12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nu skal sejren kvitteres Obama

USA's faglige efter valget:

Nu skal sejren kvitteres Obama

USA's fagligt aktive var på gaden for at sikre Obama fire år mere som præsident. Nu kræver de resultater.

Barack Obama holdt talrige valgmøder på arbejdspladser i USA. Her er han hos transportarbejderne i Teamsters i New Hampshire. Teamsters har støttet Obamas valgkamp med penge og aktivister, der er gået fra dør til dør.
FOTO: Jonathan Ernst/Scanpix Denmark
1 af 1

Mary Kay Henry, leder af Servicearbejdernes Fagforening SEIU var blandt de første til at lykønske præsident Obama med valgsejren.

Hun påpeger, at over 100.000 af hendes 2,1 millioner medlemmer har været på gaden for Obama. Aktivister har ringet på millioner af dørklokken. Uden denne indsats fra fagbevægelsen havde Obama ikke vundet:

- Vores hårde arbejde har givet resultat - men det er ikke slut. Vi bliver i gaderne indtil vores dagsorden for det arbejdende folk er sikret, sagde Mary Kay Henry natten til i går, da det stod klart, at Obama har vundet en solid sejr målt på antallet af såkaldte valgmænd.

303 til Obama mod 206 til Republikanernes Mitt Romney. (Floridas 29 valgmænd var ikke fordelt ved Arbejderens deadline).

Målt på antal stemmer er Obamas sejr mindre. 50,3 procent har stemt på Obama, mens 48,1 procent har sat kryds ved Romney, og 1,6 procent ved andre kandidater.

Formanden for USA's faglige LO (AFL-CIO) er begejstret over Obamas genvalg:

- Det er en stor lettelse, at vort land nu kan bevæge sig fremad ... Intet har været nemt de seneste fire år - fra den store økonomiske nedtur til orkanen Sandy og Republikanernes evindelige modstand i Kongressen, siger Richard Trumka.

I fagbevægelsen og på venstrefløjen i USA er man enige om, at græsrøddernes aktiviteter sikrede Obamas sejr. Men der er delte meninger om, hvad man kan forvente.

Den kritiske radiojournalist Cenk Uygur siger i anledning af valget:

- Straks efter sit genvalg vil Obama indgå et stort forlig med Republikanerne. Det vil gå ud over sundhedsprogrammerne Medicare og Medicaid, arbejdsløshedsunderstøttelsen og socialhjælpen. Samtidig vil de påstå, at de lukker nogle skattehuller, men i realiteten vil de nedsætte selskabsskatten.

På den alternative tv-station Democracy Now lød der lignende advarsler i timerne efter valgsejren:

- Det er helt afgørende, at græsrødderne og vælgerne nu virkelig tager fat og holder fast i præsidenten og de valgte politikere i Kongressen, sagde den genvalgte senator Bernie Sanders fra staten Vermont. Han er uafhængig og ligger til venstre for det Demokratiske Parti.

- De nedskæringer, der skal komme, må ikke ramme arbejderfamilier, sagde han og lovede at kæmpe for det i Kongressen.

Her har Demokraterne fortsat flertal i Senatet, mens Republikanerne bevarer et flertal i Repræsentanternes hus.

Når Obama vandt den vigtige 'svingstat' Ohio, hænger det sammen med, at Obama reddede statens bilindustri med statstilskud. Men sammen med milliarder til ejerne fulgte kravet om lønnedgang:

- Obama reddede 50.000 arbejdspladser i Ohio, men han gjorde deg med et blodigt angreb på løn og arbejdsforhold, siger kommentatoren Jeremy Scahill fra Democracy Now.

Arbejdsgiverne har siden 2009 kunnet ansætte folk til 14 dollars i timen. Før da var timelønnen 28,13 dollars, oplyser bilarbejdernes fagforening UAW.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. nov. 2012 - 09:05   08. nov. 2012 - 09:15

Præsidentvalg 2012

se@arbejderen.dk