Socialistisk Folkefront i Litauen ber' om støtte forud for en sag ved højesteret i næste uge.
Det er nu, at myndighederne skal opleve, at der er international opmærksomhed omkring forsøget på at få dømt lederen af Socialistisk Folkefront, Algirdas Paleckis, mener partiet.
Det opfordrer enkeltpersoner, organisationer og partier til at protestere ved Litauens ambassader i udlandet, henvende sig til Litauens præsident eller til medlemmer af regeringen.
Sagen handler om, hvorvidt sandheden om en blodig begivenhed den 13. januar 1991 skal frem - eller om det skal lykkes myndighederne og højrefløjen at holde sandheden om, hvem der dræbte flere end ti mennesker, skjult.
Paleckis, der tidligere har været viceborgmester i hovedstaden Vilnius, er i dag leder af det lille socialistisk parti. I 2010 deltog han i en radiodebat. Her udtalte han, "at landsmænd skød mod landsmænd" den 13. januar 1991. Det fik højrepolitikere til at rejse sag mod Paleckis.
Hans udtalelse vakte raseri, fordi den stiller spørgsmålstegn ved magthavernes officielle historie om, at det var russiske soldater, der den 13. januar 1991 skød og dræbte demonstranter ved TV-tårnet i Vilnius.
Under dem efterfølgende retssag kunne Paleckis påpege, at det snarere var lokale snigskytter, der stod bag de fleste drab, og at de nationalister, der efterfølgende kom til magten, var involveret i denne provokation for at skabe had og tvinge sovjetiske tropper ud.
Algirdas Paleckis ønsker at få sandheden frem, og flere vidner understøtter hans syn på det, der skete.
Men nationalisterne har vedtaget en lov, som forbyder at hylde "forbrydelser begået af det nazistiske Tyskland og Sovjetunionen". Denne lov bruges nu til at kriminalisere, at Paleckis kræver sagen undersøgt.
I januar 2012 blev Paleckis frikendt ved byretten i Vilnius, men anklageren ankede, og senere blev han dømt skyldig ved en kredsret. Det er denne dom, som Algirdas Paleckis nu har anket til højesteret, som afsiger dom i sagen den 22. januar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278