Den 24. oktober blev der evalueret på, hvordan det er gået med at overlade oplæringen af fire struktørelever til et polsk byggesjak på Københavns Nordhavn.
Med til evalueringen var de to tilbageværende struktørelever, som siden september har gået sammen med de polske jord- og betonnere fra Pihl & Søns underentreprenør i det berygtede firma Budomex.
De to unge sad overfor praktikpladskonsulent og projektleder Karin Parbst fra EUC Sjællands Praktikpladscenter, Pihl & Søn's ansvarlige for Nordhavnsprojektet Jesper Boilesen og næstformand i det Lokale Uddannelsesudvalg og i øvrigt Pihl-medarbejder, Lasse Bentsen.
- Mit indtryk er helt klart, at det går fint, siger Karin Parbst til Arbejderen.
Hun fortæller, at to af de oprindeligt fire lærlinge har opsagt deres aftale, fordi de siden har fået tilbudt "hele" praktikpladser ved et andet firma. Aftalen med Pihl og Budomex er nemlig kun en del-praktik, som ikke sikrer eleverne, at de kan gøre deres uddannelse færdig i en virksomhed.
Praktikpladserne hos Budomex er kommet i stand i et samarbejde mellem praktikpladscentret og storentreprenøren Pihl & Søn. Da firmaet vandt et offentligt udbud i København, på det største byggeri i hovedstadens historie, skrev Pihl nemlig under på en klausul, som bandt firmaet til at ansætte lærlinge. Men da der ikke går danske arbejdere på pladsen, har Pihl i stedet lånt de unge elever ud til Budomex, på trods af at Budomex ikke er godkendt til at uddanne lærlinge.
- Dette er en af de første pladser, som har åbnet for, at danske lærlinge kan komme i uddannelse, selvom der er mange udlændinge på pladsen. Det er vigtigt, hvis vi også i fremtiden skal uddanne danske bygningsarbejdere, siger Karin Parbst, som før hun blev ansat i EUC Sjælland, var chefkonsulent i Pihl & Søns arbejdsgiverorganisation Dansk Byggeri.
Hun indrømmer, at det ikke har været uproblematisk for struktøreleverne at skulle gå sammen med nogen, som ikke taler dansk.
- Men lærlingene er rigtigt glade for den danske formand, som Pihl & Søn har sat til at være ansvarlig for drengenes oplæring.
Formanden, som Karin Parbst hentyder til, har fået til opgave at fordele arbejdet og sætte eleverne i gang sammen med de polske jord- og betonnere.
- Det har været hårdt for dem at starte op. De syntes, de fik for meget oprydningsarbejde og for lidt fagligt arbejde, men det er der rettet helt op på nu, forklarer Karin Parbst og tilføjer:
- Det er overraskende positivt.
Karin Parbst fortæller, at der stadig er problemer på pladsen. Hun vil ikke præcisere hvilke men gentager, at praktikken ikke er "uproblematisk".
- Men vi skal bare huske på ,at der altså også er masser af problemer på danske pladser, afslutter hun.
3F's repræsentant og formand i det Lokale Uddannelsesudvalg i København, Jesper Weihe, var ifølge Karin Parbst ikke med til evalueringsmødet. Arbejderen har forgæves forsøgt at få fat i Jesper Weihe for at høre, om han har snakket med de unge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278