29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsvalgte kræver dagpengeændringer

Akutpakke

Tillidsvalgte kræver dagpengeændringer

Længere dagpengeperiode og kortere tid til at optjene retten til dagpenge, lyder det fra de østjyske arbejdspladser. De opfordrer Folketinget til dagpengeændringer.

Akutpakken kan ikke stå alene. Der er også brug for ændringer af dagpengereglerne, mener Anders Munk, formand for LO Arhus, der her ses tale ved en faglig demonstration mod løndumping.
FOTO: PN
1 af 1

I dag offentliggøres resultatet af en underskriftsindsamling blandt LO-faglige tillidsvalgte
i Østjylland. Det sker på et pressemøde, som holdes hos HK Østjylland.

-Vi tæller først op tirsdag morgen. Men ud fra tilbagemeldingerne, så er der rigtig mange, der har givet deres besyv med, og som mener, at de arbejdsløses situation skal tages alvorligt, siger Anders Munk, formand for LO Aarhus, til Arbejderen.

De tillidsvalgte, som tilsammen repræsenterer omkring 50.000 LO-medlemmer i området, opfordrer lokalt valgte politikere til at arbejde i Folketinget for en længere dagpengeperiode og at perioden til at optjene retten til dagpenge bliver sat ned igen.

-Ellers får det katastrofale følger for de mange, der risikerer at miste dagpengeretten, når VKO's dagpengereform ved årsskiftet får fuld virkning, mener Anders Munk.

Akutpakker kan ikke stå alene

Underskriftsindsamlingen på de østjyske arbejdspladser er startet, inden regeringen i sidste uge præsenterede en ny akutpakke. Pakken, som er indgået mellem regeringen, private og offentlige arbejdsgivere, indeholder ifølge regeringen 12.500 akutjob til de allermest truede arbejdsløse.

Men akutpakke eller ej. Anders Munk mener stadig, der er brug for også at lempe dagpengereglerne.

- Vi har hele tiden været imod dagpengeforringelserne og mener, at vi er bedre tjent med de tidligere regler. At forringelserne er gennemført, under en krise, gør det ikke bedre. Kick-starten har ikke kastet job af sig af betydning, og tager man den nye akutpakke, så tvivler jeg desværre også på effekten af den. Ikke mindst når jeg hører, hvad arbejdsgiverne siger, lyder det fra Aarhus.

"Vi har ikke lovet nye job"

Arbejdsgiverne i både DI og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har, siden aftalen blev lagt frem, haft travlt med at understrege, at de ikke har forpligtet sig til at oprette ekstra job. På deres hjemmesider oplyser de deres respektive medlemsvirksomheder om, at de selv suverænt bestemmer, hvorvidt de vil ansætte en langtidsarbejdsløs i en ledig stilling.

Og på fredagens fattigdomshøring på Christiansborg benyttede Henning Bach Mortensen, direktør i DA, anledningen til at gøre klart, hvad arbejdsgiverne mener, de har forpligtet sig til med akutpakken.

- Vi har ikke lovet en særstilling til langtidsledige. Det, vi har lovet med akutpakken, er at gøre flere af de ledige job synlige for de langtidsledige. Men virksomhederne har ikke råd til at ansætte en anden end den bedst kvalificerede i jobbet. Mange virksomheder fyrer jo folk i øjeblikket, lød det fra Henning Bach Mortensen, der var inviteret som oplægsholder på konferencen.

Ris og ros

Dele af fagbevægelsen har da også været fremme med udtalelser, der som LO Aarhus mener, at akutpakkerne ikke kan stå alene.

Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF, har hovedbestyrelsen bag sig, når han holder fast i kravet om at føre dagpengeforringelserne tilbage. Nu vil hovedbestyrelsen se, at der reelt bliver tale om de job, som ligger i akutpakken og gør samtidig opmærksom på, at det er afgørende, at der bliver tale om nye job og altså ikke job på bekostning af allerede eksisterende.

Formand for Teknisk Landsforbund, Gita Grüning, frygter der bliver tale om en masse ansættelser på et halvt år.

- Hvis det sker, bør regeringen overveje at nedsætte genoptjeningskravet for dagpenge fra 12 til seks måneder, mener hun.

LO’s formand Harald Børsting er noget mere begejstret for akutpakken. Han mener, den gør en "reel og konkret forskel" og roser regeringen for at tænke nyt:

– Jeg kan ikke huske, at det tidligere er lykkedes en regering at samle arbejdsgiverne i en forpligtende og konkret aftale om at tilbyde job til en særlig målgruppe. Det er både historisk og positivt, og godt politisk håndværk fra regeringens side, lød reaktionen fra Harald Børsting.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2012 - 10:30   30. okt. 2012 - 10:30

Akutpakke

noc@arbejderen.dk
Aftale om akut-job

Aftalen om 12.500 akut-job er indgået mellem regeringen, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og DA.
Jobbene fordeler sig med 7.500 hos private arbejdsgivere og 5000 ved stat, regioner og kommuner.

Jobbene er på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår og kan være både permanente og midlertidige - varighed dog mindst tre måneder.

Målgruppen for indsatsen er arbejdsløse, der i perioden 1. oktober 2012 til 1. april 2013 har tre måneder eller mindre tilbage af dagpengeperioden, samt personer, der frem til 1. juli 2013 opbruger den samlede dagpengeperiode og fortsat er arbejdsløse.

Akutjobbene udløser en kontant præmie til arbejdsgiverne. Et akutjob i mindst seks måneder og en arbejdstid på gennemsnitligt 32 timer om ugen udløser 12.500 kroner. Varer ansættelsesforholdet samlet mindst 12 måneder er præmien på 25.000 kroner.

Jobpræmieordningen er midlertidig og omfatter ansættelsesforhold for målgruppen, der indgås i perioden frem til 1. juli 2013. 

Finansministeriet vurderer, at præmier til arbejdsgivere for målretning af stillinger til akutjob samlet vil koste ca. 115 millioner kroner.