28 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommunalt affaldsselskab i fagligt stormvejr

Kommunalt affaldsselskab i fagligt stormvejr

Opførelsen af et nyt kraftvarmeanlæg i Roskilde, som ejes af ni kommuner, kan fra onsdag morgen klokken 6 være omfattet af blokade. Den lokale fagbevægelse kræver, at de udenlandske underentreprenører tegner overenskomst.

FOTO: Kara/noveren
1 af 1

Klokken 6:00 onsdag morgen kan opførelsen af det store nye kraftvarmeanlæg i Roskilde, Energitårnet, være lammet af konflikt.

Med mindre der i ellevte time findes en løsning på de stadig mere tilspidsede problemer med byggeriet, som det fælleskommunale affaldsselskab KARA/NOVEREN står for, og som koster 1,3 milliarder kroner. Både mandag og tirsdag var der hektisk mødeaktivitet med deltagelse af direktion og repræsentanter fra Byggefagenes Samvirke i Roskilde.

- Konflikten skulle være startet i lørdags, men vi ville give selskabet en sidste chance til at bringe orden i forholdene, fordi det jo har så store konsekvenser med en konflikt, der lukker for vand og varme til borgerne, siger Jacob Birch Laursen, formand for Metal Roskilde, til Arbejderen.

De tiltagende problemer handler om brugen af underbetalt arbejdskraft. Underentreprenører på byggeriet af Energitårnet er fortrinsvis udenlandske virksomheder, der har ansat udenlandske håndværkere.

Ingen overenskomst

Ifølge Jacob Birch Laursen har det været svært at overskue forholdene på byggepladsen, fordi der i flere tilfælde er tale om underentreprenører i femte led. For tiden er der beskæftiget 54 personer ved et ikke oplyst antal udenlandske firma, og der går cirka 122 mand i alt på pladsen. Før nytår var der omkring 300. 

- Byggefagene i Roskilde har i mange tilfælde forsøgt uden held at oprette danske overenskomster med de udenlandske virksomheder. Det har bevirket, at vi har set eksempler, hvor de udenlandske arbejdere er aflønnet med 50-60 kroner i timen. Det er langt under de danske overenskomster, siger Ole Holtse Olsen, næstformand for 3F Roskildeegnen. Han er talsmand for byggefagene sammen med Metal-formanden Jacob Birch Laursen.

Den lokale fagbevægelse har fremsendt konfliktvarsler til fem udenlandske virksomheder, men det kniber med at få svar retur. Derfor har fagforeningerne bedt KARAs ledelse tage affære og sikre danske løn- og arbejdsvilkår på byggepladsen.

Kolleger bakker op

Møderne mandag gav ingen resultat, og Byggefagene trykkende på send-knappen til faglige kolleger og opfordrede dem til at bakke op om blokaden onsdag morgen.

Reaktionerne har været mange og positive.

- Vi er klar til at bakke op om blokaden, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, til Arbejderen.

Klubben har haft sine egne problemer på pladsen, men har nu fået styr på de udenlandske stilladsarbejdere.

- Men de kigger da noget på hinanden, når stilladsarbejderne får dobbelt så meget som for eksempel isolatørerne, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

Han kritiserer KARAs bestyrelse for at have været for "træge i betrækket". Den burde have reageret, da der allerede i sommeren sidste år var problemer med aflønning af de udenlandske håndværkere.

Krydser fingre

Formand for bestyrelsen, Torben Jørgensen, er socialdemokrat og formand for LO Roskilde. Han siger til Arbejderen, at bestyrelsen tager situationen yderst alvorlig, og at han vil ærgre sig, hvis det ender i en konflikt.

Torben Jørgensen krydser derfor fingre til det sidste på, at der findes frem til en løsning, som "alle kan være tilfredse med".

- Uanset om man er formand for KARA eller en anden virksomhed, så skal vi overholde den danske model og de regler, der gælder på arbejdsmarkedet, siger Torben Jørgensen.

Arbejderen har forsøgt at komme igennem til direktør for affaldsselskabet, Thorkild Jørgensen. Foreløbig uden resultat, men han udtaler til Fagbadet 3F:

- Det er ikke vores konflikt, men en konflikt mellem nogle firmaer, der arbejder på pladsen, og fagforeningerne. Vi har i dag (mandag, red) forsøgt at bringe parter sammen. Og det vil vi gøre igen i morgen.

Konflikten betyder, at medlemmer af LO-forbund ikke længere må arbejde på den store byggeplads eller levere varer og materialer.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. feb. 2013 - 21:35   05. feb. 2013 - 21:45

Løndumping

noc@arbejderen.dk
KARA/Noveren

KARA/NOVEREN er et affaldsselskab, ejet af ni kommuner på Sjælland: Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Solrød og Stevns kommune.

Samlet set servicerer selskabet knap 400.000 borgere og 20.500 erhvervsvirksomheder.

KARA/NOVEREN ledes af en politisk valgt bestyrelse, der er udvalgt blandt byrådsmedlemmerne i de ni interessentkommuner.

Det fælleskommunale anlæg beskæftiger 120 personer, hvoraf ca. 100 er beskæftiget i driften og 20 i administrationen.