249.000 danske kroner. Indsamlet på fire måneder. Modtager: 400 strejkende stålarbejdere i Grækenland. Afsender: danske arbejdere, fagforeninger, organisationer og venstreorienterede partier.
Claus Olsen fra den danske Støttekomite for de strejkende stålarbejdere er ovenud tilfreds med Støttekomiteen for de græske stålarbejderés indsamling.
- Jeg vil gerne takke alle, der har bidraget til denne fantastiske indsamling. Vi er glade og stolte. De partier og organisationer, der har kastet deres kraft ind i arbejdet, er årsagen til denne succes, siger han til Arbejderen.
De 400 strejkende besluttede i omkring 1. august at indstille den ni måneder lange strejke mod lønnedgang og fyringer. De havde fået løfter om at opretholde lønnen og få genansat de fyrede.
Panos Apergis, der er herboende græker - og maler - var med til at tage initiativet til støttekomiteen i april.
- Jeg har fået mandat fra arbejderne på Elliniki Halivurjia til til at takke alle. Tak til den danske arbejderbevægelse og organisationerne, sagde de til mig. De understregede, at deres strejke var et eksempel på den modstand, der må til i EU for at gå imod angrebene på arbejderklassen, siger Panos Apergis.
I maj udtalte en af de strejkende stålarbejderes ægtefælle, Maria Delli, en dybfølt tak til danske arbejdere, der allerede havde samlet tisusinder kroner ind.
- Vi havde ikke regnet med, at der kom så meget støtte fra danske arbejdere. Det er meget rørende at se den internationale solidaritet udfolde sig i praksis. Vi føler, at vi må gøre hele Grækenland til et stålværk for at modstå de angreb, der bliver rettet mod os. Vi har brug for, at også arbejdere i Europa siger stop, sagde hun til Arbejderen.
Set i forhold til befolkningernes størrelse i Europa er Danmark da også dét land, der er samlet flest penge ind til stålarbejderne.
250.000
Claus Olsen har de seneste tal for indsamlingen med. Ud over de 250.000 indsamlede kroner, har private sendt mellem 35-40.000 kroner afsted. En enkelt har ligefrem doneret 5000 kroner på en gang.
- Vi har haft god kobling til fagbevægelsen. 45 organisationer har bidraget. En lang række 3F-fagforeninger har været superaktive. 3F Fredensborg og FOA Nordsjælland har selv startet indsamling. Måske kan vi få glæde af det på den lange bane, så vi får et endnu bedre samarbejde op at stå mellem folk i de politiske partier på venstrefløjen, siger han.
Panos Apergis nikker, misser med øjnene mod sensommersolen, læner sig frem på bænken i baggården på Nørrebro ved Arbejderens redaktionslokaler, og skal lige til at tilføje noget, da et vindpust får interviewerens papirer til at suse forbi.
Claus Olsen udnytter chancen og fortsætter tråden.
- Især Kommunistisk Parti og Enhedslisten har kastet deres kræfter ind i støttearbejdet. Vi har fået et rigtig godt samarbejde med Enhedslisten, siger murersvenden, som er medlem af Kommunistisk Parti, der tog initiativ til støttekomiteen.
Partierne Kommunistisk Parti, Enhedslisten, KPiD og SF-Hovedstaden deltog i pengeindsamlingen.
Der er brug for mere koordinering og organisering af strejker i fremtiden.
Panos Apergis er medlem af det græske kommunistparti KKE's udlandsorganisation i Danmark. Han tager ordet.
- Hvis man tager et initiativ på et åbent og bredt grundlag og henvender sig til den arbejdende befolkning og til alle progressive kræfter lykkes det. Desuden kan man sige, at timingen var god. Så vidt jeg ved, var der ingen større strejke andetsteds i Sydeuropa på dét tidspunkt. Solidariteten med de strejkende i Grækenland viser mig, at dansk fagbevægelse gerne vil bevare traditionerne for solidaritet. De reagerer, siger grækeren.
Erfaringer
Han mener, at erfaringen fra støttekomiteens arbejde er værdifuld i en større målestok.
- Der er brug for mere koordinering og organisering af strejker i fremtiden. Ligesom med Lufthansa-strejkerne for tiden. Det har især stor betydning, når det drejer sig om udenlandske selskaber, siger Panos Apergis.
Claus Olsen nikker. Ja, der ligger en pointe.
- Stålarbejderne blev et symbol - simpelthen - på modstanden mod de angreb, der sker mod den sociale sikring i hele EU. Også i Danmark. De angreb er værst i Sydeuropa. Derfor var strejken et lyspunkt. Opgaven for progressive kræfter fremover må helt klart være at bringe progressive faglige kræfter sammen i Europa. En vigtig del af det er, at progressive, faglige kræfter i Danmark relaterer sig til europæiske progressive dele af fagbevægelsen, siger han.
Gennemskuede de danske arbejdere medierne og borgerlige politikeres påstand om, at grækerne er forkælede, har levet over evne og selv er skyld i krisen?
- Folk er ikke dumme. De kan godt se, hvad der er løgn og sandt. Vi skal stole på arbejdernes kritiske sans. Mange arbejdere stemmer også Dansk Folkeparti, uden at de derfor er på den forkerte side i klassekampen. Også her i Danmark sker der jo fyringer - se bare på Vestas for kort tid siden og flere fyringer på slagterier. Også her betaler arbejderne, mens kapitalisterne scorer gevinsterne. Hvis man for eksempel læser Arbejderen er man meget bedre informeret,
Største øjeblikke
For Claus Olsen blev det største øjeblik under stålstrejken, da han sammen med repræsentanter for Enhedslisten, Kommunistik Parti og KPiD i maj besøgte Elliniki Halivurjia.
- Det var fantastisk at stå dér i Athen og trykke dem i næven. Vi havde dog også glæden ved at have taget imod strejkekomiteens formand, Giorgios Sifonios i marts, da han var på rundtur til danske fagforeninger. Men allerstørst glæde ved solidariteten har jeg sjovt nok følt ved at tjekke bankkontoen. Det væltede ind den ene dag efter den anden. Vores adoption af fem stålarbejderfamilier kom også op at stå, siger Claus Olsen.
Panos Apergis mindes grækernes besøg til Danmark med glæde.
- Det var fantastisk at opleve den vilje og varme fra danske arbejdspladser og fagforeninger. Især mindes jeg festmødet i København. Der blev virkelig udvist solidaritet, som vi af og til mangler i dagligdagen, slutter han.
Claus Olsen rømmer sig og stopper journalisten, der er ved at slukke for diktafonen, idet receptionen for Arbejderen nærmer sig oppe i redaktionslokalerne på 1. sal.
- Hov, hov. Vi skylder også lige en tak til Arbejderen for det, I har skrevet om den græske strejke og vores støttekomites arbejde. Uden Jer var det ikke gået, overdriver han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278