Efter sommerferien får FOA-formand Dennis Kristensen igen tilsendt indkaldelser til møder i LO's daglige ledelse.
LO er hovedorganisation for 17 faglige organisationer og repræsenterer cirka 1,1 millioner lønmodtagere.
Det er vigtigt, at LO's medlemsforbund sikres samme indflydelse og information, når der er aktuelle politiske opgaver på dagsordenen.
Harald Børsting og Dennis Kristensen
Han genindtager sin plads efter en række møder med LO-formand Harald Børsting, hvor de to er blevet enige om vilkårene for FOA's deltagelse.
"Der er enighed mellem Harald Børsting og Dennis Kristensen om at fremme et samarbejde, som sikrer alle medlemmer af LO’s Daglige Ledelse en ligeværdig indflydelse på LO’s politiske arbejde, herunder når der udpeges forhandlingsdelegationer", skriver Harald Børsting og Dennis Kristensen i en fælles udtalelse.
De to fagbosser er også enige om, at det er vigtigt, at LO's medlemsforbund sikres samme indflydelse og information, når der er aktuelle politiske opgaver på dagsordenen.
"Dette forhold vil LO-formanden drøfte med regeringsrepræsentanter", står der i udtalelsen.
Kurrer på tråden
I starten af maj trådte Dennis Kristensens ud af ledelsen i LO netop på baggrund af forløbet af en aktuel politisk opgave - konkret forhandlingerne om regeringens udspil til en ny beskæftigelsesreform.
Formændene for en såkaldt LO-partsgruppe under Carsten Kock-udvalget var inviteret til drøftelser i Beskæftigelsesministeriet. FOA sidder i partsgruppen, men var ikke inviteret og vidste heller ikke, at mødet fandt sted.
Dermed valgte LO ifølge FOA at deltage i såkaldte parallelle forhandlingsforløb, hvor der på den ene side forhandles i en inderkreds bestående af faglige ledere, der er medlem af det største regeringsparti, mens der samtidig forhandles i en mere formel kreds, hvor alle udpegede og valgte deltager.
Ro i geledderne
Det fik Dennis Kristensen til at udtale:
- Det giver ikke rigtig nogen mening, at jeg repræsenterer FOA i den daglige ledelse i LO, når FOA nu gentagne gange fravælges til deltagelse i møder efter LO-formandens forgodtbefindende. Derfor er det rigtigste at takke nej tak til posten i LO.
Tidligere har der været rumlen i geledderne i forbindelse med trepartsforhandlingerne i 2012, hvor noget lignende skete og som gav anledning til kraftig kritik og et "gult kort" fra FOA til LO.
Nu er kortene tilsyneladende kommet tilbage i lommen.
Den fælles udtalelse slutter med ordene:
"Der er tilsvarende enighed om, at LO’s formand altid skal søge maksimal indflydelse på vegne af lønmodtagerne, og skal have den fornødne frihed til dette."
Der sidder 14 personer i LOs daglige ledelse - fire er valgt af LO-systemet, og så sidder der ti faglige ledere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278