Der var bragende og langvarigt bifald til Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, da hun i morges talte på 3F Kastrups 1. maj møde. Den propfyldte sal genlød af langvarige klapsalver, da hun havde leveret sit budskab.
Også undervejs i talen stod det klart, at Enhedslistens synspunkter var på linje med de fleste af deltagerne.
Vi er så meget stærkere, når vi har fællesskabet i ryggen.
Johanne Schmidt-Nielsen
- Finansminister Bjarne Corydon snakker om den nødvendige politik. Det er nødvendigt at give skattelettelser til de store virksomheder, til bankbosserne og ministrene og det er nødvendigt at forringe vilkårene for de studerende, de arbejdsløse og de syge. Vi fejrede på valgnatten, at Claus Hjort var blevet nødt til at aflevere nøglerne til Finansministeriet. Nogle gange kan man blive helt i tvivl. Er vi virkelig sluppet af med Claus Hjort, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.
Hendes næste ord druknede fuldstændigt i klapsalver og begejstret piften. Men svadaen mod regeringen fortsatte:
- Helle Thorning skylder os svar på, hvorfor overlægen, advokaten og jeg skal have skattelettelser betalt af arbejdsløse sygeplejersker og tømrere. Hvorfor er der råd til billigere citronvand og hindbærbrus, når der ikke er råd til at redde de arbejdsløse. Det er på tide regeringen viser, at den ikke bare står på arbejdsgivernes side, men at den står på lønmodtagernes side. Der er ikke brug for flere Lars Løkker på Christiansborg, erklærede Enhedslistens politiske ordfører til nye klapsalver fra salen.
Appel mod magtesløsheden
Hun sluttede sin tale med at opfordre fagbevægelsens medlemmer til ikke at at lade sig lamme af magtesløshed, men arbejde aktivt for at lægge pres på regeringen og kræve en solidarisk politik.
- Jeg kan godt forstår, at mange føler sig magtesløse, når de ser Mette Frederiksen gå ud af Finansministeriets dør arm i arm med Joakim B. Olsen. Men hvis vi er mange nok, der skubber på, kan vi meget mere, end vi tror. Vi er så meget stærkere, når vi har fællesskabet i ryggen.
Også socialminister Karen Hækkerup fra Socialdemokraterne og SF's folketingsmedlem Özlem Cekic holdt tale på morgenmødet. Der var høflige klapsalver til begge to, lidt mere hjertelige til Özlem Cekic end til Karen Hækkerup, men der var ingen begejstring at spore i den fyldte sal, mens de havde ordet.
De tre kvindelige politikere blev op til valget adopteret af 3F Kastrup, som førte en aktiv valgkamp for at få dem valgt.
Skuffet fagforening
- Vi må sige, at vi er en anelse skuffede over den nye regering, erklærede Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup i sin velkomst.
Han pegede især på problemet med de mange arbejdsløse, som falder ud af dagpengesystemet.
- Det drejer sig om 13.000 på landsplan og alene i vores afdeling er 74 medlemmer faldet ud. Det skal der gøres noget ved, erklærede 3F-formanden.
Han opfordrede regeringen til at gøre det lettere at genoptjene retten til dagpenge og gøre det muligt at optjene dagpengeret, når man arbejder i virksomhedspraktik eller uddanner sig.
Det med de udfaldstruede valgte Karen Hækkerup at forbigå i total tavshed i sin tale. Hun startede med at slå fast, at hun på ingen måde kan tilsluttede sig den hårde retorik, der er blevet brugt mod lærerne under den netop afsluttede konflikt.
Rød og blå tråd
Og så gav socialministeren sig ellers til at skitsere den røde tråd i regeringens mange reformer.
- Vi har et særligt ansvar for de svageste. Et samfund måles på, hvordan vi behandler de svageste. Det er den slags værdier regeringen laver politik efter, forklarede hun og henviste til indsatsen i forhold til anbragte børn samt reformerne af førtidspension og kontanthjælp.
Selvom I ikke altid er tilfredse med, hvad vi gør, så husk alternativet.
