26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsmand fyret for at oplyse

Tillidsmand fyret for at oplyse

Jakob Mathiassen, tillidsmand på Metro-byggeriet, er fyret efter at have startet nyhedsbrev for Trevi-arbejderne på Metroen.

Jakob Matthiassen, tillidsmand for Trevi-arbejderne på Metrobyggeriet på Nuuks Plads i København, er fyret. Angiveligt på grund af arbejdsmangel, men fyringen kommer efter at ledelsen forgæsves har forsøgt at stoppe et nyhedsbrev, som Jakob Mathiassen er redaktør for.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

Midt under sin ferie med datteren Ronja modtog Jakob Mathiassen, pumpefører og tillidsmand på Metrobyggeriet på Nuuks Plads, en mail fra sin arbejdsgiver, det italienske entreprenørselskab Trevi.

Mailen var en fyreseddel.

“På baggrund af, at vi nu er færdige på Nuuks Plads, og vi ikke har åbnet det antal byggepladser som oprindeligt planlagt, ser vi os nødsaget til at opsige dig”, stod der i mailen.

Det undrer i høj grad Jakob Mathiassen.

- Vi var syv mand i sjakket, og ingen af de andre er blevet fyret, siger Jakob Mathiassen til Arbejderen.

Selv forklarer Trevi, at der ikke er tale om en politisk fyring af tillidsmanden, men blot om at han ikke blev genansat, da der ikke var arbejde til ham.

Men Jakob Mathiassen betragter sin fyring som politisk - og det samme gør hans fagforening,  Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening København, der har indbragt sagen for Arbejdsretten.

Enhedslisten i København vil også rejse sagen overfor overborgmester Frank Jensen, når Borgerrepræsentationen mødes igen i januar.

- Jeg appellerer til Overborgmesteren om at bruge kommunens indflydelse i Metroselskabet til at sikre, at fagbevægelsens rettigheder bliver beskyttet, siger Enhedslistens teknik- og miljøordfører Morten Kabell.

Trevi Nyt

Fyringen har nemlig en lang og interessant forhistorie, som blandt andet handler om et nyhedsbrev for Trevi-arbejderne, som Jakob Mathiassen, straks efter sit valg til tillidsmand den 1. maj i år, tog initiativ til. Og som ledelsen i månederne op til fyringen forsøgte stoppet.

Nyhedsbrevet, "Trevi Nyt", har blandt andet viderebragt oplysninger om de mange problemer med sikkerheden på Metrobyggeriets arbejdspladser. Trevi har den tvivlsomme fornøjelse af have Danmarksrekord i strakspåbud fra Arbejdstilsynet: Hele 40 påbud i løbet af dette års første 11 måneder. Også ledelsens forsøg på at splitte arbejderne ud mod hinanden ved at aftale forskellige løn- og arbejdsforhold har nyhedsbrevet taget op.

Nyhedsbrevet  var fra første udgave prydet med en tegneserie, tegnet af Jakob Mathiassen selv. Den første tegning, som ironiserede over manglen på værktøj på pladsen, blev en kæmpesucces, fortæller Jakob Mathiassen. Og han blev da også straks kaldt til samtale med personalechefen, som ikke synes, det passede, det med værktøjet.

- Men det gjorde det! Jeg har selv prøvet at skulle op i syv meter højde i en kran for at kappe et kabel sammen med en italiensk kollega. Jeg vidste ikke, hvad vi skulle, før vi var deroppe. Der fandt jeg ud af det ved hjælp af håndtegn. Jeg så mig om efter den vinkelsliber, vi skulle bruge til at kappe kablet. Men han tog en mejsel og en klaphammer frem, og begyndte at hamre på kablet, indtil han blev træt. Så tog jeg over, indtil mine arme ikke kunne holde til mere. Og sådan måtte vi fortsætte, til kablet var hakket over...

Ingen regler mod pamfletter

Det var dog en tegning om lønforskellene på arbejdspladsen, der førte til, at den øverste ledelse krævede, at der blev sat en stopper for Trevi Nyt.

“Kan vi forsøge at forhindre eller stoppe dette blad. Fortæl mig det”, skrev senior project manager Giancarlo Zannoni den 1. oktober i en mail, der var stilet til personalechefen. Og som ved en fejl blev videresendt fra personalechefen til fællestillidsmanden.

Mailens indhold forklarer Trevi-ledelsen ifølge dagbladet Politiken med, at “vi må ikke have medarbejderblade som Trevi Nyt uden tilladelse fra Metroselskabet og CMT" (den italienske hovedentreprenør, red.).

Men fra Metroselskabet lyder der et klart nej til denne påstand.

- Metroselskabet har ikke nedlagt forbud imod medarbejderblade. Det kunne vi aldrig finde på, siger Rebekka Nymark, kundedirektør i Metroselskabet, til Arbejderen.

Også CMT afviser påstanden.

“CMT er ikke blevet underrettet om eksistensen af denne Trevi-pamflet på arbejdspladserne. Desuden har CMT ikke nogen regler mod nyhedsbreve eller pamfletter skrevet af og distribueret blandt de ansatte på arbejdspladsen, blot informationen i pamfletterne/nyhedsbrevene ikke er af stødende karakter eller imod gældende lovgivning,” skriver CMT’s PR-koordinator Elisabetta Mindopi i en svar-mail til Arbejderen.

- Og jeg fortsætter som redaktør af Trevi Nyt, indtil jeg finder andet arbejde. Nu har jeg jo tid nok til det, slutter Jakob Mathiassen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. dec. 2012 - 08:26   22. dec. 2012 - 12:28

Fyring

he@arbejderen.dk
Blå bog

Jakob Mathiassen har arbejdet som jord- og betonarbejder siden 2001. Han er kendt af Arbejderens trofaste læsere fra bagside-striben “Sjakket”, der prydede avisen i et halvt år fra november 2010 til april 2011. Og kendt i bredere kredse for sin meget roste bog “Beton - historier fra skurvognen”, der udkom på Informations Forlag sidste år. Blandt andet har Dansk Betonforening, et fagteknisk selskab under Ingeniørforeningen, brugt bogen som velkomstgave til nye medlemmer.