Den del af finansloven for næste år, som berører de såkaldte erhvervsuddannelser, det vil sige handelsskolerne, de tekniske skoler og social- og sundhedsskolerne, er blevet til i et bredt forlig mellem regeringspartierne, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti.
Med aftalen ændres det nuværende system, hvor arbejdsgiverne igennem Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER) betaler til en fællespulje, som går til at refundere en del af lærlingenes løn.
Fremover skal arbejdsgiverne igennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) finansiere elevernes løn, når de er i skolepraktik. Formålet er at få flere arbejdsgivere til at oprette flere lærepladser, idet man går ud fra, at de hellere vil betale for at have en elev i praktik i virksomheden, end at betale for at eleven er i skolepraktik.
Samtidig fjernes den bonus- og præmieordningen, der hidtil har sikret mester 70.000 kroner, hver gang han tog en lærling.
Etableringen af praktikpladscentre er også en central del af forliget. Her vil forligspartierne styrke det praktikpladsopsøgende arbejde for på den måde at forsøge at sikre flere praktikpladser til de mere end 21.000 unge, som i dag mangler en praktikplads. Desuden gøres det nemmere at komme i skolepraktik, hvis ikke man kan finde en læreplads i en privat eller offentlig virksomhed.
Med aftalen har partierne bag forliget blandt andet valgt at videreføre nogle midlertidige takstforhøjelser på erhvervsuddannelserne, lektieværksteder, bedre uddannelsesmæssigt og pædagogisk grundlag for undervisningen samt kompetenceløft af lærere og ledere.
Sidst men ikke mindst er der indføjet en opfordring om, at alle offentlige bygge- og anlægsopgaver bør følges af et krav om oprettelse af praktikpladser i den virksomhed, som udfører arbejdet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278