26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Amerikansk kapitalfond vil flå Argentina

Finansmarked

Amerikansk kapitalfond vil flå Argentina

Kapitalfonden NML Capital har fået en dommer i New York til at afsige en kendelse om at beslaglægge værdier, der tilhører den argentinske stat. Nu ligger Argentinas skoleskib låst fast ved en kaj i Ghana.

326 søfartselever fra Argentina, Uruguay, Chile, Paraguay, Bolivia, Venezuela, Brasilien, Peru og Sydafrika er sendt hjem. Skoleskibets krydstogt i Atlanterhavet er stoppet af finansspekulanter.
FOTO: embajadadeargentina.es
1 af 1

Argentinas skoleskib ARA Libertad er blevet tilbageholdt i havnebyen Tema i Ghana i Vestafrika.

Der har den ligget i to måneder, fordi kapitalfonden NML Capital har fået en dommer i New York til at afsige en kendelse om at beslaglægge værdier, der tilhører den argentinske stat.

NML Capital købte i 2001 statslige værdipapirer med pålydende værdi på 1,6 milliarder dollars i Argentina. NML- Capital fik papirer meget billigt, fordi Argentina dengang stod foran statsbankerot.

Efter konkursen indgik over 90 procent af Argentinas kreditorer et forlig om at få 30 procent af deres tilgodehavender. Men NML Capital afviser forliget og kræver hele beløbet.

Det har byretsdommer Griesa i New York nu givet NML Capital medhold i, og med dommen i hånden går kapitalfonden nu til lande, hvor Argentina har værdier, med krav om at beslaglægge dem. Det har Ghana efterkommet.

Argentina påpeger, at Ghanas handling er i strid med international søret. FN behandler nu sagen.

NML-Capital bevæger sig lige som andre kapitalfonde "på kanten af det finansielle system, og deres hensigt er kun spekulation", siger Argentinas økonomiminister  Hernan Lorenzino.

Det er helt normalt, at de opkøber værdipapirer, som markedet anser som værdiløse, og så forsøger de at inddrive pengene via domstolene, skriver Global Post.

Argentina har nu sendt eleverne på skoleskibet hjem, mens det kæmper en principiel juridiske kamp med NML Capital.

- Vi frygter, at disse spekulanter også begynder at suge blod af europæiske lande med gældsproblemer - for eksempel Grækenland, siger Nick Dearden, som er direktør i Jubilee-Kampagnen, der især beskæftiger sig med ulandes gældsproblemer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. dec. 2012 - 08:45   06. dec. 2012 - 08:45

Argentina

se@arbejderen.dk