Nej, I er ikke indenfor skiven.
Således lød svaret fra Lars Erik Skovgaard, økonomisk journalist på Berlingske, om hvorvidt en gruppe af uafhængige økonomer, herunder professorer, hører til den kreds af økonomer, som han vil bede om at kommentere på regeringens økonomiske politik.
Udtalelse faldt på på en åben konference i forbindelse med, at en række uafhængige økonomer i forrige uge stiftede et nyt netværk for økonomisk politisk debat kaldet NETOP.
På konferencen bekræftede Lars Erik Skovgaard indirekte nødvendigheden af netværket. Undersøgelser har vist, at på trods af, at økonomer nærmest er kommet til at styre den politiske debat, er det kun en bestemt type af økonomer, som bliver brugt i medierne, og som dermed er indenfor skiven, hvor dagsordenen sættes.
”I stedet for en debat, hvor forskellige analyser og muligheder præsenteres og diskuteres, bliver borgerne alt for ofte præsenteret for færdige løsninger på snævert formulerede problemer – og som regel uden alternativer. Men der er altid mere end én vej fremad,” hedder det i grundlaget for netværket NETOP.
Myten om en nødvendig politik
Det er ikke kun den økonomiske debat, der lider under den måde, medierne fremstiller situationen på. Det er selve demokratiet, der undergraves, mener NETOP.
Den nuværende regering har fremlagt en lang række af reformer og tilsluttet Danmark til EU's finanspagt. Alt er blevet præsenteret som nødvendige reformer og nødvendige økonomiske skridt.
"At opstille konsekvenserne af de økonomisk politiske valg på en gennemsigtig måde er væsentligt for at sikre borgerne en mulighed for at træffe politisk valg. Myten om, at der kun er én, postuleret ’nødvendig’ politik, er med til at undergrave demokratiet”, udtaler Netværket
Ifølge en undersøgelse, foretaget af lektor Poul Thøis Madsen fra Aalborg Universitet, af medierne indenfor det sidste år, står Jyllands-Posten, Berlingske og Børsen for cirka 80 procent af brugen af økonomiske eksperter. Og det er primært økonomer, som er afhængige af konkrete økonomiske interesser, som bankøkonomer, der bliver brugt frem for uafhængige økonomer som professorer.
Derudover viser undersøgelsen, at journalisterne stiller meget få kritiske modspørgsmål, så det tendere til mikrofonholder. I fire ud af fem artikler er der således heller ingen dokumentation for økonomens udsagn.
Mainstream økonomisk teori
Poul Thøis Madsen, der er medstifter af netværket, har undersøgt, hvad økonomerne bygger deres udsagn på. Det begrundes eksempelvis med, at det ”følger af hel gængs mainstream økonomisk teori, og burde ikke være kontroversielt”, som cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, forklarer sine konklusioner.
Mainstream økonomisk teori er den teori, som er dominerende i EU, og som de skiftende danske regeringer også læner sig op ad.
Når de tre landsdækkende aviser bruger uafhængige økonomer, bruger de også folk, der baserer sig på mainstream økonomiske teorier som professorerne Torben M Andersen og Peter Birch Sørensen.
Torben M Andersen er omtalt 136 gange, er brugt som økonomisk ekspert i 99 tilfælde og bliver ikke kritiseret i de tre aviser indenfor det sidste år. Peter Birch Sørensen er omtalt 103 gange og brugt som ekspert 42 gange og er heller ikke kritiseret i aviserne.
Økonomiprofessorerne Christen Sørensen og Jesper Jespersen, der er kritiske overfor den dominerende økonomiske retning, bliver derimod kun omtalt henholdsvis 43 og 16 gange, mens de kun bliver brugt som eksperter ti og fire gange. Til gengæld bliver de kritiseret henholdsvis otte og fire gange.
Konsekvenserne af mediernes behandling er, ifølge Poul Thøis Madsen, at vigtige økonomiske problemstillinger nedtones og derfor giver mindre debat om alternative muligheder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278