21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU sætter grænsen for vækst

Bruxelles bestemmer dansk økonomi

EU sætter grænsen for vækst

Selvom det skader dansk økonomi, at regeringen følger et EU-krav om at spare milliarder på finansloven for 2013, er der ikke andet at gøre, siger overvismand.

Selv om Danmark har en undtagelse fra den fælles valuta, euroen, er landet alligevel underlagt Den Økonomiske og Monetære Union, ØMU'ens, sparekrav. Det koster tusindvis af arbejdspladser.
FOTO: Wikimedia commons
1 af 1

Det er “ikke hensigtsmæssigt”, når regeringen vil spare milliarder af kroner på næste års finanslov for at følge et spare-krav fra EU. Det skriver de såkaldte økonomiske vismænd i deres seneste rapport.

Opstramningen vil nemlig sætte økonomien endnu mere i stå, så vi ifølge vismændenes beregninger vil stå med 9000 flere arbejdsløse i 2013.

Alligevel er der ikke er andet at gøre end at følge EU’s sparekrav, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

- Den sløje økonomiske udvikling taler i sig selv for en mere lempelig finanspolitik i 2013, men det kunne bringe os i karambolage med EU-henstillingen og må frarådes. Danmark er allerede gået langt med kreative stimulanstiltag “udenom EU-henstillingen”, og grænsen for dette er formentlig nået, vurderer overvismanden.

EU-henstilingen stammer tilbage fra 2010, hvor den daværende VK-regering havde sendt et finanslovs-oversigt ned til Bruxelles. Oversigten viste, at underskuddet på de offentlige budgetter ville overstige grænsen på de tre procent, som er EU-grænsen for, hvor stort underskuddet må være, uanset om der er verdenskrise eller ej.

Derfor underlagde EU-kommissionen Danmark en særlig procedure for EU-lande med “uforholdsmæssigt store” budgetunderskud, og pålagde Danmark at forbedre de offentlige finanser over de næste tre år med et beløb svarende til 1,5 procent af landets årlige produktion af varer og tjenesteydelser, eller 24 milliarder kroner.

Danmark kan endnu ikke blive straffet af EU for ikke at følge henstillingen fra EU. Men vi kan blive straffet af de finansmarkeder, der startede den krise, som har skabt budgetunderskuddet, påpeger vismændene.

- Det er afgørende, at Danmark overholder EU-henstillingen, for vi skal fastholde den høje tillid til de danske offentlige finanser, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Med andre ord mener vismændene, at når man nu har EU-henstillingen, er det nødvendigt at følge den, uanset dens negative økonomiske konsekvenser for Danmark. For ellers vil finansmarkederne måske tro, at der er noget galt i Danmark og straffe landet med højere lånerenter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. nov. 2012 - 15:38   08. nov. 2012 - 14:07

vismandsrapport

he@arbejderen.dk