25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tyskland bestemmer køreplanen

Kommentar

Tyskland bestemmer køreplanen

Tyslands forbundskansler Angela Merkel har sat klare fingeraftryk på den køreplan for bankunionen, der tegner sig efter EU-topmødet.

FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Opbygningen af den bankunion, som EU-topmødet i sidste uge nikkede ja til, omfatter fire ”pinde”: Et fælles finanstilsyn, fælles kapitalkrav til bankerne, fælles regler for indskydergarantier og fælles regler for redning og eventuel afvikling af banker.

Bankunionen skal være den europæiske finanskapitals garanti til den globale finanskapital for, at man ikke vil tabe penge ved at investere i bankunionens finansmarkeder.

Tysklands forbundskansler Merkel har lovet den tyske finanskapital, at hun under hele processen vil have det afgørende ord at skulle have sagt, både hvad angår lovgivningsarbejdet og hvad angår bedømmelsen af, hvornår EU-banktilsynet er lagt tilstrækkeligt på skinner til, at Tyskland vil tillade eurozonens nye redningsfond ESM at redde gældstruede pengeinstitutter indenfor den nye bankunion.

Sandsynligvis bliver EU-finanstilsynet først en realitet efter det tyske forbundsdagsvalg i september, så Merkel under valgkampen kan henvise til, at hun stadig kan nå at ændre på sagerne, hvis (når!) den bankunion, der tegner sig, bliver trukket ind i valgkampen.

Efter krav fra Tyskland skal opbygningen af bankunionen foregå i følgende rækkefølge:

  1. Først skal finansministrene og deres embedsmænd sørge for, at EU-kommissionens lovforslag om det fælles finanstilsyn er finpudset og klar til vedtagelse på EU-topmødet i december. Forslaget skal også samstemmes med det nuværende mellemstatslige EU-banktilsyn, der fortsat skal fungere for EU-lande udenfor bankunionen - for eksempel Storbritannien.
  2. Også EU-lovgivningen om kapitalkravene til EU-landenes banker skal falde på plads. Her mangler EU-parlamentet at behandle lovforslagene, som allerede i foråret blev vedtaget af EU’s ministerråd, med Margrethe Vestager i formandsstolen. EU-topmødet sender et signal om, at eventuelle uenigheder skal være afklaret inden udgangen af 2013.
  3. Direktiverne om fælles regler for de nationale ordninger for redning/nedlæggelse af gældstruede banker og for nationale indskydergarantiordninger skal vedtages hurtigst muligt.
  4. Når det er sket, vil EU-kommissionen fremsætte forslag om en fælles afviklingsmekanisme for gældstruede banker for de lande, der deltager i den fælles tilsynsmekanisme. Før der er en sådan på plads, vil Tyskland nemlig ikke give eurolandenes nye redningsfond ESM - hvor Tyskland har reel vetoret - lov til at redde kriseramte banker i den kommende bankunion.
  5. Dernæst skal lovgivningen forhandles på plads med EU-parlamentet, samtidig med at selve det overstatslige, centrale EU-banktilsyn skal bygges op. Til det skal der findes en stab på omkring 300 personer.
  6. Og voila! Så skulle alle betydende elementer i bankunionen være på plads ved udgangen af 2013. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. okt. 2012 - 12:26   25. okt. 2012 - 12:30

EU-bankunion

he@arbejderen.dk