22 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Vi vil tilbage til Cuba

Politiske emigranter fortryder:

- Vi vil tilbage til Cuba

I 2011 fik Gilberto Martínez og hans familie sammen med andre cubanske familier, der er i opposition til styret i Cuba, mulighed for at udvandre til Spanien. Men de var ikke blevet ordentligt informeret om krisen og arbejdsløsheden.

Cubanske "Kvinder i hvidt" demonstrerer i Havanna. I 2011 fik mange af dem mulighed for at udvandre til Spanien.
FOTO: cubadebate.cu
1 af 1

Cubaneren Gilberto Martínez kom til Spanien sammen med sin familie for godt to år siden. De troede, at de havde været heldige. Men der var ikke noget arbejde at få, og nu har politiet sat dem ud af deres bolig. Og nu tigger de om at blive sendt tilbage til Cuba, skriver den spanske avis El Pais.

Mange udlændinge bosat i Spanien bliver ramt af krisen og arbejdsløsheden. Mange udsættes af deres bolig.

Indvandrere rammes hårdt

Indvandrere fra Ecuador, Marokko og Bulgarien er - efter spanierne selv - de nationaliteter, der er hårdest ramt af udsættelse, viser en ny undersøgelse. Men også cubanere bosat i Spanien har fået den sociale virkelighed i det kriseramte land tæt på.

50-årige Gilberto Martínez kom til Spanien sammen med sin hustru Ismara Sánchez og tre børn på 22, 15 og otte år.

- Vi kom hertil, fordi Zapatero-regeringen forhandlede med den cubanske kirke, og fordi Fidel Castro gav lov til, at vi kunne rejse til Spanien, fortæller Martínez.

Familien Martínez og de øvrige cubanske familier, der var omfattet af aftalen, fik lovning på en bolig, arbejde og økonomisk støtte i fem år af den spanske regering.

- Men nu får vi ingenting, siger familiefaderen til El Pais.

En periode fik familien 400 euro af Spansk Røde Kors til huslejen og dertil 595 euro om måneden til mad og andre udgifter.

- Men vi får ikke længere nogen som helst hjælp. Hvis de dengang i Cuba havde fortalt os om det, der sker i Spanien, var vi blevet der, siger Gilberto Martínez, der har søgt arbejde lige siden, de kom til Spanien.

Familien Martínez fra Cuba fik løfte om bolig, arbejde og økonomisk støtte i fem år.

- Nu ber' jeg bare om, at de sender os til Cuba. Vi føler os snydt. Vi står på gaden. Vi vandrer fra sted til sted, og der er kun et, der står klart, og det er, at politikerne snakker uden om og ikke løser noget som helst, konstaterer Gilberto Martínez.

Han og familien kom til Spanien sammen med 765 cubanere i 2011 efter aftale mellem repræsentanter for den cubanske kirke og den daværende socialdemokratiske regering i Madrid under José Zapatero.

115 fængslede

115 af cubanerne sad i fængsel. De var dømt for overtrædelse af Cubas straffelov, men deres lovbrud bundede blandt andet i politisk opposition.

Hustruer og andre kvindelige slægtninge til de fængslede gennemførte demonstrationer og kalder sig 'Kvinder i hvidt'. De holder til i katolske kirker i Havanna, hvorfra de protesterer. Kvinder i hvidt har blandt andet modtaget EU-parlamentets Sahkrarov-pris.

 Efter en række forhandlinger indgik Cuba og Spanien en aftale om, at de 115 fanger kunne løslades og rejse til Spanien med deres familier.

Men efter valget Spanien, hvor det konservative folkeparti PP kom til magten, er myndighederne holdt op med at støtte de cubanske familier, der er omfattet af aftalen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. maj. 2013 - 12:15   16. maj. 2013 - 12:15

Spanien

se@arbejderen.dk