Hvis det lykkes for Kommunernes Landsforening at få afskaffet de aftaler, som i dag regulerer lærernes arbejdstid, vil det betyde et forværret arbejdsmiljø.
Det mener Birgit Hallingen, som er tillidskvinde for 30 undervisere fra Social- og Sundhedsskolen i Aarhus. Her arbejder underviserne under en overenskomst, som minder om den, KL ønsker at indføre på folkeskoleområdet.
- Det giver en meget stresset hverdag, fordi det resulterer i nogle meget skæve belastninger. I nogle uger arbejder du rigtigt meget, og så kommer der perioder, hvor du ikke har mere end nogle få timer om dagen, siger hun til Arbejderen.
Mere arbejde
For hendes kollegaer betyder, at de i perioder på op til flere måneder ad gangen arbejder 50-60 timer om ugen. Og selvom de travle perioder efterfølges af uger med færre timer, giver det i sidste ende mere arbejde.
Vi vil jo gerne gøre vores arbejde bedst muligt, og det kræver forberedelse. Derfor er vi nødt til at rette opgaver i weekenden uden at få løn for det.
Birgit Hallingen, tillidskvinde på Social- og Sundhedsskolen i Århus.
- Problemet er, at når vi afspadserer, så afspadserer vi i mellemtimer. Det vil sige, at jeg skal undervise klokken 8-10 og så har fri indtil klokken 14, hvor jeg har to lektioner mere, forklarer tillidskvinden.
- I november havde jeg oparbejdet 143 overarbejdstimer til afspadsering. Dem har jeg afspadseret over de sidste fem måneder som mellemtimer. Men selvom vi afspadserer, skal vi alligevel stå til rådighed i mellemtimerne, hvis der nu skulle blive brug for en vikar.
Det resulterer i et dårligt arbejdsmiljø og betyder flere ubetale arbejdstimer, vurderer Birgit Hallingen.
- Vi vil jo gerne gøre vores arbejde bedst muligt, og det kræver forberedelse. Derfor er vi nødt til at rette opgaver i weekenden uden at få løn for det.
Birgit Hallingen og hendes kolegaer kan derfor godt forstå, at lærerne stritter imod KL's oplæg til overenskomt.
Danmarks Lærerforening (DLF) erkender, at overenskomsten på SOSU-området kunne være bedre, men påpeger, at aftalen faktisk indeholder en del af de ting, som fagforeningen i øjeblikket kæmper for at få med i folkeskolelærernes overenskomst. Eksempelvis muligheden for at indgå lokale kollektive aftaler og et minimum af forberedelsestimer.
Ingen arbejdstidsregler
Et andet sted, hvor der har været problemer med arbejdsmiljøet, er på læreruddannelsen på professionshøjskolen Metropol i København.
Professionshøjskolerne har ikke længere en central arbejdstidsaftale, og siden januar 2012 har Metropol heller ikke haft en lokal arbejdstidsaftale for underviserne.
I en fælles udtalelse fra tillidsrepræsentanterne for underviserne på Metropol, "Manglende arbejdstidsaftale giver elendigt arbejdsmiljø", som er vedtaget for godt en måned siden, skriver de, at "den individualisering, der sker, når de enkelte ledere skal aftale arbejdstid med hver enkelt medarbejder, lægger et uoverskueligt pres på ledernes arbejdstid, der medfører en tilfældig, uensartet opgavetildeling og uensartet tid til opgaveløsning".
Tillidsrepræsentanterne henviser til to rundspørger blandt deres medlemmer, hvor følgende problemer blev fremhævet:
- halvering af forberedelsestiden og en forøgelse af undervisningstimer
- øget administrative byrder, øget ekstraarbejde (overarbejde) uden anerkendelse af dette og dermed honorering
- uklarhed i opgaveløsning, uigennemsigtighed i opgavetildeling
- manglende redskab til registrering af undervisernes forbrugte arbejdstid.
Tillidsrepræsentanterne konkluderer, at "de ansattes arbejdsmiljø og arbejdsforhold er under kraftigt pres, og det skaber usikkerhed, utryghed og deraf følgende voksende utilfredshed med arbejdsforholdene".
Også de studerende på Metropol er kritiske over for konsekvenserne af arbejdstidsaftalen og siger i en pressemeddelelse, at lærerne er mindre forberedte, og at de mangler feedback på skriftlige opgaver, samt at der er mange sygemeldinger og dårlig koordinering.
De studerende har samlet 527 underskrifter, som de har afleveret til rektor Stefan Hermann for at bakke deres undervisere op, skriver Folkeskolen.dk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278