Han kunne være en hvilken som helst normal antropologistuderende. Men det er José Ankalao ikke.
På trods af sine 23 år har han allerede oplevet mere end de fleste.
- Jeg har modtaget fem dødstrusler. Nogle af dem over telefonen. Men jeg har også oplevet at blive stoppet på gaden og blive direkte truet, siger José Ankalao til Arbejderen.
Og han er ikke i tvivl om, hvem der står bag: den berygtede chilenske efterretningstjeneste.
José Ankalao er en af talspersonerne for den chilenske studenterbevægelse, der i halvandet år har kæmpet en indædt kamp for noget, som de fleste danskere tager for givet: Et uddannelsessystem, som er gratis og lige for alle - uanset indkomst.
I dag skal de studerende selv betale omkring 80 procent af deres uddannelse.
Men den unge chilener med de viltre, sorte krøller og det varme humør har også mapucheblod i årerne. Og han er en af de ledende kræfter i mapuchebefolkningens studenterorganisation FEMAE, som tæller 2000 unge.
Mod strømmen
I dag er det en selvfølge, at FEMAE er en del af den brede studenterbevægelse. Men sådan var det ikke i begyndelsen.
- Der var ikke mange, der forstod, hvorfor en mapucheorganisation skulle være med. Vi mødte på vejen en 100 år gammel kolonial mur af uvidenhed - selv blandt vores medstuderende, fortæller José Ankalao.
I dag går alle de studerende skulder ved skulder i kampen for uddannelsesreformer. Den interne modstand, som de unge mapucher i FEMAE først oplevede, afspejler meget godt, hvad mapucherne, også historisk, har måtte gå i gennem.
- De indianske befolkninger er de eneste, der igennem hele deres historie, har kæmpet mod kapitalismen.
José Ankalao
Mapuchenationen er en oprindelig befolkning, der holder til i den centrale og sydlige del af Chile og Argentina. Siden spaniernes ankomst til området i 1540 har mapucherne kæmpet mod undertrykkelse og for at værne om deres skikke og levevis. I Chile i 2012 fortsætter den voldelige undertrykkelse og racismen.
- Chiles regering er en meget hård regering, siger Ankalao om den højreorienterede regering med Sebastián Piñera i spidsen.
Og den hårdhed viser sig ved, at regeringen myrder mapucher, forklarer José Ankalao. Og derudover bruger regeringen med rund hånd den terrorlovgivning, som blev til under Pinochet-diktaturet, mod mapucherne, når de for eksempel protesterer mod de multinationale skovhugstfirmaer, der opererer i deres landområder.
- De indianske befolkninger er de eneste, der igennem hele deres historie, har kæmpet mod kapitalismen. Vi ser verden anderledes end mange. Vores livsstil er fuldstændig forbundet med naturen. Vi er i konstant dialog med naturen, siger den unge mapuche med tydelig stolthed i stemmen.
EU's frihandelsaftale med Chile fra 2005, mener mapucherne, har kun åbnet op for de multinationales rovdrift, som blandt andet også har resulteret i konstruktionen af store dæmninger. Byggeprojekterne har gjort, at regeringen har fjernet mapuchefamilier fra deres land og hjem.
José Ankalao er stolt af at være mapuche, og han slutter af på mapuchernes gamle sprog.
- Mongen rupu mongen.
"Vi kæmper for at fortsætte med at leve livet".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278