30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De arbejdsløse skal selv på banen

3F Kastrup efterlyser mere aktivitet

De arbejdsløse skal selv på banen

Selvom medlemmerne i 3F Kastrup er enige om, at der er brug for aktiviteter, der kan presse på for at få rullet dagpengeforringelserne tilbage, kniber det med aktiviteterne. Vi har brug for et aktivt arbejdsløshedsarbejde, mener formanden.

I 3F BJMF i København har de arbejdsløse organiseret deres egen klub, som de kalder for A-klubben. Det er både et socialt og politisk netværk, som laver mange forskellige aktiviteter. Her er nogle af de arbejdsløse i gang med at mure en anti-euro mur til brug ved protesterne under det danske EU-formandskab i foråret.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Da københavnske 3F Kastrup i sidste uge holdt generalforsamling, slog medlemmerne i en udtalelse fast, at fagforeningen skal "fastholde presset, for at vores arbejdsløse medlemmer ikke falder ud af dagpengesystemet".

Men når det kommer til konkrete initiativer, er det svært at komme ud over rampen.

- Vi har indtil nu lagt mange kræfter i at skrive breve til LO-formand Harald Børsting og holde møder med politikere, men der skal mere til, hvis der skal ske noget, siger formand Henrik Bay-Clausen til Arbejderen.

Han efterlyser, at de arbejdsløse selv kommer mere på banen og får sat en dagsorden.

- Der er brug for et aktivt arbejdsløshedsudvalg, hvor de arbejdsløse selv kan skabe rammerne om arbejdet, siger han til Arbejderen.

Savner arbejdsløshedsuvalg

Derfor har fagforeningen også forsøgt at sætte flere initiativer i søen for at give de arbejdsløse en stemme. Men der har ikke været nogle selvorganiserende initiativer endnu, fortæller Henrik Bay-Clausen.

- Tidligere har vi ellers haft gode erfaringer med den slags, men det er som om, det er sværere nu. Jeg ved ikke hvorfor. Det er ikke fordi, vi ikke prøver. Jeg opfordrer altid medlemmerne til at tage initiativ til et arbejdsløshedsudvalg, så skal afdelingen nok bakke op om det, men der sker ikke rigtigt noget.

I en anden københavnsk 3F afdeling, hos bygge- jord- og miljøarbejderne i BJMF, har de arbejdsløse organiseret deres egen klub. De kalder den for A-klubben, og medlemmerne mødes hver mandag klokken 10 i fagforeningens lokaler.

- Vi er en 30 stykker, der møder op hver mandag for at diskutere, hvad der rør sig i branchen og verden som sådan, fortæller Tscherning Johansen, som er en af de aktive i A-klubben.

- En af klubbens vigtigste opgaver er at sørge for, at rødderne ikke mister kontakten med hinanden og med branchen. Det er meget vigtigt. På den måde er det et meget socialt netværk. Men det er også et politisk netværk. Det kan det jo ikke undgå at blive i disse tider, hvor politikerne stjæler pengene op af lommerne på os, siger Tscherning Johansen til Arbejderen.

Landsdækkende aktion

Udover at hjælpe hinanden med forskellige problemer, oversætte jobcentrets ulæselige breve til almindeligt dansk og få sig en sludder med kammeraterne, er A-klubbens medlemmer aktive i kampen for bedre forhold for både arbejdsløse og for dem i branchen, der stadig har et job.

- Vi tager ud og tjekker, om forholdene på de københavnske byggepladser er i orden, om arbejderne er med i en fagforening, og om sikkerheden er i orden. Hvis tingene så ikke er, som de skal være, bliver det politianmeldt. Det er ikke sjældent, det sker, fortæller Tscherning Johansen.

Ellers forsøger A-klubben at råbe politikerne op om de arbejdsløses forhold. Blandt andet uddeler klubben hvert år en smædepris, som de kalder Fingeren. Den gives til en person eller institution, som med sit ”daglige virke, har medvirket til at gøre hverdagen til et helvede for de arbejdsløse i Danmark". Sidste år gav de arbejdsløse Fingeren til daværende beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

I går - efter Arbejderens deadline - deltog A-klubbens medlemmer sammen med andre arbejdsløse i en landsdækkende aktion, hvor jobcentre i København, Aarhus og Aalborg blev fyldt til bristepunktet med arbejdsløse under parolen, Jobcentrene er fulde - hvor er jobbene?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. dec. 2012 - 09:00   08. dec. 2012 - 09:00

Fagligt

as@arbejderen.dk
Dagpengeforringelser
  • Den nuværende regering valgte efter valget at fastholde de dagpengestramninger, som den forrige regering besluttede i 2010.

  • Aftalen om dagpengereformen blev indgået af den daværende VK-regering sammen med Dansk Folkeparti den 25. maj 2010. Siden har SSFR-regeringen sammen med Enhedslisten aftalt en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden med et halvt år.

  • VK-regeringen skar dagpengeperioden ned fra fire til to år og fordoblede samtidig genoptjeningskravet fra et halvt til et helt år. Stramningerne trådte i kraft den 1. januar 2013.

  • Forringelserne betyder, at omkring 34.000 mennesker mistede dagpengeretten i 2013. I 2014 skete det for yderligere 16.700 arbejdsløse. Pr. 1. april 2015 har over 54.000 mistet retten til dagpenge

  • Regeringen og Enhedslisten har lavet midlertidige aftaler, der i dag sikrer arbejdsløse, der falder for toårsgrænsen, en ydelse på 60 procent af dagpengesatsen for ikke-forsørgere, 80 procent for forsørgere. Ydelssperioderne aftrappes og ophører helt fra 1. juli 2016. Den samlede længde af dagpenge- og ydelsesperioder kan dog maksimalt udgøre fire år.

  • Den nuværende SSFR-regering og Enhedslisten har i efteråret 2011 aftalt en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden med et halvt år