Fagforeningen 3F Djursland mener, det er nødvendigt at genoplive de bedste erfaringer fra den Skævt-kampagne, som deres eget forbund rullede i gang i 2010, da Lars Løkke Rasmussen (V) var statsminister.
Ud fra ønsket om et mindre skævt Danmark lykkedes det at involvere tusinder af tillidsfolk og menige medlemmer i 3F’s afdelinger over hele landet, og de mange aktivister, let genkendelige på gule veste med 3F’s logo, var den direkte årsag til, at Helle Thorning-Schmidt blev ny regeringsleder.
Det ville være alletiders, hvis for eksempel FOA eller Dansk Metal på Djursland eller andre steder i landet siger, det her er sgu' en god idé.
- Desværre er udviklingen fortsat med at trække Danmark i en stadig mere skæv retning, hvor det er de arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagerne, de langtidssyge og de studerende, der får lov at betale regningen. Det er både usolidarisk og urimeligt, siger Leif Kolding fra 3F Djursland til Arbejderen.
Ved fælles hjælp
Den østjyske fagforening har skrevet læserbreve og sendt mange henvendelser til regeringen og politikere i og udenfor Folketinget i forsøget på at få dem til at ændre politik og leve op til løfterne fra deres valgkamp i 2011.
Lige lidt har det hjulpet. Nu forsøger 3F Djursland med en underskriftsindsamling med kravet om, at ingen må få forringet deres vilkår, og ingen må være uden forsørgelse, når de uforskyldt ryger ud af dagpengesystemet, fordi de ikke kan få et job.
- Vi tror, at det på en eller anden måde må gøre større indtryk, hvis vi kommer med x antal underskrifter, som dokumenterer, at det ikke blot er en lokal fagforening, der er utilfreds, men at det også gælder en stor del af befolkningen, siger Leif Kolding.
Målet er at samle “adskillige tusinde underskrifter” og aflevere dem til en repræsentant fra regeringen. Belært af erfaringerne fra Skævt-kampagnen kan det lade sig gøre ved fælles hjælp, mener 3F Djursland, der har sendt brev til alle de medlemmer, der var aktive i Skævt-bevægelsen og opfordret dem til at være med til at samle underskrifter ind.
Folk bliver ved med at falde ud
- Vi tror ikke på, at man ved at fortsætte med en kortere dagpengeperiode får flere i arbejde. Vi tror heller ikke på, at akutpakken, som udløber med udgangen af juni, får flere i arbejde. Og hvad med dem, der udløber 1. juli. Det her er ikke et forbigående problem. Der vil løbende komme nye til. Det bliver en stadig strøm, stor eller lille, som falder ud af dagpengesystemet, lyder det fra Leif Kolding, der har talt sig varm.
Han ser gerne, at underskrifts-ideen breder sig og opfordrer andre forbund i lokalområdet til at kaste sig over opgaven med at samle underskrifter.
- Det ville være alletiders, hvis for eksempel FOA eller Dansk Metal på Djursland eller andre steder i landet siger, det her er sgu' en god idé, mener Kolding.
Aarhus er med
Det er sket i 3F Aarhus Rymarken. Yvonne Christensen, næstformand i den offentlige gruppe, fortæller til Arbejderen, at deltagerne på fagforeningens repræsentantskabsmøde den 17. april vil bliver præsenteret for underskriftsindsamlingen.
- Og jeg forestiller mig, at vi inden sender den rundt til tillidsrepræsentanterne, så de kan samle ind blandt kollegerne, siger Yvonne Christensen til Arbejderen.
Den 9. april samler 3F Djursland de aktive medlemmer. Her bliver det besluttet, om deadline for aflevering af underskrifterne, der foreløbig er sat til den 19. april, skal rykkes.
- Det vigtigste er ikke deadline, men at der bliver sat gang i lokale aktiviteter, der kan skabe opmærksomhed på det her problem. Vi synes, en af vores fornemste opgaver som fagbevægelse er at være kritisk og forsvare medlemmernes interesser, uanset regeringens farve. Vi kan se, at skævhederne fortsætter, derfor bliver vi nødt til gøre noget, siger Leif Kolding.
Han er overbevist om, at det er bedre at gøre noget end at lade stå til, også uanset om det får regeringen til at ændre politik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278