Hvis ejerne af Ford-koncernen vil lukke bilfabrikken i den belgiske by Genk, bør staten beslaglægge fabriksanlægget for at sikre sig kompensation for de millioner, som staten gennem årene har betalt i støtte til virksomheden.
Det er budskabet fra Belgiens Arbejderparti (PTB), som siden det kom frem, at Ford vil lukke sin bilfabrik i Genk, har opretholdt en blokadevagt ved virksomheden. Ikke en blokade, der forhindrer arbejderne i at komme ind, men som skal forhindre, at ejerne fjerner maskiner.
Søndag demonstrerede 20.000 i Genk med krav om at fabrikken holdes i gang. Og i morgen, samtidig med at arbejdere i hele Europa demonstrerer og strejker i protest mod EU's og de enkelte landes nedskærings- og krisepolitik, er der igen aktioner ved Ford i Genk.
En sort onsdag
Det var onsdag den 24. oktober, at de 4300 ansatte fik beskeden om, at fabrikken lukker.
Lukningen er en katastrofe for de ansatte og for hele lokalsamfundet, hvor cirka 6000 andre vil miste arbejdet som en konsekvens af, at Ford lukker sin store bilfabrik.
Arbejderne på fabrikken har gennemført en 24-timers strejke.
Arbejderne er gået ned i løn og føler sit både snydt og bedraget.
Men der er brug for at kæmpe hårdt og vedholdende for de mange arbejdspladser, siger Stany Nimmegeers. Han er formand for Belgiens Arbejderparti (PTB) i Limburg-provinsen, hvor Genk ligger. Nimmegeers er en af PTB's tre lokale politikere i den regionale parlament.
- Igennem 50 år har Ford modtaget så stor offentlig støtte - betalt med skatteydernes penge - og de har tjent så stor profit på de ansattes arbejde, at virksomheden tilhører arbejderne. Myndighederne bør beslaglægge fabrikken, siger Stany Nimmegeers.
Arbejderne føler sit både snydt og bedraget.
Snydt fordi arbejderne ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2010 accepterede en lønnedgang på 12 procent for at bidrage til at løse virksomhedens økonomiske problemer og sikre dens fremtidige drift.
Bedraget fordi arbejderne oplevede, at ejerne under ferielukningen denne sommer fjernede en række maskiner, der blev brugt til at producere dele til Ford Focus og Ford Fiesta. Men ledelsen beroligede dengang de ansatte med, at den ville installere nye maskiner og fra 2013 begynde at producere Ford Mondeo i Genk.
Selvom bilsalget er for nedadgående har Ford ingen problemer med indtjeningen. Koncernen havde i 2011 et overskud på 8,7 milliarder dollars, og i det seneste kvartal var overskuddet på 1,6 milliarder, oplyser PTB's avis Solidaire.
Blokadevagten
Der er stor sympati for den symbolske blokadevagt, som PTB har etabeleret ved fabriksporten.
Der kommer arbejdere på besøg fra andre virksomheder i området.
Der er kommet hilsener fra Fordarbejdere i andre lande og Fordansatte fra Köln i Tyskland har været på besøg.
Unge fra PTB's ungdomsorganisation COMAC har været forbi og serveret spaghetti med kødsovs til blokadevagterne, ligesom beboere i området kommer med kaffe og kage, beretter Solidaire.
På banneret bag kaffebordet står der: Hold fingrene fra mit arbejde - Ford tilhører os!
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278