03 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Israels ekstreme højre rykker frem

Valg i morgen

Israels ekstreme højre rykker frem

Premierminister Benyamin Netanyahu har slået sig sammen med racistisk parti ved valget i morgen. Et andet ekstremt højreparti stormer også frem.

Set udfra meningsmålingerne op til det israelske valg i morgen ser det meget sort ud. Bogstavelig talt.

Det fortæller både den venstreorienterede israelske fagforeningsmand Assaf Adiv og den sociale aktivist fra Jaffa, Ronen Eidelman, i telefonsamtaler med Arbejderen.

Højrefløjen ser ud til at kapre 71 ud af parlamentets i alt 100 pladser.

Alle meningsmålinger giver det regerende nyliberale og stærkt zionistiske højreparti Likud med premierminister Benyamin Netanyahu i spidsen sejren.

Likud har opsigtsvækkende indgået fælles valgliste med det åbent racistiske parti Yisrael Beitenu, ledt af Israels tidligere udenrigsmnister, Avigdor Lieberman, der trådte tilbage sidste år på grund af en korruptionssag.

Den fælles valgliste, Likud Beitenu, står nu til 34 mandater i Knesset ifølge TV's måling den 17. januar i år.

Annekter Vestbredden!

Nummer to bliver angiveligt det socialdemokratiske - og zionistiske - Arbejderparti med 16 mandater (+3), efterfulgt af det ekstremt højreorienterede parti Jødiske Hjem under ledelse af den tidligere elitesoldat og eks-formand for bosætternes fællesorganisation, Naftali Bennet, med 14 mandater.

Bennet ønsker officielt, at Israel annekterer endnu mere af Vestbredden.

Den anti-zionistiske venstrefløj holder angiveligt stand med fire mandater til partiet Hadash og tre til Balad. 

- Jo, på overfladen ser det sort ud. Den åbne højrefløj ser ud til at kapre 71 ud af parlamentets i alt 100 pladser. Men Netanyahu ser alligevel ud til at miste stemmer. 10 mandater mindre end ved valget i 2009, siger den venstreorienterede israelske  fagforeningsmand Assaf Adiv til Arbejderen over telefonen fra Haifa.

Han repræsenterer  fagforeningen Workers Advice Center (WAC-Maan), en uafhængig arbejderorganisation, som arbejder for at fremme faglig aktivitet i Israel med medlemmer både i den jødiske og arabiske befolkningsdel.

Nyliberalismen vil skubbe flere og flere på gaden i protester.
Assaf Adiv, fagforeningsmand

Assaf Adiv, der besøgte fagligt aktive i Danmark sidste år, mener, at Likuds og Yisrael Beitenu gennem sin "ekstremt" nyliberale politik har rystet mange fattigere vælgere blandt arbejderklassen og andre lag.

- Likuds vælgerbasis er jøder, der stammer fra for eksempel Marokko og Yemen. Men de er hårdt ramt af partiets økonomiske politik, der har forarmet hundredetusinder mennesker. 

- Også Yisrael Beitenus vælgerbasis - de tilrejsende jøder fra Rusland og Østeuropa - er ramt som en hammer af fattigdom. Men hvor disse vælgere vil gå hen er endnu uvist, siger Assaf Adiv.

Ulighed

Assaf Adiv giver nogle eksempler på "forarmelsen".

  • Israel er i dag det mest ulige samfund i OECD - de industrialiserede landes organisation.
  • I 1995 var Israel blevet mere ulige end USA. 
  • I 1950`erne var afstanden mellem de lavest lønnede og de højest lønnede som én til tre. I dag er afstanden som én til 24!
  • 18 familier sidder på de største værdier i landet.
  • Arbejderne har ingen sociale rettigheder, ingen stabilitet, og millioner er ansat gennem underlevenrandører på typisk ét-årige kontrakter.
  • I dag er arbejdsmarkedet i Israel præget af en meget stor andel uorganiserede uden beskyttelse. Kun 26 procent er i dag medlem af en fagforening. For 30 år siden var tallet 85 procent.
  • Hver tiende israeler er migrantarbejder, som stammer fra mange lande.

Den sociale aktivist fra Jaffa, Ronen Eidelman, var en af de israelere, der allerførst var med til at organisere de massive sociale protester sidste år mod regeringens politik. Blandt andet med udgangspunkt i teltlejre i især Tel Aviv, inspireret af Occupy Wall Street-bevægelsen i USA.

