30 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA sender krigsskibe til Det Sydkinesiske Hav

Magtdemonstration

USA sender krigsskibe til Det Sydkinesiske Hav

USA har sendt to hangarskibe og andre krigsskibe til Det Sydkinesiske Hav. Her foretager den amerikanske flåde militærøvelser i et område, som den kinesiske regering mener, tilhører Kina.

Et amerikansk kampfly flyver over dækket af hangarskibet USS Ronald Reagan.
FOTO: Samantha Jetzer/U.S. Navy
1 af 1

USA har både sendt to hangarskibe og andre krigsskibe til Det Sydkinesiske Hav, hvor Kina for få dage siden afviklede en militærøvelse, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur.

Meningen er at sende et klart signal til vores partnere og allierede om, at vi er knyttet til regional sikkerhed og stabilitet.
George M. Wikoff, kommandant på USS Ronald Reagans angrebsgruppe 

Talsmanden for USA's 7. Flåde forklarer, at USA's militærøvelse i Det Sydkinesiske Hav ikke truer nogen.

– Hangarskibene USS Nimitz og USS Ronald Reagan er ikke en trussel mod regionen eller et modsvar til nogen politiske eller globale begivenheder, fortæller Joe Jeiley, talsmanden for USA's 7. Flåde.

Kommandanten på angrebsgruppen ledet af hangarskibet USS Ronald Reagan antyder imidlertid, at øvelsen er vendt imod Kina.

– Meningen er at sende et klart signal til vores partnere og allierede om, at vi er knyttet til regional sikkerhed og stabilitet, forklarer George M. Wikoff, den amerikanske kommandant, Ifølge mediet EurAsian Times.

USA anser især Filippinerne og Taiwan som sine tætte allierede i området ved Det Sydkinesiske Hav, men indgår også i militært samarbejde med Malaysia og Brunei.

USA mener ikke, at Kina bør foretage militærøvelser i Det Sydkinesiske Hav, hvor der blandt andet er internationale spændinger over Paraceløerne. Det er Kina uenig i.

Det Sydkinesiske Hav er et omstridt område, hvor Kina, Vietnam, Filippinerne, Malaysia, Taiwan og Brunei alle gør krav på territorium. Interessen for området bunder i, at havet rummer en vigtig handelsrute og øgrupper, der potentielt indeholder værdifulde olie- og gasdepoter.

– Det er indiskutabelt, at Paraceløerne er kinesisk territorium, og vores militær har al ret til at udføre manøvrer indenfor landets suverænitet, forklarer Wang Yi, Kinas udenrigsminister.

Kina mener, at den amerikanske flådes tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav er den eneste årsag til destabilisering i regionen.

I de seneste år har Kina bygget kunstige øer og militær infrastruktur hos flere af havets øgrupper. Men Kinas voksende indflydelse i regionen bekymrer USA's regering. Amerikanske embedsmænd anklager Kina for at drage fordel af USA's udfordringer med covid-19-pandemien ved at øge kinesisk militæraktivitet i Det Sydkinesiske Hav.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jul. 2020 - 09:30   07. jul. 2020 - 09:47

Det Sydkinesiske Hav

mbs@arbejderen.dk
Det Sydkinesiske Hav
  • Kina, Vietnam, Malaysia, Brunei, Filippinerne og Taiwan ligger ud til Det Sydkinesiske Hav.
  • Det er den næstmest benyttede sejlrute i verden. Varer til en værdi af 5000 milliarder dollars (cirka 33.000 milliarder kroner) sejles årligt gennem farvandet.
  • Havbunden indeholder større forekomster af både olie og gas.
  • I den nordlige del af det Sydkinesiske Hav ligger ø-gruppen Paracellerne, som Kina og Vietnam strides om.
  • I den sydlige del af havet ligger Spratly-øerne. Alle ovennævnte lande gør krav hele eller dele af denne ø-gruppe.
  • Også Japan, Filippinerne, Brunei, Taiwan, Malaysia er indbyrdes uenige de maritime grænser omkring småøer og rev i Det Sydkinesiske Hav.
  • Det gælder kontrollen over fiskeriområder og udnyttelse af olie og naturgas under vandet, men også om strategisk styring af de vigtige sejlruter.