgiverne i Tekniq, som brød sammen tidligere på ugen.

Forbundets næstformand Henrik W. Petersen anslår, at mellem 1000 og 1500 medlemmer - måske flere - havde nedlagt arbejdet på landsplan.

De har fået nok

- Jeg tror, at medlemmernes reaktion er udtryk for, at de har fået nok. Arbejdsgiverne har stillet med et ultimativt krav målrettet en vigtig bestemmelse i VVS-overenskomsten. Det samme gjorde de i 2012. Da brød forhandlingerne også sammen, og vi endte i forligsen og røg med i en samlet mæglingsskitse, forklarer næstformanden til Arbejderen.

Arbejdsgiverne i Tekniq mener, at Blik- og Rørarbejderforbundet modsætter sig modernisering af akkordreglerne, som man kender dem fra andre byggefag. På den anden side forklarer forbundet de sammenbrudte forhandlinger med arbejdsgivernes ultimative krav, som, hvis de blev gennemført, ville give arbejdsgiverne mulighed for, inden for overenskomstens rammer, at betale helt ned til 112 kroner i timen til faglærte på byggepladserne. 

- Skåret ind til benet forsøger arbejdsgiverne at få lov til social dumping gennem overenskomstforhandlingerne, siger tillidsmand Michael Jessen til Arbejderen.

Han forsøgte i morgens uden held at overtale kollegerne til at genoptage arbejdet på den store byggeplads ved Skejby Syghus. I stedet gik de hjem og fik følgeskab af nye håndværkergrupper. 

Vi skal ikke nyde noget

- De efterlyser en reaktion fra arbejdsgiverne, og de er fast besluttede på, at de ikke vil udsættes for den sociale dumping, som andre grupper i byggebranchen oplever, siger den jyske tillidsmand.

Han har tænkt over, at en konflikt som den, der nu er brudt ud i VVS-branchen, hurtigt ville have bredt sig til hele byggebranchen for år tilbage.  

- Men når den ikke gør det, tror jeg faktisk, at det skyldes, at for eksempel jord- og betonarbejdere og murere er presset af de mange udenlandske håndværkere, og at de ingen værn har imod løndumping i deres overenskomster, mener Michael Jessen. 

Arbejdsgiverne i Tekniq vil ikke kommentere arbejdsnedlæggelserne, så længe der er konflikt om den nye overenskomst.

De strejkende mødes igen torsdag morgen klokken 7 og tager stilling til, om de skla gå i arbejde igen eller fortsætte strejken.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2014 - 15:07   13. mar. 2014 - 16:06

OK 2014

noc@arbejderen.dk