Helt nye tal fra AK-Samvirke viser, at 3378 arbejdsløse har mistet retten til dagpenge i april måned.
Dermed står i alt 16.200 arbejdsløse uden dagpengene i de fire første måneder af 2013, og tallet er nu tæt på regeringens eget skøn, der lød på, at mellem 17.000 og 23.000 ledige ville miste dagpengene frem til 1. juli.
De arbejdsløse falder for dagpengestramninger, der fra årsskiftet skar to år af dagpengeperiodens længde og samtidig fordoblede timekravet for at kunne genoptjene retten til dagpenge.
AK-Samvirke, der er a-kassernes interesseorganisation, vurderer, at over 30.000 mennesker på den konto vil ryge ud af dagpengesystemet inden udgangen af 2013.
Samvirkets direktør, Verner Sand Kirk, mener da også, at stramningerne bør sættes i bero, til regeringen har fundet en "fuldt dækkende" og permanent løsning.
- Det er jo tydeligt, at dagpengereformen har efterladt os med et system, der er så barskt, at konsekvenserne er helt utrolig voldsomme, siger han og uddyber:
- Der er brug for, at man nu gør sig umage med at skrue en ny løsning sammen, så almindelige folk, der kan og vil arbejde, bliver sikret et forsørgelsesgrundlag, til de kommer i job igen.
Vi skal sikre et holdbart dagpengesystem og undgå halvårlige feberredninger.
Chr. Juhl, arbejdsmarkedsordfører Enhedslisten
3F er det forbund, der er hårdest ramt. Indtil nu har næsten 4800 medlemmer i 3F’s A-kasse mistet dagpengene i 2013.
- Reformen, der blev vedtaget i 2010, har på ingen måde virket. Jeg opfordrer igen til, at reformen suspenderes, så der kan komme lidt ro og tryghed tilbage. Herefter vil vi gerne diskutere, hvordan vi kan indrette dagpengesystemet bedst, siger forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, til fagbladet.dk.
Han opfordrer regeringen og det valgte Folketing til at finde en reel løsning på dagpengeproblemet, inden Folketinget går på sommerferie.
Da statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt sit ugentlige pressemøde i tirsdags, afviste hun at ændre på dagpengesystemet og slog fast, at regeringen har gjort alt, hvad den kunne for at hjælpe folk, der falder ud af dagpengesystemet.
Hun henviste til, at regeringen inden sommerferien skal mødes med Enhedslisten for at diskutere arbejdsløshedudviklingen.
Det haster med handling
Den 1. juli udløber de tiltag, der indtil nu er blevet sat i værk for at afdæmpe konsekvenserne af dagpengestramningerne, blandt andet den midlertidige forlængelse af dagpengeretten, som Enhedslisten var med til at lave.
- Vi rykker dagligt for det aftalte møde med regeringen, og det er på høje tid, at det holdes, hvis det skal resultere i en lovgivning, der kan træde i kraft 1. juli, siger Christian Juhl, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, til Arbejderen.
Han kalder de nyeste tal fra AK-Samvirke for en katastrofe, og mener, at der her og nu er brug for en aftale, der sikrer de, der allerede har mistet retten til dagpenge, og samtidig de, der vil falde ud.
- Og så skal vi have lavet de nødvendige lovændringer, der sikrer et holdbart dagpengesystem, så vi undgår halvårlige feberredninger, lyder det fra Christian Juhl.
Regering presset
Presset på regeringen for dagpengeændringer er taget til. Fagforeninger, tillidsfolk og a-kasser har længe råbt på handling. Siden har S og SF’s baglande meldt sig på den kritiske bane og nu lægger en lang række storkredsformænd, lokalformænd og medlemmer af De Radikales hovedbestyrelse pres på deres partitop i dagpengedebatten.
- Man har lov at tage fejl, men så må man også tage konsekvensen. Det er helt åbenlyst for alle, at tiltagene indtil nu ikke har været tilstrækkelige. Derfor skal der selvfølgelig gøres noget, siger medlem af hovedbestyrelsen Jeppe Trolle til Politiken.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278