22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Juleaktioner imod sultelønninger

Hennes & Mauritz

Juleaktioner imod sultelønninger

Sultelønninger til de arbejdere, som producerer tøj til H&M, får vrede forbrugere på gaden i decemberkulden. Der er brug for en øjeblikkelig lønforhøjelse til tekstilarbejderne, mener gruppen som kalder sig Aktive Forbrugere.

FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

Rigtigt meget af det tøj, som gemmer sig inde i de bløde pakker under juletræet, er blevet produceret af cambodjanske tekstilarbejdere til en månedsløn på 475 kroner. I hvert fald hvis indholdet i den bløde pakke er købt i den billige modekæde H&M.

Den kendsgerning har fået gruppen Aktive Forbrugere til at indfører deres egen mærkning af H&M's produkter.

Hovedaktionær Stefan Persson indkasserer 10 millioner om dagen, imens de, der syer tøjet, kun får 450 kroner om måneden.

- Vi lægger et lille mærke ind i tøjet, hvor der står lidt om arbejdernes forhold. Så håber vi, at folk vil tænke lidt over det, når de kommer hjem fra juleindkøbene og opdager mærket, siger kampagneleder Klaus Melvin Jensen fra Aktive Forbrugere til Arbejderen.

På den alternative mærkning kan man læse, at den ekstremt lave løn betyder, at arbejderne ikke har råd til at spise sig mætte. Det betyder, at over 2400 tekstilarbejdere alene I 2011 besvimede på grund af underernæring og overanstrengelse.

Klaus Melvin Jensen understreger, at Aktive Forbrugere ikke opfordrer til boykot, men gerne så et øget pres på H&M for at sørge for en højere løn til tekstilarbejderne.

- En boykot vil jo bare betyde, at de, der arbejder på fabrikkerne, bliver fyret. Det vil vi jo ikke have, forklarer Klaus Melvin Jensen.

Han fortæller, at tekstilarbejdernes løn normalt udgør én til tre procent af den pris, vi betaler for tøjet i butikkerne.

- Det er absurd. H&M´s formand og hovedaktionær Stefan Persson er blandt de 20 rigeste mennesker i verden. Tænk at han kan indkasserer 10 millioner om dagen, imens de, der syer tøjet, han lever af at sælge, kun får 450 kroner om måneden, siger Klaus Melvin Jensen.

Mærkningsaktionerne er en del af en fælles europæisk kampagne, som i hele december sætter fokus på løn og arbejdsforholdene på de fabrikker, hvor den store modekæde H&M får produceret sit tøj.

Kampagnen koordineres af den internationale Clean Clothes Campaign i samarbejde med den cambodjanske fagforening Cambodian Apparel Workers' Democratic Union.

Kampagnen kører i mere end ti lande, heriblandt Schweiz, Danmark, Sverige, Polen og Holland.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. dec. 2012 - 10:31   15. dec. 2012 - 10:45

Fagligt

as@arbejderen.dk
FAKTA: H&M
  • Grundlagt: 1947

  • Hovedkvarter: Stockholm

  • H&M har 2331 butikker på verdensplan. De fleste ligger i Europa, men kæden har også butikker i blandt andet USA, Canada, Kina, Israel, Egypten og Kuwait. Tyskland er det land, hvor H&M har flest butikker: 386 i alt. I Danmark er der 88 butikker.

  • Rådgivningsfirmaet Interbrand, der er specialiseret i brands, havde H&M på en 21. plads på listen over verdens mest værdifulde brands i 2009 og 2010. Dermed er H&M det mest værdifulde brand inden for tøjbranchen. H&M-brandets værdi er estimeret til mellem 67 og 90 milliarder kroner.

Kilder: H&M, Wikipedia.