I sidste måned udstedte Arbejdstilsynet et strakspåbud til Regionshospitalet Randers, der omhandlede det psykiske arbejdsmiljø. I februar måned fik også Aarhus Universitetshospital flere påbud blandt andet på grund af samme problem.
Ledelsen på hospitalet må gå til det politiske system og fortælle, hvordan tingene hænger sammen.
Anja Laursen, DSR
I Randers er arbejdstiden for presset og arbejdsmængden for stor, lyder det fra tilsynet, der har pålagt ledelsen at forbedre forholdene.
– Det er noget ganske nyt, at der gives strakspåbud på et hospital på netop dette område. Det bekræfter os i, hvor slemt det står til med medlemmernes arbejdsmiljø. Situationen er meget alvorlig, siger Anja Laursen, formand for Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland til Arbejderen.
Fokus på psykisk arbejdsmiljø
Sædvanligvis falder strakspåbud fra Arbejdstilsynet på baggrund af vold og trusler om vold samt ulykkesrisiko. Dansk Sygeplejeråd mener derfor, at påbuddene til hospitalerne i Randers og Aarhus kalder på hurtig handling.
– Det kan jo ikke passe, at patienterne ikke får den behandling, der skal til, for at de kan blive raske. Man er også nødt til at tage sig af personalet, så ikke også de ender som patienter, mener kredsformanden.
Overbelægning med presset arbjedsmiljø til følge finder også sted i perioder på andre hospitaler i den midtjyske region. Det gælder således i både Herning, Holstebro og Horsens.
Dansk Sygplejeråd er da også meget tilfredse med, at Arbejdstilsynet har valgt at sætte ekstra fokus på sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø, og håber, at det får politikerne til at åbne øjnene for virkeligheden.
– Det pressede arbejdsmiljø betyder, at sygeplejerskerne er nervøse for at begå fejl, der kan få alvorlige konsekvenser for patienterne. Det virker som om, ledelserne har glemt, at arbejdsmiljø, patientsikkerhed og faglig kvalitet hænger sammen, siger Anja Laursen.
Et politisk ansvar
Hun mener, det er uacceptabelt at ansatte skal udsætte dem selv for sundhedsrisiko ved at passe deres arbejde og fortsætter:
– Kan en ledelse ikke sikre de nødvendige vilkår, så sygeplejerskerne kan yde en kvalitet, der hverken udsætter dem selv eller patienterne for sundhedsrisiko, må de gå til det politiske system og fortælle, hvordan tingene hænger sammen.
Dansk Sygeplejeråd gennemfører i øjeblikket en undersøgelse af arbejdsmiljøet blandt 9.000 sygeplejersker.
Den ligger i forlængelse af tidligere års undersøgelser, hvoraf den seneste fra 2013 om sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø viste, at især tre områder er belastede: de medicinske afdelinger, psykiatrien og akutområdet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278