20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det liberale parti fastholder magten

Valg i Holland

Det liberale parti fastholder magten

Parlamentsvalget i Holland ser ud til at have givet den liberale premierminister endnu en runde. "Det blev et valg om personer, ikke politik", beklager Socialistpartiet.

Valgkamp blev præget af personer, i stedet for politik, mener kritikere af de Liberale i Holland.
FOTO: Christine Pieters
1 af 1

Hollands liberale parti (VVD) fastholder tilsyneladende regeringsmagten efter onsdagens parlamentsvalg.

Partiet får 41 mandater af de 150 pladser i nationalforsamlingen "Tweede Kammer".

Det socialdemokratiske parti PvdA får 39 mandater. Partiets leder, Diederik Samsom, har allerede erkendt nederlaget, skriver nyhedsbureauet AFP.

Socialistische Partij (SP), som politisk set ligger imellem SF og Enhedslisten, får uændret 15 mandater.

Det højreekstreme Frihedsparti under ledelse af Geert Wilders mistede næsten halvdelen af sine pladser.

Resultaterne afspejler på ingen måde de mange meningsmålinger, der har været op til valget. De antydede nemlig en sejr for de PvdA og SP og tilbagegang for de liberale. Endvidere sporedes en stor EU-skepsis.

Skuffet

Parlamentsmedlem for Socialistische Partij (SP), Harry van Bommel, er derfor skuffet over endnu en regeringsperiode til Marc Rutte.

- Selvfølgelig er jeg skuffet. Vi kunne i det mindste have håbet på et par mandaters fremgang for SP. De fleste mandater, vi blev spået i meningsmålingerne, tabte vi. De  vælgere, jeg i dag har talt med, siger, at de for en sikkerheds skyld har stemt på socialdemokraterne i PvdA for at undgå Marc Rutte, beretter Harry van Bommel over telefonen fra Amsterdam overfor Arbejderen.

Han mener, at valget afspejler en særlig "mekanisme", hvor folk stemmer på personen, fremfor politikken.

- Det er meget mærkeligt. Vælgerne indetificerer sig med personen, selv om hans politik er asocial. Men sådan er det nu, siger Harry van Bommel.

SP så i flere uger ud til at gå voldsomt frem i meningsmålingerne, og partiets leder Emile Roemer var på tale som premierministerkandidat.

Harry van Bommel oplyser, at Marc Ruttes regering faldt i april. Holland skulle nemlig indføre en stram sparepolitik for at holde sit underskud på finansloven på under tre procent af BNP, som EU kræver i både euro-traktaten og six-packen. Det var ikke muligt for regeringspartierne at blive enige om, hvordan det skulle foregå, da det EU-skeptiske Frihedsparti ikke ville acceptere besparelser på over 100 milliarder kroner.

I valgkampen har Marc Rutte talt om nødvendigheden at skære ned i socialhjælp og sundhedsydelser. For få dage siden sagde han, at landet må spare omkring 180 milliarder kroner på finansloven over de næste fire år.

Et af de centrale stridsspørgsmål er pensionsalderen, som Mark Rutte vil hæve til 67 år i 2018. Socialdemokraterne i PvdA vil vente til 2025.

For EU?

Men er Ruttes kanonvalg et udtryk for, at folk går ind for nedskæringer og mere EU?

Nej, siger den ene af to lokalpolitikere og byrådsmedlemmer for Hollands Nye Kommunistiske Parti, Rinze Visser, i Lemsterland, da vi fanger ham over mobilen. 

- Ved valget er folket endnu en gang blevet manipuleret. Begge partier, der vandt, de liberale og socialdemokraterne, går ind for mere EU. Udsigterne er sorte. Angrebene på den sociale sikring vil fortsætte, ligesom i resten af EU, men kampen mod EU vil også fortsætte, trods valgresultatet, siger lokalrepræsentanten for partiet, der ikke stillede op til parlamentsvalget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. sep. 2012 - 09:27   15. sep. 2012 - 09:30

Holland

ah@arbejderen.dk
Valgresultatet

Stemmeprocent: 74 procent.

De liberale (VVD): 41 mandater. (+10)

Socialdem. (PvdA): 39 mandater. (+10)

Socialistische Partij (SP): 15 mand. (+ 0)

Det racistiske Frihedsparti: 15 (-14)

Kristenunionen (CDA): 13 (-8)

D66 - borgerlige: 12 (+2)

GroenLinks - de venstregrønne: 3 (-7)