27 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Positivt at polakker skal uddanne danske lærlinge

Fagforbund:

Positivt at polakker skal uddanne danske lærlinge

Fagforbundet 3F reagerer positivt på, at fire danske struktørelever skal oplæres af polske ufaglærte. "Det er ikke sidste gang, vi ser den konstruktion", lover forbundet.

FOTO: PN
1 af 1

Steen Boesen er lærlingeansvarlig for 3F på forbundsplan. Han ser eksemplet, hvor fire danske struktørelever skal oplæres i et polsk sjak af ufaglærte, som et bevis på, at sociale klausuler virker.

En social klausul er et krav i en udbudskontrakt om, at den, der vinder opgaven, skal påtage sig en nærmere angivet forpligtelse. For eksempel at ansætte et bestemt antal lærlinge.

- Her er Pihl & Søn, af Københavns Kommune, blevet tvunget til at tage de fire lærlinge, selvom de har et udenlandsk firma til at udføre arbejdet, siger Steen Boesen til Arbejderen.

Lærlingene skal støbe tunnelvægge på et stort kommunalt byggeprojekt på Nordhavnen i København. Men da Pihl ikke har nogen danske faglærte på byggepladsen, skal de fire oplæres i et sjak med ansatte fra det berygtede polske fup-firma Budomex, kendt for at skjule arbejdsulykker og fuske med lønnen.

Steen Boesen mener imidlertid ikke, det er noget problem. Faktisk håber han, at vi kommer til at se mere af samme slags.

- Det her eksempel kommer vi til at kunne bruge, når der skal sikres praktikpladser på Metrobyggeriet, Femern Bælt-forbindelsen og de nye sygehusbyggerier, siger Steen Boesen.

Igår udtrykte aarhusianske 3F'ere ellers deres bekymring over kvaliteten i oplæringen, og ikke mindst de fire lærlinges sikkerhed.

- Man kan jo ikke forvente at en sytten årig lærling er fuldstændigt inde i sikkerhedsprocedurerne på en byggeplads. Derfor er det vigtigt, at man forstår hinanden fuldstændigt sprogligt, sagde gruppeformand Arne Knudsen fra 3F Transport, Logistik & Byg i Aarhus, til Arbejderen.

- Det er da ikke problemfrit, indrømmer Steen Boesen.

- Forskelle i sprog og kultur kan skabe problemer. Men alternativet er, at der slet ikke er nogen lærlinge på de her kæmpe projekter, og det kan vi ikke acceptere.

Det er Pihl & Søn, der betaler lønnen til de to lærlinge. Det er også den store danske entreprenørkoncern, som er ansvarlig for lærlingenes uddannelse. Men til dagligt skal lærlingene gå sammen med ufaglærte jord- og betonarbejdere fra Budomex. Steen Boesen håber, at lærlingene tager læretiden som en oplevelse.

- Indtil videre har vi ikke andre modeller til at sikre, at der går lærlinge ude på de her store byggepladser. Og hvem ved? Det kan da også være en spændende udfordring for lærlingene.

Steen Boesen mener dog, det er helt afgørende, at lærlingene kan kommunikere med de polske jord- og betonarbejdere. Den lærlingeansvarlige i 3F opfordrer samtidigt til, at man ser problemerne med kommunikation som en udfordring, der skal løses.

- Det skal sikres, at de kan kommunikere. Hvis vi kommer til at se flere og flere af denne her form for uddannelsesaftaler, så må vi jo se på, om det vil være nødvendigt at genindføre engelskundervisning på de tekniske skoler, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2012 - 13:42   11. okt. 2012 - 11:36

Uddannelse

as@arbejderen.dk