04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Støtten til lærerne vokser

Et angreb på hele fagbevægelsen

Støtten til lærerne vokser

Både i FTF og LO-fagbevægelsen vokser støtten til lærernes kamp. Flere og flere ser det som første skridt i et generalangreb på faglige rettigheder.

Kabinepersonalet i SAS demonstrerede i mandags til støtte for lærerne.
FOTO: Jens Nørgaard Larsen/ScanpixDanmark
1 af 1

Da der i mandags var forhandlinger i Forligsinstitutionen mellem lærerne og Kommunernes Landsforening deltog repræsentanter for kabinepersonalet i SAS i en demonstration foran forhandlingslokalerne. 

De kabineansatte var iført t-shirts med teksten "Hold fingrene i ro Corydon og co.". De ser en klar parallel mellem finansministerens indblanding i deres overenskomstforhandlinger sidste år og Corydons rolle lige nu i forhold til at få afskaffet alle kollektive aftaler om arbejdstid på undervisningsområdet.

 Det ligner et direkte opspil til overenskomstfornyelsen i 2015.

Dennis Kristensen

Corydon sendte sidste år en sms, hvor han pressede kabinepersonalet til at acceptere SAS's krav om lønnedgang.

- Det er helt uacceptabelt, at man lader hånt om den danske model, som det skete under vores forhandlinger, og som det sker nu, siger Helge Thuesen, formand for kabinepersonalet, til DR Nyheder.

Også havnearbejderne kritiserer regeringens indblanding i lærernes overenskomstforhandlinger ved at fremlægge en folkeskolereform, som er bundet op på at lærernes arbejdstidsaftale afskaffes i overenskomstforhandlingerne. 

"Indblanding kan virke provokerende overfor vores faglige forhandlingsrettigheder og som et angreb på vores danske model", hedder det i en udtalelse fra bestyrelsen i Landsklubben for Havne- og Terminalarbejdere i Danmark. De opfordrer Kommunernes Landsforening til at indgå i realitetsforhandlinger med lærerne.

Vil ramme andre grupper

Både de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO og Sundhedskartellet har markeret støtte til lærerne ved at nægte at godkende nogle af de indgåede overenskomster, før der er gang i realitetsforhandlinger mellem lærerne og arbejdsgiverne.

- Vi efterlader ingen tilbage på perronen, erklærede FOA-formand Dennis Kristensen på KTO's repræsentantsskabsmøde i sidste uge.

Han forudser, at det angreb, lærerne bliver udsat for nu, vil ramme de andre offentligt ansatte ved næste overenskomst, hvis der ikke bliver sat en stopper for det.

Dennis Kristensen henviser til regeringens vækstplan, som lægger op til at hente milliardstore effektiviseringsgevinster på de offentligt ansattes arbejdstidsregler og øvrige arbejdsforhold.

- Det ligner et direkte opspil til den næste overenskomstfornyelse i 2015, som kan ende med den samme situation for de øvrige offentligt ansatte, som lærere og undervisere har været i i år, hvor vores arbejdsgivere kan læne sig op af en regering, som har indregnet besparelser på arbejdstidsreglerne i deres økonomiske politik, allerede før forhandlingerne går i gang, siger Dennis Kristensen.

Tilsagn om økonomisk støtte

Fra Gymnasielærerne er der kommet tilsagn om økonomisk støtte til de andre lærergrupper, hvis de ender i en lockout. Gymnasielærerne er selv blevet presset til at opgive deres arbejdstidsaftale. Det har skabt voldsom utilfredshed i medlemsskaren. Et flertal i Gymnasielærernes Landsorganisation anbefaler et nej til overenskomsten.

Lærerkonflikten er også til debat, når der på mandag er møde i det københavnske tillidsmandsnetværk. Her er orientering fra lærerne selv og diskussion af, hvordan den øvrige fagbevægelse kan støtte.

Lærerne opfordrer alle til at bakke op om de store landsdækkende demonstrationer onsdag i næste uge. Lærerne protesterer her mod det angreb på den danske aftalemodel, som regeringen og Kommunernes Landsforening står bag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. mar. 2013 - 12:31   20. mar. 2013 - 09:40

Ok 2013

ur@arbejderen.dk
Lockout af lærere
  • Kommunernes Landsforening varslede den 28. februar lockout af cirka 50.000 folkeskolelærere og andre kommunalt ansatte lærere, mens finansministeren varslede lockout af omkring 7000 lærere på statens område for eksempel på friskoler, efterskoler, SOSU-skoler, VUC og AMU-centre.
  • Ved en lockout vil lærerne blive udelukket fra deres arbejdsplads og ikke få løn. I stedet får de konfliktstøtte fra deres fagforening. 
  • Lockouten kan tidligst træde i kraft den 1. april. Forligsinstitutionen kan udsætte lockouten i to gange 14 dage og derefter i yderligere fem hverdage, hvis der er udsigt til, at der kan laves en aftale.
  • Der er forhandlinger i Forligsinstitutionen for det kommunale område igen fredag 22. marts. Der er ingen tegn på, at en aftale er på vej.
  • DR har fået oplyst fra centrale kilder, at regeringen direkte har lovet KL et regeringsindgreb, hvis det kommer til en lockout. Regeringen har baseret sin folkeskolereform på en afskaffelse af lærernes arbejdstidsaftale.