Tidligt i morges gik eleverne på Nørrebroafdelingen af Københavns Tekniske Skole i gang med at bygge barrikader foran skolens indgang. De nedlagde undervisningen i protest mod manglen på praktikpladser.
Skolens administration og ledelse blev nægtet adgang til skolen, mens lærerne fik valget mellem at blive fulgt op i lærerværelset og blive der eller forlade skolen igen.
Erhvervslivet svigter deres ansvar i forhold til lærepladser.
Hans Erik Andreasen, tømrerlærling
Med aktionen ønsker eleverne at råbe politikere og erhvervsliv op.
- Vi vil ikke finde os i, at så mange elever mangler en praktikplads. Hverken politikere eller erhvervslivet tager ansvar for at få skabt de praktikpladser, der mangler, siger Hans Erik Andreasen til Arbejderen.
Han er en af de elever, der mangler en praktikplads, når han om fire uger er færdig med hovedforløbet på uddannelsen som tømrer.
Kortvarige kontrakter
- Jeg har haft en praktikplads, men mistede den igen på grund af mangel på arbejde, så nu ender det nok med at jeg skal i skolepraktik. Men det bliver sværere at få et arbejde bagefter, når uddannelsen er gennemført i skolepraktik. Mestrene er ikke så glade for det, forklarer Hans Erik Andreasen.
Nørrebroafdelingen af Københavns Tekniske Skole uddanner murere, snedkere, tømrere og tekniske designere. Ud af de i alt 675 elever mangler 76 lige i øjeblikket en praktikplads og er derfor henvist til skolepraktik. Tallet ændrer sig hele tiden. Det skyldes at stort set ingen mestre i dag ansætter lærlinge igennem hele deres uddannelsesforløb. De er på kortvarige kontrakter på helt ned til to-tre måneder og ryger derfor ud og ind af skolepraktikken.
Den store usikkerhed skaber stor frustration blandt eleverne og er baggrunden for gårsdagens aktion.
- Erhvervslivet svigter deres ansvar i forhold til lærepladser. Virksomhederne stiller større og større krav til de ansattes kvalifikationer uden at ville bidrage til en løsning. Folketinget og kommunerne svigter ligeledes deres ansvar. De stiller for eksempel ikke krav til, at der skal være praktikpladser på de store offentlige byggeprojekter, siger Hans Erik Andreasen.
Han er godt tilfreds med forløbet af blokaden.
- Vi har fået vist, at mange bliver ramt af det her, også mange af dem som er ansat på korttidskontrakter.
EEO bakker op
Erhvervsskolernes Elev-Organisation, EEO, bakker op om elevernes protest.
- Vi er enige i, at politikerne skal indføre sociale klausuler på de store offentlige byggeprojekter, så virksomhederne skal tage et vist antal lærlinge for at få byggeaftalen, siger Morten Ryom, formand for EEO.
Eleverne har besluttet at genoptage undervisningen i morgen. En gruppe vil tage rundt på de store byggerier i København med færrest lærlinge og rejse diskussionen om de manglende praktikpladser.
På landsplan er der 5400 erhvervsskoleelever, som mangler en praktikplads. Men i det tal er ikke medregnet alle de elever, som er henvist til skolepraktik, fordi de ikke kan få en praktikplads på en arbejdsplads. Ministeriet for Børn og Unge begyndte ved årsskiftet at gøre tallet op på en ny måde, hvor skolepraktikanterne tæller, som om de har en praktikplads.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278