Regeringens nye pakke om konkurrenceevnen vil dræne den offentlige sektor, og det vil igen gå ud over den offentlige service og velfærd til børn, ældre og syge, mener FOA.
Forbundets formand Dennis Kristensen har sammen med syv andre forbundsformænd og - kvinder sat sin underskrift på et åbent brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvori de giver udtryk for deres bekymring.
"Regeringen vil gå galt i byen og skabe økonomisk tilbagegang, hvis den kommende konkurrenceevnepakke kommer til at indeholde lempelser for erhvervslivet betalt af penge, der skulle have været brugt på offentlig service", står der blandt andet.
FOA’s egne beregninger viser, at regeringens nye nedskæring i vækstrammen for den offentlige sektor betyder cirka 13.000 færre offentligt fuldtidsansatte frem til 2020.
Hidtil har regeringen haft som mål, at den offentlige sektor må vokse med 0,8 procent om året. Det svarer til, at beskæftigelsen er status quo i sektoren.
- Men pakken dræner nu den offentlige sektor for medarbejdere. Vi har i dag godt og vel 35.000 offentlige fuldtidsansatte færre end i 2010. Udviklingen skal nu fortsætte, og det er en helt gal prioritering – især når det drejer sig om jobskabelse, som var den egentlige hensigt med den nye pakke, siger Dennis Kristensen.
- I en tid, hvor aktieindekset har sat ny rekord, anvender regeringen penge på selskabsskattelettelser, der i bedste fald kan give nogle få hundrede arbejdspladser. Blev de samme penge anvendt til offentlig service ville det give mere end 5.000 fuldtidsstillinger om året, siger han.
FOA kan godt acceptere, at regeringen kigger på afgiftsstrukturen. Hvis grænsehandlen eller hotelmomsen har store negative beskæftigelseseffekter, så er det naturligt at justere, mener forbundet.
- Jeg anerkender til fulde, at det er den private vækst, der er grundlaget for den danske velstand. Men det er en dramatisk fejlslutning, at man bare skal skære ned i det offentlige og flytte penge over til den private sektor.
- Lettelsen i selskabsskatten er et gru-eksempel. Hvad der først blev meldt ud som en jobpakke blev undervejs ændret til en konkurrenceevnepakke. Nu er det endt som en øvelse om at skifte fra offentlig til private. Det er deprimerende, siger Dennis Kristensen.
Forbundsformændene mener, at den offentlig sektor er en afgørende forudsætning for at skabe vækst og fremgang i den private sektor og i samfundet som helhed.
Beregninger fra AE-rådet viser, at havde de offentlige arbejdsgvere i 2011 brugt de penge, der var budgetteret med, så havde der ikke været nedgang men derimd fremgang i beskæftielsen i Danmark.
Artiklen er hentet fra fagligtansvar.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278