Karen Hækkerup
I den sidste del af talen langede Karen Hækkerup ud efter Venstre.
- Når kritikken hagler ned over os, så tænk over, at den blå tråd var ligegyldighed med de svageste. Venstre vil genindføre fattigdomsydelserne, stille rigide krav til arbejdsløse og afskaffe efteruddannelse til almindelige lønmodtagere. Så kære allesammen. Selvom vi ikke har 90 mandater, selvom I ikke altid er tilfredse med, hvad vi gør, så husk alternativet, husk på den blå tråd, det er ikke til at bære, sluttede hun.
Lige foran talerstolen sad Julian Joensen, tidligere fællestillidsmand i Gate Gourmet, som dengang var en af de store virksomheder i lufthavnen. Han er bestemt ikke tilfreds med regeringen.
- Jeg havde håbet, at de havde gjort det de lovede inden valget. De havde jo ikke behøvet at gå i regering med Radikale. De kunne have lavet en mindretalsregering, sagde han.
Visioner fra SF
Özlem Cekic var sidste politiker på talerstolen. Hun valgte ikke at stille sig på mål for at forsvare regeringens stribe af reformer. I stedet for tegnede hun et billede af alle de sager, som venstrefløjen bør markere sig på og kæmpe for, også selvom det ikke kan lade sig gøre at gennemføre dem i den nuværende regering sammen med Radikale.
- Vi skal turde drømme om et anderledes samfund. Vi skal holde fast i, at de rige sagtens kan bidrage mere. Vi skal blive ved med at tale om topskat, millionærskat, aktionærskat, finansskat og boligskat. Regeringen har taget de første skridt ved at nedsætte loftet for fradragsberettigede indbetalinger til pensioner, ophæve skattebegunstigelse af medarbejderaktier og styrke indsatsen i forhold til dem, der ikke betaler skat i Danmark. Men vi skal kæmpe for endnu mere og sige, at vi ønsker et mere retfærdigt samfund, hvor få har for meget og færre for lidt, sagde Özlem Cekic.
Hun talte også for, at venstrefløjen slår fast, at offentlig vækst også kan være af det gode, at det ikke alene er privat vækst som dur, og at konkurrence ikke alene handler om lave lønninger.
Samme synspunkter fremfører Özlem Cekic i en kronik i Berlingskes 1. maj nummer. Hun udtrykker dyb bekymring over venstrefløjens værdimæssige krise.
SF's politiske ordfører siger til Berlingske, at han forventer at Özlem Cikic forklarer sine udmeldinger på det førstkommende møde i partiets folketingsgruppe.
Mens Özlem Cekics udmeldinger ikke vækker begejstring blandt kollegaerne på Christiansborg, er hendes holdninger langt mere på linje med de lokale partifæller i Tårnby.
Med til 1. maj mødet hos 3F Kastrup var Brian Franklin, medlem af fagforeningens bestyrelse og medlem af Tårnby Byråd for SF. Han er dybt frustreret over regeringens politik.
- Regeringen svigter de svageste i samfundet. Den tager fra kontanthjælp og SU og giver skattelettelser til de rige. I SF Tårnby har vi helt anderledes holdninger og vi lægger pres på Christiansborg politikerne for at få en anden kurs, sagde Brian Franklin til Arbejderen.
- Den eneste grund til, at jeg bliver i SF, er, at vi har en god, rød lokalafdeling, som kan være med til at skabe forandringer i kommunen. Men det er da svært, at jeg som medlem af arbejdsmarkedsudvalget skal være med til at føre de nedskæringer ud i livet, som regeringen har vedtaget af blandt andet kontanthjælp, sygedagpenge og fleksjob, tilføjede han.
1. maj arrangementet hos 3F Kastrup fortsatte resten af formiddagen med åben talerstol, uddeling af fagforeningens aktivpris, grill og underholdning for børnene. Ved middagstid var der fælles afgang ind til Fælledparken.
Bag morgenmødet stod både 3F Kastrup og Metal afd. 16.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278