04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

KTO-møde kan efterlade lærerne alene mod KL

KTO-møde kan efterlade lærerne alene mod KL

De offentlige fagforeninger skal på et møde i morgen tage stilling til, om de vil anbefale medlemmer at stemme ja eller nej til overenskomsterne. Det kan efterlade de lockoutede lærere alene mod arbejdsgiverne.

Lærerformand Anders Bondo Christensen på vej til forhandlingsmøde. Lærerne kan komme til at stå alene mod KL's angreb på deres overenskomster, hvis de andre offentlige forbund anbefaler et ja til overenskomster.
FOTO: Torkil Adsersen/Scanpix Denmark
1 af 1

I morgen har forhandlingsfællesskabet for ansatte i kommuner og regioner, KTO, ekstraordinært indkaldt forbundsledelserne til repræsentantskabsmøde.

På mødet, som finder sted på Arbejdermuseet i København, skal forbundene i KTO tage stilling til, om de skal anbefale medlemmerne at stemme ja eller nej til overenskomsterne på henholdsvis det kommunale og regionale område.

En beslutning som, hvis det bliver et ja, kan ende med at isolere lærerne i deres kamp mod KL's angreb på deres overenskomster.

FOA-formand Dennis Kristensen advarer mod at træffe beslutning, mens Danmarks Lærerforening og KL er i konflikt.

- Vi bør klappe hesten og se, hvordan forløbet med folkeskolelærerne udvikler sig, siger han på foa.dk.

Ingen skal efterlades på perronen

Det er langt fra sikkert, at forbundene i KTO ender med at træffe en beslutning i morgen. For en måned siden var repræsentantskabet samlet til et møde med præcis samme dagsorden. Mødet endte med, at KTO besluttede at udskyde godkendelsen af de indgåede forlig.

Argumentationen lød, at ingen organisation skal “efterlades på perronen" med henvisning til kommunernes optræden overfor og manglende vilje til at indgå i reelle forhandlinger med lærerne.

Erik Jylling, formand for Akademikerne (tidligere Akademikernes Centralorganisation, red.), ser ingen grund til at udskyde medlemmernes stillingtagen mere.

- Forligsmanden har konstateret, at forhandlingerne er brudt sammen. Altså har der været forhandlinger. Nu er konflikten brudt ud, og derfor vurderer vi, at der ikke er grund til at trække afstemningen yderligere, siger Erik Jylling til Arbejderen.

På spørgsmålet, om det så ikke vil efterlade lærerne på perronen, svarer han:

- Udsættelsen på det sidste repræsentantskabsmøde skete for at markere en utilfredshed med koblingen af en skolereform med forringelser af lærernes overenskomst. Nu er forhandlingerne ude af forligsen, og det er op til hvert enkelt forbund, om det vil varsle sympatikonflikt med lærerne.

To scenarier

Dennis Kristensen ser ikke nogen grund til at godkende forliget, så længe det ikke er afklaret, om folkeskolelærerne får et ekstra lønløft mod at undervise mere. Men FOA’s endelige stilling bliver afgjort af diskussionen på repræsentantskabsmødet og af lærernes egen holdning.

FOA’s presseafdeling forudser to scenarier, enten at godkendelsen udskydes endnu engang, eller at man godkender forligene og sender dem til afstemning blandt medlemmerne.

Chefen for Danmarks Lærerforenings forhandlingsafdeling, Palle Rom, kan sagtens se de to mulige udfald af mødet, som FOA peger på. Men han tør ikke spå om udfaldet.

- Det er altid spændende møder i KTO’s repræsentantskab. Sidst endte det jo med et overraskende, da KTO samlet besluttede at udskyde godkendelsen. Nu skal repræsentantskabet samles igen for at tage bestik af den nye situation, hvor lockouten af lærerne er trådt i kraft, siger Palle Rom til Arbejderen.

Repræsentantskabsmødet starter klokken 10.00.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2013 - 16:15   03. apr. 2013 - 19:01

Lockout

noc@arbejderen.dk
Lockout af lærere
  • Kommunernes Landsforening varslede den 28. februar lockout af cirka 45.000 folkeskolelærere og andre kommunalt ansatte lærere, mens finansministeren varslede lockout af omkring 7000 lærere på statens område for eksempel på friskoler, efterskoler, SOSU-skoler, VUC og AMU-centre.

  • Fra 1. april er lærerneblive udelukket fra deres arbejdsplads og får ikke løn. I stedet får de konfliktstøtte fra deres fagforening.

>> Læs mere på Arbejderens temasite om lærerkonflikten her