05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gymnasielærere strejker i sympati med lockoutede lærere

Gymnasielærere strejker i sympati med lockoutede lærere

Gymnasielærerne er utilfredse med, at deres overenskomstresultat, som de opfatter som et diktat, bliver fremstillet som godt og forsøgt trukket ned over hovedet på fagfællerne i folkeskolen.

Gymnasielærernes overenskomst-forlig er ikke resultat af en forhandling men et rent diktat, mener gymnasielærerne. I går strejkede flere af dem i sympati med de lockoutede folkeskolelærere. Her begraves den danske model ved den store demonstration torsdag i sidste uge.
FOTO: Liselotte Sabroe/ScanpixDenmark
1 af 1

67 gymnasielærere på Frederiksberg Gymnasium valgte at nedlægge arbejdet i går til middag. Det samme gjorde underviserne på en stribe andre uddannelsessteder hovedsagligt i Københavns-området.

- Kollegerne har valgt at nedlægge arbejdet for at vise sympati med de lockoutede folkeskolelærere, siger tillidsrepræsentant på Frederiksberg Gymnasium, Søren Hein Christiansen, til Arbejderen.

I stedet for at undervise blev tiden brugt på at skrive udtalelser og pressemeddelelser til støtte for fagfællerne i folkeskolerne.

- Vi er først og fremmest utilfredse med, at vores forbundsledelses ja til forliget bliver brugt offentligt til at lægge pres på folkeskolelærerne.Vi er bestemt ikke tilfredse med vores OK-resultatet. Og da slet ikke med forløbet, siger Søren Hein Christiansen.

På Frederiksberg Gymnasium er der, som hos et overvejende flertal af både de offentligt ansatte og den danske befolkning, en opfattelse af, at der ikke har været tale om reelle overenskomstforhandlinger, men at der på forhånd var aftalt en dagsorden mellem regering og arbejdsgivere for, hvordan forløbet skulle ende.

Støtten til folkeskolelærerne viser sig på flere måder.

- Vi har stor sympati for den situation, som folkeskolelærerne befinder sig i. Vi arbejder lige nu på et arrangement, som skal være vores måde at vise støtten på, fortæller Michael Bang Sørensen, tillidsrepræsentant for 40-50 undervisere ved Det frie Gymnasium, til Arbejderen.

Diktat - ikke forhandling

Arrangementet løber af stabelen på fredag i De Gamles By, nabo til Det frie Gymnasium. Ideen er at gennemføre et alternativt undervisningsforløb i form af et “åbent demokratisk forum”, og Michael Bang Sørensen håber, at arrangementet kan samle alle elever og undervisere, inklusiv de lockoutede folkeskolelærere, som normalt underviser eleverne i Det frie Gymnasium, der også rummer 8., 9. og 10. klasse.

Sympatien for de lockoutede lærere har de ansatte på Midtsjællands Gymnasieskoler givet udtryk for i en støtteudtalelse, fortæller tiidsrepræsentant Helene Caprani til Arbejderen.

I den, siger hendes kolleger, at de på ingen måde er tilfredse med resultatet af OK-forhandlingerne på statens område, der har været “mere diktat end forhandling”.

I den anden ende af landet på Aalborghus Gymnasium og hf har man også sendt en støtteudtalelse til de lockoutede.

På torsdag offentliggør Gymnasieskolernes Lærerforening resultatet af godt 13.000 medlemmers afstemning om OK-forliget.

De tillidsrepræsentanter, som Arbejderen har snakket med, har en klar forventning om, at det ender med et overbevisende nej.

- Folk bryder sig hverken om resultatet eller forløbet, siger Tomas Kepler, der er tillidsmand på Aalborghus Gymnasium og hf, til Arbejderen.

Det bliver et nej

Han har deltaget i en rundspørge lavet af Politiken Research. Den viser, at 96 procent af 158 tillidsmænd regner med, at lærerne på deres gymnasium vil stemme nej.

Tomas Kepler mener, at resultatet af gymnasielærernes afstemning kan få betydning for udfaldet af lærer-konflikten.

- Ender lærerkonflikten med et indgreb, som meget tyder på, vil et markant nej fra os gøre det sværere at lave et indgreb, der udelukkende tilgodeser de kommunale arbejdsgivere, mener den aalborgensiske tillidsmand.

Det er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, enig i.

- Regeringen kunne jo tage udgangspunkt i en aftale, der er indgået på undervisningsområdet - fx på gymnasielærerområdet. Men hvis gymnasielærerne stemmer nej i stort tal, så vil det jo se lidt mærkeligt ud i offentligheden, siger Flemming Ibsen til dr.dk.

De godt 13.000 stemmeberettigede gymnasielærere stemmer sammen med 100.000 andre akademikere, som forventes at stemme ja til deres overenskomster - og dermed vedtages gymnasielærernes aftale trods nej-flertallet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. apr. 2013 - 07:30   16. apr. 2013 - 07:30

Strejke

noc@arbejderen.dk