Hvis det skal lykkes at få de mange arbejdsløse i og udenfor fagforeningerne til at blive aktive, så kræver det en ny måde at tænke på, og at fagforeningerne afsætter kræfter til at arbejde med opgaven.
Det var konklusionen fra deltagerne i et godt fire timers intensivt kursus under overskriften “Aktive arbejdsløse i fagforeningen - hvordan?”, som blev afholdt forrige fredag.
Initiativtager til temadagen kom fra 3F Transport, Logistik og Byg Aarhus (3F TLB), der også lagde lokaler til programmet.
- Det kan lyde banalt, men det handler om at få folk til at gøre noget ved deres eget liv, sagde Thorkil Jansen, der sammen med Peter Baunsgaard førte cirka 20 deltagere gennem først en teoretisk så en mere praktisk del.
De er begge medlemmer af 3F TLB og har erfaringer med at undervise tillidsrepræsentanter i den organiseringsmodel, som 3F bruger til at skabe aktiviteter med på arbejdspladserne, og dér få de ansatte til selv at tage ansvar for at ændre ting, de er utilfredse med.
Personlig kontakt
At de samme principper må kunne bruges i arbejdsløshedsarbejdet var værd at forsøge, mente arrangørerne.
- Det er meget afgørende med den personlige kontakt. Når den er på plads, skal man finde den sag, som der skal gøres noget ved. Og det skal være de arbejdsløse selv, der sætter ord på, hvad der er problemet, forklarer Peter Baunsgaard.
Det nytter altså ikke noget, at man sidder i en fagforening eller a-kasse og mener, at pressens omtale af de arbejdsløse er det største problem, hvis de arbejdsløse, som man får personlig kontakt til, synes, at det er brugen af støttede job, som holder dem ude fra at få et ordinært arbejde, der er “sagen”.
- Det kræver tålmodighed, og den helt store hurdle er at trække folk til, og så kun gøre det, som skaber flere aktive, uddyber Thorkil Jansen organiseringsmodellen.
Rollespil
Efter den teoretiske tilgang til modellen bliver deltagerne sat til at prøve den af så tæt på virkeligheden som muligt.
- Puha, det var godt nok svært, lød det fra Carin Weibull, faglig sekretær og ansvarlig for arbejdsløshedsarbejdet i BUPL Aarhus, da hun sætter sig ned efter at have gennemført et rollespil sammen med René, der er arbejdsløst medlem i 3F TLB.
- Man kan godt mærke, at vi kommer fra to meget forskellige verdener, siger Carin Weibull og René får sagt, at hun godt nok snakkede meget.
“Scenen” var en rådighedssamtale i fagforeningen, hvor pædagogen skal forsøge at overtale chaufføren til at blive aktiv i fagforeningen.
- Det er en god idé at øve de her spil mange gange, inden man skal ud og have fat i de arbejdsløse. Ingen ved på forhånd, hvem man møder. Så prøv ret hurtigt at finde ud af, hvem det er, man står overfor, lyder anbefalingen fra Thorkil Jansen.
Arbejdsløshed skal være synlig
Inden deltagerne sendes hver til sit, er der lige tid til at komme med ideer til, hvilke aktioner man kan gennemføre for at gøre forskellige problemstillinger omkring arbejdsløshed synlige.
En af ideerne gik på at tage kontakt til arbejdsløse gartnere i Aarhus kommune, og sammen med dem udføre det arbejde i Botanisk Have, som de plejede at lave. Når arbejdet er slut tælles timerne og omregnes til fuldtidsstillinger, som naturligvis udbasuneres i pressen og overfor lokale politikere.
Problemet er nemlig ifølge de aarhusianske deltagere i kurset, at arbejdet i dag udføres af arbejdsløse i aktivering, men at timerne ikke tæller i dagpengesystemet. Samme idé kunne overføres til håndværksopgaver på nedslidte skoler.
- Det er vigtigt at tænke alle arbejdsløse ind i det her, også dem, der i dag ikke er medlem af en fagforening og måske aldrig bliver det. Fagforeningerne har de organisatoriske ressourcer, der kan og skal sikre, at der bliver holdt hånd under alle de arbejdsløse, lyder slut-salutten fra Thorkil Jansen.
Deltagerne var enige om, at det havde været en god dag, og de tog hjem til Kolding, Lemvig, Djursland og Aalborg med inspiration og vilje til at forsøge at vinde opbakning i fagforeningerne til at begynde organiseringen af de arbejdsløse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278