Der er fare for et attentat mod den demokratiske orden i Venezuela under den igangværende valgkamp. Og historien bekræfter denne frygt.
Den 11. april 2002 skød højreorienterede politifolk mod højreorienterede demonstranter og dræbte adskillige. Bagefter gav de medierne, regeringen og præsident Hugo Chávez skylden for 'drabene på hans politiske modstandere'. Denne blodige massakre blev anledningen til kuppet mod landets daværende præsident Hugo Chávez i de efterfølgende dage.
Chávez blev faktisk afsat. Dele af militæret indsatte sammen med højrefløjen og med støtte fra USA formanden for Venezuelas arbejdsgiverforening som præsident.
Men millioner af venezuelanere samledes ved præsidentpaladset og krævede Chávez genindsat. Det var så magtfuldt et folkeligt krav, at kupmagerne bøjede sig.
Denne beskrivelse er dokumenteret fakta. Det er filmet. Det er bekræftet under ed i retssale. Der er nulevende vidner. Og denne 11 år gamle begivenhed er det vigtigt at huske i dag, fordi der er fare for, at historien om et morderisk attentat gentager sig.
Valgprocessen i Venezuela er den bedste i verden.
USA's tidligere præsident Carter
Ifølge Venezuelas fungerende præsident Nicolas Maduro er der troværdige efterretninger om, at CIA er i gang med at hverve folk, som skal myrde oppositionens præsidentkandidat Capriles Radonski. Bagefter skal skylden lægges på myndighederne. Der skal skabes uro og had, og det skal ende med, at valget miskrediteres.
Uanset USA's ihærdige benægtelse, så er sceneriet helt sandsynligt. Og for så vidt logisk.
Set fra USA og fra Venezuelas højrefløj har oppositionen og Capriles Radonski ikke nogen chance for at vinde valget. Det viser både folkestemning og meningsmålinger.
Det optimale, som højrefløjens og imperialismen kan opnå, er at forstyrre den demokratiske proces, eventuelt helt forhindre gennemførelsen af valget, skabe vold, uro og frygt. Og skabe en situation, hvor Vesten kan afvise at anerkende Venezuelas præsident og regering.
Derfra er der ikke langt til en Libyen- eller Syrien-situation med sanktioner, blokade og direkte støtte til oppositionen - men under særlige omstændigheder vil USA kunne finde anledning til en direkte militær indgriben. USA's Sydkommando er klar, og Washington genoprettede i juli 2008 den ellers nedlagte "Fjerde Flåde", som med svært bevæbnede krigsskibe sejler i Caribien og langs Sydamerikas kyster.
Washington kritiserer valgprocessen i Venezuela. Men USA og dets allierede på Venezuelas højrefløj og blandt landets økonomiske elite har intet at have deres kritik i. I forbindelse med præsidentvalget i oktober 2012 erklærede talrige iagttagere, at valget foregik eksemplarisk. USA's tidligere præsident Jimmy Carter udtalte ordret: "Af de 92 valg, som vi [Carter-Centeret] har overvåget, ville jeg sige, at valgprocessen i Venezuela er den bedste i verden".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278