Fra morgenstunden tirsdag var det ikke mange rørtænger, der kom op af værktøjskasserne rundt om i landets VVS-firmaer.
Vi fortsætter strejken, fordi vi ikke tror på, at der kommer noget godt ud af forhandlingerne.
Michael Malling, VVS'er
Blikkenslagere og rørsmede valgte i stort tal at starte dagen med fagligt møde i deres lokale fagforening eller i deres firma for at vise, at de er utilfredse med forløbet af overenskomstforhandlingerne.
– Status her er, at folkene i alle de større firmaer i Aarhus er gået hjem. Vi har været 120 samlet i fagforeningen, men mange flere er gået hjem. Ud fra de meldinger, jeg har fået, vil jeg skyde på, at det drejer sig om et par hundrede mand, siger Michael Malling til Arbejderen.
Han arbejder selv i firmaet Kemp & Lauritzen på Skejby ved Aarhus og var blandt dem, der indledte arbejdsugen med at smide værktøjet.
Mødes igen onsdag
– Når vi vælger at fortsætte strejken, så er det fordi, vi ikke tror på, at der kommer noget godt ud af forhandlingerne. I 2014 var vi flinke og sad og ventede til forhandlingerne var brudt definitivt sammen. Den her gang synes jeg ikke, vi skal være flinke, mener Michael Malling.
Noget tyder på, at mange andre deler den opfattelse. Kollegaer i Aarhus, Herning, Holstebro og andre jyske byer, der valgte at lade arbejdet ligge stille tirsdagen ud, mødes igen onsdag morgen og beslutter, hvad de gør.
Hos Blik og Rør i København var der trængsel både inde og ude tirdag morgen. Op af formiddagen satte de sjællandske håndværkerne sig imidlertid ind i deres biler og kørte tilbage på arbejde,
– Medlemmerne er sendt i arbejde igen. Her i København har TR-gruppen besluttet at genoptage arbejdet for på den måde at vise, at de støtter et overenskomstresultat gennem forhandling, siger Allan Leegaard, faglig sekretær i den københavnske kreds i Blik & Rør, til Arbejderen.
Forhandlingerne med arbejdsgiverne i Tekniq brød sammen fredag i sidste uge og genoptaget mandag i Forligsinstitutionen.
Det nemme først
Ifølge Blik & Rørarbejderforbundets forbundsformand Max Meyer brugte parterne mandagen til at kigge på indholdet i de andre overenskomster, hvor der er indgået forlig - dvs seniorordning, forældreorlov og vilkår under børns sygdom.
– Det har været vores store ønske at få et eller andet værn mod social dumping og arbejdsgiverne har haft et ønske om, at man kiggede på vores akkordbestemmelser, men vi har aftalt med Forligsmanden, at de emner ligger vi lidt tilside, lød status fra Max Meyer, inden han forlod Forligsinstitutionen mandag aften.
Både i 2012, 2014 og igen i 2017 er arbejdsgiverne mødt op til overenskomstforhandlingerne med et krav om at afskaffe den bestemmelse, som blikkenslagere og rørsmede opfatter som deres værn mod social dumping.
Bliver Blik- og Rørarbejderforbundet ikke selv enige med arbejdsgiverne om en ny overenskomst, så skal VVS'erne stemme om en forligsskitse, som bygger på de store forlig, der er indgået på eksempelvis industriens område - som i 2012 og 2014.
– Vi har altså ikke fået vores akkordprislister reguleret siden 2010, og måske sker det heller ikke denne gang, hvis vi skal stemme om en forligsskitse, konstaterer Michael Malling.
To store knaster
Tirsdag klokken 11 mødtes forhandlerne igen i Forligsinstitutionen for først at rydde nogle knaster vedrørende lønspørgsmålet af vejen.
– Derefter kommer de to store emner på bordet, og så må vi se, om vi kan finde fælles fodslag på dem, lyder det fra Max Meyer, der fortsætter:
– Vi vil jo gerne lave en overensomst til glæde for medlemmerne og for at sikre branchens fremtid, men det kræver to parter at lande en overenskomst, så vi må se om Tekniq er villige til at gå ind for vores ønsker, hvis vi også skal gå ind og kigge på deres.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278