01 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

At være hjemløs er blevet forbudt

Krisens og højrepolitikkens Ungarn:

At være hjemløs er blevet forbudt

Det kan give bøder på over 3000 kroner at blive snuppet, hvis du sover på gaden i Ungarn. Flere steder må man ikke tigge eller rode i skraldespande.

Fremover er der bøde eller fængsel, hvis politiet arresterer hjemløse i Ungarn. Mandag var der demonstrationer i Budapest mod forslaget, som alligevel blev vedtaget.
FOTO: Paula Penkova
1 af 1

Mandag i denne uge vedtog et overvældende flertal i det ungarske parlament, at det er forbudt at være hjemløs, og at det skal straffes. 

Med stemmerne 265 mod 11 og 33 blanke besluttede de, at ændre forfatningen, så lokale myndigheder nu får mulighed for at idømme bøder til hjemløse eller sende dem i fængsel, hvis de bliver pågrebet sovende på offentlige steder som parker og fortorve.

Hjemløse kan få en bøde på 3719 kroner for at sove gaden.

Premierminister Viktor Orbans kristent-konservative Fidesz-parti stemte for loven, der ændrer forfatningen.

Hjemløse kan få en bøde på 650 dollars (3719 kroner) for at sove på offentlige steder. Det kan ske, hvis den hjemløse har været arresteret eller noteret for at have sovet på gaden to gange i en periode på seks måneder.

I de senere år har flere bydele i Budapest gjort det ulovligt at rode i skraldespande og tigge på gaderne, og de lokale politikere har skabt såkaldte hjemløse-fri zoner.

Stadfæstet 

For at forhindre, at Højesteret afviser loven, har parlamentet også vedtaget, at hverken præsidenten eller nogen domstole kan ændre den, men kun foretage "proceduremæssige ændringer".

Politikerne vedtog samtidig, at indføre et forbud i forfatningen mod politiske tv- og radioreklamer. En tredje beslutning forpligter universitetsstuderende, der modtager statslige stipendier, til at arbejde i Ungarn i et år efter endt uddannelse.

Fredag talte EU-kommissionens formand, José Barroso, telefonisk med Orban og sendte ham et brev, der angiveligt udtrykker EU's bekymringer om "mulige konflikter mellem den planlagte ændring og EU-lovgivningen".

FN bekymret 

FN 's særlige rapportør for ekstrem fattigdom, Magdalena Sepulveda, siger, at Ungarns fattige har brug for hjælp og boliger, ikke håndjern.

- Denne nye lovgivning sker i sammenhæng med den økonomiske og finansielle krise, som har resulteret i et stigende antal familier, der bor på gaden. I stedet for at bruge offentlige midler til at hjælpe disse familier, har Ungarn besluttet at indført straffe de fattige, der blot forsøger at opretholde livet, siger hun.

Gæld, arbejdsløshed og fattigdom er stigende i Ungarn. Landets obligationer er blevet nedjusteret til såkaldt "junk"-status, og nationens valuta, forinten, er faldet kraftigt i forhold til euroen.

Støj

Selv forsvarer tilhængerne af den nye lov tiltaget. De siger, den nye politik blot skal afskrække løsgængeri og småkriminalitet, og at der for nylig er bygget et par nye krisecentre. 

Matd Kocsis, borgmester i Budapests 8. distrikt, bruger en metafor for at forklare sig. Han fremstiller det konservative og højreorienterede politiske flertal som bygningsarbejdere, der renoverer landet:

- I en bygning under renovation kan for meget støj forstyrre naboerne, og ofte begynder folk at klage. Men når støjen fra hamre og save stopper, er alle glade for at leve i et nyt hjem, hvor hver detalje er blevet ændret og renoveret til gavn for området, siger han til radionen NPR.

Tessza Udvarhelyi, medstifter af hjælpegruppen for hjemløse, "Byen er for alle" i Budapest, er rystet.

- Den nuværende regering ikke blot kriminaliserer hjemløse, men fattige mennesker som sådan, siger hun til radioen NPR.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2013 - 09:09   13. mar. 2013 - 09:15

Ungarn

Anders Fenger
Skribent