12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fem dages blokade sikrede overenskomst i Roskilde

Aktiv kamp nytter

Fem dages blokade sikrede overenskomst i Roskilde

Arbejderne på "Energitårnet" i Roskilde får nu løn efter overenskomsten. Fem dages blokade var nok til at gennemhulle den kommunale bygherres og hovedentreprenørens forsøg på at bruge EU-lovgivning som værn mod overenskomstdækning.

Efter fem dages blokade er alle østarbejderne på det fælleskommunale byggeri "Energitårnet" nu sikret overenskomstmæssig løn, oplyser Ole Holtse Olsen, næstformand i 3F Roskildeegnen.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Fagbevægelsens blokade mod byggepladsen “Energitårnet” i Roskilde er sluttet med en ren sejr.

Efter at den tyske hovedentreprenør efter fem dages blokade kom til biddet, er der nu indgået eller er ved at blive indgået tiltrædelsesoverenskomster med alle underentreprenørerne.

- Bortset fra det polske firma Energomontaz har alle udenlandske entreprenører nu enten indgået en tiltrædelsesoverenskomst eller meddelt, at de agter at gøre det, oplyser Ole Holtse Olsen, næstformand i 3F Roskildeegnen.

- Og hvad Energomontaz angår, så har den tyske hovedentreprenør, Martin GMBH, skrevet under på, at det er deres ansvar, at også Energomontaz’ ansatte på byggeriet vil få overenskomstmæssig løn, forklarer en glad og lettet næstformand til Arbejderen.

Alle ansatte hos underentreprenørerne, der arbejder på det fælleskommunale renovationsselskab KARA/NOVREREN’s nye forbrændingsanlæg i Roskilde, vil dermed fremover få overenskomstmæssig løn.

- Men jeg vil godt opfordre alle til at være med til at sikre, at det bliver skrevet ind i udbudsmaterialet, at der skal aflønnes efter danske overenskomster, lyder det fra Ole Holtse Olsen.

Skubbede EU foran sig

Både den tyske hovedentreprenør Martin GMBH og den fælleskommunale bygherre KARA/NOVEREN hævdede ellers til det sidste, at EU-regler forhindrede dem i at kræve overenskomstmæssige forhold for de ansatte hos de udenlandske underentreprenører.

KARA/NOVEREN henholdt sig til et notat, som er lagt ud på Kommunernes Landsforenings hjemmeside www.udbudsportalen.dk. Her står der blandt andet, at  en kommune “ikke lovligt kan varetage fagforenings- og organisationsmæssige interesser eller hensyn til løn- og ansættelsesvilkår for ansatte hos kommunens leverandører.”

Notatets påstand er dog afvist i den rapport, regeringens udvalg om modvirkning af social dumping offentliggjorde sidste efterår. Her bliver der lagt op til, at kommunerne i langt større omfang skal bruge arbejdsklausuler, der henviser til løn og arbejdsforhold efter gældende overenskomst.

Rapporten foreslår også, at kommunernes brug af sådanne arbjedsklausuler skal lettes ved at "det – eventuelt i samarbejde med arbejdsmarkedets parter – sikres, at kommuner og regioner nemt kan få oplyst, hvilke overenskomstkrav der kan lægges til grund ved indgåelsen af kontrakter".

Flere kommuner og regioner har da også indføjet direkte henvisninger til gældende danske overenskomster i deres udbudsmateriale. Det gælder for eksempel Gentofte Kommune.

Og så sent som i går oplyste Ulla Astman, formand for regionsrådet i Region Nordjylland, at regionen vil garantere dansk løn ved byggeriet af det nye universitetshospital i Aalborg, ligesom det allerede sker ved byggeriet af universitetshospitalet i Aarhus.

Hovedentreprenøren vil skulle stå til ansvar overfor Region Nordjylland for, at også underentreprenørernes ansatte får overenskomstmæssig løn.

- Bliver vi bekendt med, at der er udenlandsk arbejdskraft på vores byggepladser, så vil man blive bedt om, at vi skal se opholdstilladelse, ansættelseskontrakter og lønsedler, således at vi i hvert fald har dokumentation for, at det foregår under de retmæssige vilkår, siger Ulla Astman til DR Nyheder.

- EU skal ikke lægge os flade

Allerede sidste efterår påpegede stilladsarbejdere organiseret i 3F, at der var problemer med underbetaling på den fælleskommunale byggeplads i Roskilde.

Det skete efter, at det lykkedes for stilladsarbejderne at få tegnet overenskomst med et polsk stilladsfirma på pladsen. I den forbindelse opdagede stilladsarbejderne, at der var mange udenlandske firmaer uden overenskomst.

Forløbet viser, at det i sådanne situationer er nødvendigt at sætte hårdt mod hårdt meget tidligere i forløbet, påpeger John Ekebjærg Jacobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920. 

- Det nytter ikke at vente og tro, at problemerne løser sig af sig selv. For vi må jo også se i øjnene, at sejren desværre er kommet så sent i forløbet, at der allerede er udført en masse underbetalt arbejde. For eksempel har der gået udenlandske smede hele efteråret til 55 kroner i timen og med en arbejdsuge på op til 60 timer. Men Dansk Metal var utrolig længe om at komme ud af hullet. Og 3F accepterede, at bolden lå hos Metal, siger John Ekebjærg Jacobsen.

Han mener, at fagbevægelsen mere aktivt må gå ind fra starten af for at sikre overenskomstmæssige løn- og arbejdsforhold på byggepladserne.

- Det gælder både hos hoved- og underentreprenører. Hvis hovedentreprenøren ligesom Martin GMBH påstår, at de selv ikke har nogen ansatte på pladsen, og at EU’s udbudsregler forhindrer dem i at kræve, at de ansatte hos underentreprenøreren får overenskomstmæssig løn - ja, så må man gå underentreprenørerne på klingen, siger John Ekebjærg Jacobsen.

- Vi skal heller ikke gøre det sværere end det er. Og vi skal heller ikke give EU mere skyld, end de nu har dernede i Bruxelles. Vi har fået en række EU-domme imod os, som gør det besværligt nok, men det betyder ikke, at vi skal lægge os fladt ned, tværtimod, lyder det fra stilladsformanden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. feb. 2013 - 09:45   16. feb. 2013 - 10:00

Fagligt

he@arbejderen.dk
Flere arbejdsklausuler

“Regeringen (vil) ved forhandlingerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2014 lægge op til en politisk forpligtende aftale om, at kommuner og regioner fremover i relevante udbud i højere grad skal bruge arbejdsklausuler på samme måde som statslige ordregivere.”

Fra aftalen mellem regeringen og Enhedslisten om initiativer mod social dumping.