22 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kina rider videre på den vilde tigers ryg

Markedsøkonomien vil fortsætte:

Kina rider videre på den vilde tigers ryg

Større ulighed mellem rig og fattig. Flere strejker og arbejdskampe. Miljøkatastrofer. Kinas forsøg med markedsøkonomi har store konsekvenser, mener Kina-kenderne Xing Li og Jacque Hersh. Dansk Industri's Kina-rådgiver håber dog, at Kinas Kommunistiske Parti fortsætter markedsøkonomien.

 

Jamen, vi forventer, at det bliver business as usual.

Ordene tilhører Nis Høyrup Christensen, der er Kina-rådgiver i Dansk Industri, organisationen, som samler arbejdsgiverne, indenfor industriområdet.

Han svarer på spørgsmålet om, hvilke scenarier, DI ser efter den 18. kongres i Kinas Kommunistiske Parti (KKP) som starter i morgen.

Dansk erhvervsliv er meget interesseret i, at markedsøkonomien, som begyndte i Kina i starten af 1980'erne, fortsætter. Det gælder dansk eksport til Kina og importen fra Kina.

- På den økonomiske politik er der ikke forventning om de helt store forandringer, siger en tilfreds Kinarådgiver til Arbejderen.

KKP burde have vidst, at kapitalisme fører til større uligheder.

Jacque Hersh, Kina-ekspert

Alligevel har han et ønske til kongressen.

- Det ville være at foretrække, at der sker flere politiske reformer, så der kommer mere gennemsigtighed i de øverste lag.  Så kan det juridiske system komme til at fungere bedre. Så kan man forhåbentlig undgå bestikkelsessager. Det kan jo give problemer, hvis der ikke er gennemsigtighed i sager med for eksempel långivning og subsidiering, siger han.

Markedsøkonomi

Selv gav en udtalelse fra Kinas Kommunistiske Partis politbureau i september et fingerpeg om, hvad vej vinden blæser.

"Kongressen er et meget vigtigt møde, der skal afholdes på et kritisk tidspunkt, hvor Kina er ved at opbygge et moderne, velstående samfund. Hvor det uddyber reformerne og åbenheden. Hvor det fremskynder forvandlingen af den økonomiske udvikling på vanskelige områder.

Kongressen vil holde socialismens fane højt, fanen for socialisme med kinesiske karakteristika, guidet af Deng Xiaopings teori og de vigtige tanker om "De Tre Repræsenterer", lød det ifølge det officielle nyhedsbureau Xinhua.

Deng Xiaoping ledte partiet efter Mao Zedongs død og startede markedsøkonomiske reformer i starten af 1980'erne. Tankerne om "De Tre Repræsenterer" er udviklet i 2002 af generalsekretæren for KKP, Jian Zemin. De åbnede op for, at også erhvervsledere kan blive optaget i KKP. KKP skal "repræsenterer alle avancerede samfundsmæssige produktivkræfter", lød det dengang.

I dag er 150 milliardærer medlem af Kinas Kommunistiske Parti.

I alle vestlige medier udråbes den nuværende vicepræsident og medlem af politbureauet, Xi Jinping til at blive ny generalsekretær og fortsætte den markedsøkonomiske linje. Men også at der er en ”magtkamp” i toppen af ledelsen.

Lektor ved Institut for Kultur og Globale studier ved Aalborg Universitet, den kinesiskfødte Xing Li, tror ikke på historien om en ”magtkamp”.

- Nej, KKP forbereder altid den slags grundigt på forhånd. Der er tradition for konsensus. Jeg tror ikke så meget på en stærk mand i fremtiden. Jeg tror, KKP satser mere på den kollektive ledelse, og at de satser på at ”performe well”, præstere godt, siger han til Arbejderen.

Xing Li mener ikke, at Kina vil droppe markedsøkonomien.

- Det kan de ikke. Kina befinder sig på ryggen af en vild tiger.Den kapitalistiske klasse er blevet stærkere i partiet. Før var det arbejderne, bønderne og de intellektuelle, der prægede KKP. Nu er de sociale sygdomme indført med kapitalismen i parti og stat, kapitalen udvider sin magt og gabet mellem rig og fattig bliver dybere, mener lektoren.

Det er også derfor, at KKP-ledelen forud for kongressen taler om at skabe støtte, ”social balance” og harmoni, mener han.

I det hele taget mener Xing Li ikke, at man kan tale om en kinesisk ”socialistisk markedsøkonomi”.

- Nej, det er ren og skær markedsøkonomi, siger han til Arbejderen.

Ikke ideologisk stærkt

Professor emeritus, dr.scient. Jacques Hersh er en af Danmarks største Kina-kendere og har skrevet flere bøger om Kina.

- Siden Kulturrevolutionen i Kina og Det Store Spring Fremad har der været tale om to linjer: Dem, der er for markedsøkonomien og dem, der er imod. Sådan er det også nu, siger han til Arbejderen.

Han mener, at udrensningen af Bo Xilai, partiets leder i Chongqing, fra politbureau og centralkomite i april i år er udtryk for, at tilhængerne af markedsøkonomi har slået til mod dem, der er modstandere.

- Bo Xilai lancerede Chongqing-modellen, der ligner den maoistiske model. Nu ser vi så, at der muligvis bliver slået igen mod markedsfløjen, da New York Times i sidste uge havde fået oplysninger om, at premierminister Wen Jiabao har givet store summer til sin familie, der nu er mangemillionærer, siger Jacques Hersh, der tidligere var medredaktør på det venstreorienterede danske magasin Politisk Revy.

Jacque Hersh mener ikke, at KKP er ideologisk "særlig stærkt".

- De mangler en samlet ideologi. De opbygger en mere eller mindre prototype på kapitalisme, selv om de kalder det kinesisk socialisme med kinesiske karakteristika. Der er voldsom stor social ulighed og mellem by og land. Der er en kvantitativ udvikling af klassekampen, mange strejker for eksempel. Som erklærede kommunister burde KKP have vidst, at kapitalisme fører til større uligheder. Desuden er der tilløb til nationalisme, som vi ser udtrykt gennem de seneste demonstrationer mod Japan, siger fransk-fødte Jacque Hersh og slutter.

- Den ny ledelse vil blive konfronteret med store problemer i fremtiden - som med miljøet og selve økonomien, siger Jacque Hersh.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2012 - 10:17   07. nov. 2012 - 10:30

Kina

Anders Fenger
Skribent
Kinas Kommunistiske Parti
  • Kinas kommunistiske Parti blev stiftet i 1921.
  • Lader sig lede af marxixmen-leninismen, Mao Zedongs tankesæt og Deng Xiaopengs teori.
  • Partiet har i dag 89 millioner medlemmer fordelt på 4,5 millioner grundorganisationer.
  • 36,95 procent af medlemmerne er arbejdere og bønder, 25,21 procent er embedsmænd og ledere, resten er studerende og pensionister.
  • Partiet holder kongres hvert femte år.
  • Kongressens er partiets højeste myndighed.
  • Kongressen vælger en centralkomite, der leder partiet og er højeste myndighed mellem kongresserne.
  • Centralkomiteen består af 205 medlemmer, mens politbureauet har 25 medlemmer.

Kilde: Xinhua

 

Kina
  • Folkerepublikken Kina har 1.320.241.051 indbyggere (2012).
  • Landet er med sine 9.326.420 kvardratkilometer det fjerde største land i verden.
  • Hovedstad: Beijing.