Ordet “fællesskab” gik igen 11 gange i statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale. Men det var fællesskab uden indhold, mener lederne af landets to største fagforbund.
- Hvis vi starter i den positive ende, så talte Helle Thorning om nogle grundlæggende værdier som fællesskab, velfærd, tryghed og lighed. Det gjorde hun rigtig godt, siger FOA-formand Dennis Kristensen til Abejderen.
- Men når man så ser på, hvad der er sket i 2012, hvor velfærden blev sat under pres, så bliver det lidt ligesom eventyret om kejserens nye klæder. Hun leverede en flot ramme, men rammen var desværre helt indholdsløs, tilføjer FOA’s formand.
Han havde gerne hørt nogle bud på, hvor den nuværende regering vil adskille sig fra den forrige.
Sejler med VK-skibe
- Hun var tavs om, hvad regeringen vil gøre anderledes. Regeringen fortsætter med at sejle med de skibe, den forrige regering satte i søen, siger Dennis Kristensen.
Han giver selv tre bud på, hvilke skibe han gerne havde set søsat i nytårstalen.
- Nu har vi haft en skattereform med skattelettelser til de vellønnede og til erhvervslivet. Jeg havde gerne hørt, at nu vil regeringen prioritere kræfter på at bevare velfærden - og derfor sikre de nødvendige skatteindtægter.
- Vi har haft flere redningspakker til bankerne. Jeg havde gerne hørt om en jobpakke, der kunne skabe job til de mange arbejdsløse.
- Og jeg havde gerne hørt Helle Thorning indrømme, at lappeløsningeren på dagpengereformen ikke virker, og at regeringen derfor vil sætte massivt ind på at sikre, at ingen falder ud af dagpengesystemet, siger Dennis Kristensen.
Snik-snak
Heller ikke fagforbundet 3F’s formand, Poul Erik Skov Christensen, har mange rosende ord tilovers for den socialdemokratiske statsministers nytårstale, hvor hun blandt andet opfordrede til løntilbageholdenhed og til at holde igen med pengene til den offentlige sektor.
- Der var en helt masse snik-snak, men der var ingen konkrete signaler på ændring af politisk fokus. Jeg synes sådan set, at hun i højere grad burde have forholdt sig til den usikre fremtid, som tusindvis af danske lønmodtagere står overfor. Og det synes jeg ikke, at hun forholdt sig til. Jeg synes, det er ærgerligt, siger Poul Erik Skov Christensen til DR Nyheder.
Han efterlyser, ligesom Dennis Kristensen, konkrete bud på, hvordan regeringen vil rette op på beskæftigelsen og redde dem, der nu vil falde ud af dagpengesystemet, i stedet for at videreføre VK-regeringens politik. Akutpakken har jo vist sig at være en nytårsfuser, mener 3F’s formand.
Fra LO lyder der ros til Helle Thorning-Schmidt for i nytårstalen at opfordre landets unge til at tage sig en uddannelse. Men statsminsteren skal ikke blande sig i lønforhandlinger, og hun går for langt med sin opfordring til løntilbageholdenhed, mener LO’s næstformand Lizette Riisgaard.
Karsten Dybvad, adminstrerende direktør i Dansk Industri, mener derimod, at Helle Thorning ikke gik langt nok i nytårstalen.
- Hvis vi for alvor skal gøre Danmark mere konkurrencedygtigt, skal vi, som statsministeren siger, holde lønningerne i ro. Men det er ikke nok. Vi skal også blive skarpere på, hvordan vi skaber mere værdi for hver time, vi er på arbejde, siger Karsten Dybvad til Ritzau.
- Danskerne skal op i gear og finde på flere smarte løsninger, så længe danskernes timeløn ligger langt over den timeløn, som eksempelvis svenskerne og tyskerne får, siger DI-direktøren.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278