- Problemerne eksisterer stadig. Lønningerne er ikke til at leve af. Lærere får for eksempel 1000 euro om måneden (7472 kroner red.) Der er vanvittigt høje priser. Mad er dyrt. Og efter valget på tirsdag kommer der garanteret flere sociale nedskæringer, højere husleje og skatter, dårligere uddannelse, mens militæret bliver ved med at få flere bevilllinger, beklager kunstneren til Arbejderen.

Men har de sociale protester da slet ikke givet lidt resultater?

- Tjoh. Likud ignorerede os stort set. Venstrefløjen prøver. Centrumpartierne vil ikke. Det er vi vant til. Det eneste, der er opnået er, at israelske børn nu får gratis uddannelse/dagpleje fra de er tre år. Før var det fra femårsalderen. 

Palæstina-pres

For fagforeningsmand Assaf Adiv vil endnu en højrefløjssejr ved valget på tirsdag betyde fortsat ulykke for palæstinenserne.

- Det vil betyde endnu mere pres på palæstinenserne. Det vil især gå ud over palæstinenserne såkaldte selvstyre under præsident Mahmoud Abbas. Israel vil undergrave området endnu mere. Og Israel vil nægte at forhandle med Abbas overhovedet, siger han til Arbejderen.

Netop Mahmoud Abbas har satset de seneste 20 år på forhandlinger med Israel, støttet af USA, påpeger Assaf Adiv.

- Nu er det endegyldigt slut. Alle taler om, at en tredje Intifada - opstand - er på vej. Der bliver en stor konflikt.

Men i disse uger foregår der enhedsforhandlinger mellem de to største fraktioner blandt palæstinenserne, Mahmoud Abbas Fatah og det islamistiske Hamas, for at forene kræfterne. Det er Israel vel bange for?

- Israel ønsker ikke palæstinensisk enhed. De ønsker dem delt, splittet. Det har de stor erfaring med. Jeg tror desværre, at Fatah og Hamas står for langt fra hinanden til at stå sammen, mener Assaf Adiv og tilføjer, at zionisterne spiller "Iran-kortet" lige så tit, som de spiller "palæstinenser-kortet".

Israelske politikere fra højre til Arbejderpartiet påstår, at Iran er ved at udvikle atomvåben, der skulle true Israel.

I valgkampen har Netanyahu skærpet tonen.

- Vi har stadig meget foran os. Først og fremmest må vi stoppe Irans atomprogram, og tiden er ved at rinde ud. Det er min første mission som premierminister, fastslog han

- Men almindelige mennesker her i Israel er rent faktisk slet ikke interesseret i Iran og den påståede trussel. Israel kan simpelthen ikke involvere hele verden i den problematik, påstår Assaf Adiv.

Optimisme

Assaf Adiv mener derimod, at nyliberalismens angreb i selve Israel kan involvere titusinder i fremtidige protester.

- Nyliberalismen vil skubbe flere og flere på gaden i protester. Disse vil efterhånden støtte venstrefløjens alternativer, siger fagforeningsmanden, der aktivt støtter arbejderpartiet Da'am ved valget på tirsdag.

Da'am er det eneste politiske parti i Israel, der ledes af en israelsk arabisk kvinde, nemlig Asma Agbarieh. Partiet, der står for Organisationen for Demokratisk Aktion, blev grundlagt i Haifa i 1995 som en udbrydergruppe fra Maki, det traditionelle kommunistiske parti. Maki indgår i øvrigt i valgfronten Hadash, der også stiller op på tirsdag.

Det jødisk-arabiske Hadash har fire medlemmer af det israelske parlament, inklusive lederen af Maki, Dov Khenin.

Hadash står til en lille fremgang. Da'am ser ikke ud til at komme i parlamentet.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2013 - 14:31   21. jan. 2013 - 14:45

Israel

Anders Fenger
Skribent
Vestbredden
  • Israel har illegalt besat Vestbredden siden 1967 og belejrer på forskellig vis Gaza-striben.
  • En tredjedel af befolkningen i de besatte områder lever i flygtningelejre.
  • Vestbredden er midlertidigt opdelt i A-, B- og C-områder som følge af Oslo-aftalerne fra 1993.
  • A-områderne er under palæstinensisk kontrol og dækker 11 procent. 
  • B-områder har delt kontrol og dækker 28 procent. 
  • C-områder er under israelsk kontrol og udgør mindst 61 procent.
  • Israel arbejder på at indlemme hele Jordandalen.